Nőnap - férfiszemmel
Címlap / Psziché / Nőnap - férfiszemmel

Nőnap - férfiszemmel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A férfiak többsége nemhogy tagadná, de büszkén hirdeti: életükben fontos szerepet játszik a NŐ. Mindegy, hogy barátnő, feleség, anya, vagy munkatársnő az illető, nélkülük egyszerűen nem megy. Velük élni nem csak szenvedély, és öröm, néha bosszúság. Ahogy Jókai Mór találóan megfogalmazta: "a férfi sorsa a nő..."  

A női lélek
A női princípium, a női lélek mibenléte adja magából a befogadást, az elfogadást. A nő sorsa, feladata és vágya is a család, a házi tűzhely melege. Kislány korától erre készül, ezt várja, ahogy a szociológusok mondják, erre szocializálódik. A mai modern nő azonban mégsem szereti, ha ezzel a hagyományos eszménnyel azonosítják, mert a társadalom beidegződései szerint ezek a dolgok lealacsonyítóak. Mégis, bárhogy csűrjük-csavarjuk a gondolatot, a végkifejlet mindig az a beismerés: ők - a nők - azok, akik az élet teljességét ölelik magukhoz.

Kell-e a nőnap?
Évente egyszer, a nőnapon mutatjuk ki tiszteletünket a nők iránt. Sokan nem értenek ezzel egyet, sokan azt tartják, mindenkor, minden helyzetben nőnap van, vagy amúgy is túl sokat adnak a nőknek. Mégis azt gondolom, hogy jó, ha van egy nap, amikor felhívjuk arra a figyelmet, hogy a nők néha szépségüket, alakjukat, testüket áldozzák, hogy gyermekeinket táplálják, neveljék. Felhívjuk arra a figyelmet, hogy a nők mások, mint a férfiak, még ha a társadalom uniformizálási szándéka - mely valljuk meg, még mindig hátrányosan érinti a nőket! - ennek ellenkezőjét bizonyítaná is.


pixabay

Március 8.
Ez a nap a nőké. A Nőnap. Még ha tudjuk is, hogy az indító szándék (1910-ben) a nők nyomorúságos helyzetéből fakadt. Tavaszköszöntéssé és nemzetközi rangú ünneppé emelkedett annak emlékezete, hogy 1908-ban a New York-i varrónők fellázadtak, s harcot indítottak jogaikért, többek között az emberségesebb bánásmódért. És azóta is ezért küzdenek, nap mint nap. Még mindig van miért, hiszen a fizetések, a rugalmas munkaidejű munkahelyek, a szociális ellátások még mindig a nők helyzetét nehezítik.

Ezen a napon a figyelem inkább ezekre a problémákra kellene hogy irányuljon a köszöntő versikék és szál virágok helyett. Ilyenkor inkább minden évben születnie kellene egy nővédelmi rendeletnek a Parlamentben.


pixabay

Mégis inkább az illem diktál, egy szál virágban, vagy más, kedves formában ölt alakot. Úgy gondolom, a nők arra születtek, hogy szeressék őket. Mikszáth azt írta egyszer: "Az asszony és a cserép hamar törik." Felismerő és figyelmeztető szavak ezek mindannyiunk számára. Feladatot és kötelességet is jelentenek. Megértést és azonosulást. De nemcsak a nőnapon, a virágos ünnepen. Móra Ferenc gondolatai muníciót is adnak ehhez: "a nő addig szép, amíg szeretik..."

Web - tippek nőnapra:
- küldjünk virtuális képeslapot!
- rendeljük házhoz a vacsorát!
 

Minden HarmoNet olvasó Hölgynek és munkatársnőnknek Boldog nőnapot kíván a HarmoNet férficsapata!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11410 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x