Azonos szeretetnyelvet beszélünk-e párkapcsolatainkban?
Címlap / Psziché / Azonos szeretetnyelvet beszélünk-e párkapcsolatainkban?

Azonos szeretetnyelvet beszélünk-e párkapcsolatainkban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

Legtöbbünk a saját szüleitől kezd meg tanulni beszélni. Az anyukánk és apukánk száját figyelve próbálkoztunk ismételni az egyes szavakat, hangokat. Miközben egyre idősebbé váltunk, és elsajátítottuk anyanyelvünket, a beszédstílusunkra, a hangképzés módjára, az egyes szavak kiejtésére továbbiakban is jellemző volt az az egyediség, amit a szüleink által szolgáltatott minta alapján tettük a sajátunkká.  

Később rájöttünk, hogy a nyelv, amit beszélünk csupán itthon, saját hazánkban használható, itt értik meg úgy a mondanivalónkat, ahogyan mi szeretnénk. Csupán itthon értik azt, amit szeretnénk kommunikálni, megértetni a másik emberrel.  Gyorsan megtanultuk, hogyha egy más nyelvet beszélővel kerülünk kontaktusba, az általunk megtanult nyelv nem lesz már alkalmas arra, hogy átadhassunk gondolatainkat érzéseinket a másik ember számára.  Nem leszünk képesek egy kiegyensúlyozott kapcsolatot létrehozni, amíg nem beszélünk egy nyelven.

Így vagyunk ezzel a párkapcsolatainkon belül saját szeretetnyelvünk, és a közösen beszélt szeretetnyelv kapcsán is. Az a nyelv, amin mi képesek vagyunk szeretet adni, és a másoktól kapott szeretet elfogadni, és szeretetnek értelmezni, elsődleges szeretetnyelvnek nevezzük. Azt a nyelvet, amit későbbiekben sajátítunk el, párkapcsolatainkban megélt tapasztalatokon keresztül, másodlagos szeretetnyelvnek nevezzük.

Sok gyermek nő fel a szeretet és a megbecsülés légkörében, mások viszont sohasem érzik szüleik szeretetét és megbecsülését. Mindezek következtében a gyermekekben sajátos érzelmi minták rögzülnek, amire a későbbiekben épülni fog az a szeretetnyelv, amivel képes lesz szeretetét kifejezni, és a mások által nyújtott szeretetet valamiféle képen értelmezni. Magát az értelmezést is meghatározza az elsődlegesen megtanult és „beszélt” szeretetnyelv.

Ritkán fordul elő, hogy egy párkapcsolatban a felek egyazon elsődleges szeretetnyelvet beszéljenek. Mindannyian arra hajlunk, hogy számunkra legfontosabb szeretetnyelven fejezzük ki szeretetünket, és zavarba jövünk, ha a másik nem érti, amit közölni akarunk. Meggyőződésünk, hogy szeretetünknek adunk hangot, az üzenet mégsem jut el hozzá, mert a nyelv, amit használunk, számára ismeretlen.

Nézzük meg hát lépésenként milyen szeretetnyelvet használunk, amikor szeretetünket akarjuk kifejezni házastársunk, partnerünk felé. Ezek közül jellemzően egy, ami az elsődleges szeretetnyelvet képviseli. Ez az, amit fel kell ismernünk párunk és persze saját magunk esetében is. Az, hogy ismerjük saját elsődleges szeretetnyelvünket legalább olyan fontos, mint megismerni a partnerünkét, mert így fogjuk tudni megtanítani neki a saját szeretet-anyanyelvünket.Első szeretetnyelv: Elismerő szavak
A dicsérő szavak és az elismerő kijelentések a szeretet hathatós közvetítői. Minél egyszerűbb és közvetlenebb, annál kifejezőbb: „Olyan csinos vagy ebben a ruhában!”, „Nagyon jól áll neked ez az öltöny!”, „Nagyon finom volt a vacsora, egyszerűen imádom azt, ahogyan főzöl!”
Az ilyen és hasonló elismerések jelentősen járulnak hozzá a párkapcsolat pozitív légköréhez. Az elismerés a szeretet viszonzására ösztönöz. Az elismerő szavakon túl bátorító szavakkal fejezzük ki elismerésünket, amivel bátorságot önthetünk partnerünkbe, egy számára kihívást jelentő megmérettetés előtt. Továbbá kedves szavakkal szeretetünket közöljük, és szelíd szavakkal megismerhetjük egymás vágyait és céljait.

Második szeretetnyelv: Minőségi idő
Elmehetünk kettesben sétálni, vagy beülhetünk, valahova ahol remekül lehet beszélgetni. A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Ha egymás mellett ülünk a nappaliba a kanapén és nézzük a tévét, akkor a műsor áll a középpontban. Ha partnerünk valamit közölni szeretne velünk, akkor kapcsoljuk ki a tévét és teljes figyelmünket rá koncentráljuk. A társunkra szánt idő a szeretetünket közvetíti. Azt az időt egymásra szánjuk az életünkből, mellyel megajándékozzuk egymást partnerünkkel. A minőségi idő lényege az együtt lét, ami nem csupán fizikai közelséget jelent. A minőségi együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem. Együtt csinálunk valamit és teljes figyelmünket a másiknak szenteljük. 

Harmadik szeretetnyelv: Ajándékozás
Az ajándék kézzelfogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt. Nem az számít, hogy mennyibe került. Azért jelent az értékét számunkra, mert a szeretetet jelképezi. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, az nagy becsben fogja tartani a párjától kapott legegyszerűbb és mások számára jelentéktelennek tűnő ajándékot is. Az idők során kapott ajándékokat féltve őrzi, mint társa szeretetének megnyilatkozásait. Az ajándékot lehet találni, vásárolni, vagy készíteni. Egy útszélén leszakított virág, egy képeslap, egy vicces fotó, mind-mind kiváló eszköz arra, hogy szeretetünket kifejezzük partnerünk felé. És a legfőbb, legértékesebb ajándék önmagunk, jelenlétünk odaajándékozása.

Negyedik szeretetnyelv: Szívességek
A cipők elrakása, a baba tisztába tevése, a mosogatás, a kocsi lemosása, a porszívózás vagy fűnyírás a legékesszólóbb szerelmi vallomásként hat arra, aki elsősorban a szívességek nyelvén ért. A szívességek szeretetnyelve esetén nem árt, ha felülvizsgáljuk azokat a sztereotípiákat, amelyek a férj és a feleség szerepéről élnek bennünk. Az utóbbi évtizedekben a modern társadalomban megszűnt a társadalmi közmegegyezés a férfi és női szerep elfogadott mintáiról. Mint minden másban, ebben is, a születési családunkban kialakult, a szüleinktől látott minták szolgálnak alapul. Ma nagy különbségek mutatkoznak a családok között ezen a területen, ezért e minták felülvizsgálatára és megváltoztatására irányuló hajlandóság szükséges ahhoz, hogy eredményesen tudjuk kimutatni szeretetünket partnerünk iránt.

Ötödik szeretetnyelv: Testi érintés
A testi érintés a szeretet kifejezésének egyik alapvető módja. Számos kutatás bizonyította, hogy azoknak a gyermekeknek, akiket gyakran megöleltek, az érzelmi élete sokkal egészségesebben fejlődik ki, mint azoké, akiknek hosszú időszakra nélkülözniük kellett a fizikai kontaktust. A testi érintés nem kevésbé fontos egy párkapcsolatban sem. A kézfogás, a csók, az ölelés, a szexuális érintkezés mind a szeretet kifejezésének eszköze. Akik számára elsődleges szeretet nyelv az érintés, ennek hiányában nem biztosak társuk szeretetében. Az érintés közvetíthet gyűlöletet és szeretet is, akinek ez a legkifejezőbb szeretetnyelve, annak a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint a „gyűlöllek” vagy „szeretlek” szó. Aki a testünket érinti, minket érint. Aki távolságot tart tőlünk, az érzelmileg is távol tart magától.

      
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5268 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x