Ünnepelünk. Ünnepelünk?
Címlap / Psziché / Ünnepelünk. Ünnepelünk?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Ünnepelünk. Ünnepelünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Gyakran hallottuk a napokban: Tele van az összes hócipőm (vagy valami más) az ünnepekkel… Vajon miért? Hisz a szürke hétköznapokban olyan jó (lenne, lehetne) néha ünnepelni. Vajon miért van tele, miért egyre többeknek, és muszáj-e tele lennie? 

Az „elegem van a karácsonyból életérzés” annyira elterjedt, hogy már neve is van: karácsony-fóbiának hívják. Az oka eléggé magától értetődő. Hiszen a karácsony elvileg  a szeretet ünnepe, a családé, az összetartozásé. Mégis, mit csinálunk belőle? Az adventi lelki ráhangolódás átalakult lótás-futássá, tülekedéssé, olyakor őrjöngő lökdösődéssé a plázákban. Hogyan lehetne az ünnep érzelmi tartalmát összeegyeztetni a kötelező ajándékozás, sőt az egyre inkább kötelező ajándék-licit tényével? A szeretetteljes együttlétet a pompás vendéglátások kivagyiságával? A "boldog" karácsonyi ünnepek után pedig testileg-lelkileg elfáradunk a kapkodástól, tolongástól. Megpróbáljuk kicserélni vagy továbbadni a drága ajándékokat, amik kicsi, nagyok, nem tetszenek, és teljesen feleslegesek. És aggódunk, nehogy elromoljon a mosógép, a porszívó, vagy bármi más rendkívüli kiadás adódjon, hiszen utolsó tartalékainkat is elköltöttük.

Mi a karácsony? A szeretni és szeretve lenni boldogsága, vagy vergődés a kötelező szokások rabságában? Hány fiatal szerelmespár, házaspár veszett össze karácsonykor azon, hogy kinek a családjával töltik az idei Szentestét? És a szülők, akik nem szégyellik magukat, és azon "mérik le" felnőtt gyermekük szeretetét, hogy hozzájuk, vagy a "másik" családhoz mennek? Hány család ül mosolyogva az asztal mellett úgy, hogy a vacsora végére a visszafojtott feszültségtől vicsorgássá válik a mosoly? És vajon hány háziasszony van, aki a karácsonyi nagytakarítás, bevásárlás, sütés-főzés után kiszolgálja a vendégsereget és vacsora alatt is csak arra tud gondolni, hogy mennyi munka vár még rá a "romeltakarítás" során. Szóval mi a karácsony? Mindenkinek más.


  
Néhány adalék a karácsony-fóbiához:

Nem mi változtattuk meg az ünnepet, és ő sem változott volna magától. Üzleti érdekek alakították át, s mert ettől meg szétfoszlott a varázsa, cukormázat parancsoltak rá, hogy kaszálhassanak.”
„Anyámék minden évben vettek egy lemészárolt fenyőfát, teleaggatták villódzó villanyégőkkel, és a szegény fa ott oszladozott hetekig; egész fenyőerdők agóniája az ember szeretetünnepe. Nem vagyunk mi barbárok? Áldozatot mutatunk be olyan hagyományok oltárán, amelyekről már csak homályos sejtésünk van. Libát, pulykát, malacot, bárányt, fenyőt áldozunk.
” (Molnár Éva, vagy művésznéven Vavyan Fable)

A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé.” (Victor Borge)

Az ajándékokról:

Aki ajándékokkal és ünnepi felhajtással akarja jóvátenni az év közben elmulasztott lehetőségeket, az csak kompenzál és nem lesz boldog karácsonykor.” (Csernus Imre )

Ajándék az, ha olyat adsz, amit akar valaki, nem olyat, amiről te gondolod úgy, hogy adnod kell, vagy amit kötelezőnek érzel. Az az ajándék, amit akar valaki, te pedig képes vagy adni. (...) De nemcsak ennyi. A te élményed befejeződik az adással, a másik ember élménye viszont az elfogadással kezdődik. Ha bárminemű érzelmi kapcsolatban állsz azzal, amit adtál, ha feltételhez kötöd, akkor az nem igazi ajándék. Az ajándék azé, aki kapja, és ő azt teheti vele, amit akar.” (Marlo Morgan)

A szeretet piros betűs ünnepe

Mi a karácsony? Mindenkinek más. Szerencsére sokan vannak (elég sokan) akiknek Ünnep, a szeretet piros betűs ünnepe. A vele járó fáradozás nem teher, hanem boldog, várakozásteli készülődés és az együttlét, a szeretet öröme, akár kapja, akár adja az ember. Hozták a családból? Ilyen a személyiségük? Vagy egyszerűen csak úgy döntöttek, hogy így akarják megélni a karácsonyt?

Ahelyett, hogy vennék Neked valamit, amit szeretnél, valami olyat adok Neked, ami az enyém, ami tényleg az enyém. Egy ajándékot. Valamit, ami jelzi, hogy tisztelem azt az embert, aki itt ül velem szemben, és arra kérem, hogy értse meg, mennyire fontos, hogy vele lehetek. Most már van valamije, ami egy kicsit én vagyok, van belőlem egy darabkája.” (Paulo Coelho)

Karácsony tájékán sokakban felmerül a vágy, hogy az ajándékozás kényszere nélkül, a tárgyak árában mért szeretet helyett milyen jó volna csak a szívünk melegét adni.” (Papp Lajos)

A társadalom zöme számára a karácsony az a három nap az évben, amikor megpróbálnak úgy tenni, mintha szeretnék egymást. Én viszont úgy gondolom, hogy ha május ötödikén vagy február másodikán, vagy akár ma reggel két ember szívből, tisztelettel és szerelemmel tud egymáshoz érni, amikor kinyitják a szemüket – az azt jelenti, karácsony van.” (Csernus Imre)

A szeretet kifejezéséhez ismernünk kell egymás szeretetnyelvét. Erről itt tudhatsz meg többet >>> 


Szóval mi a karácsony?

Azt gondoljuk elsősorban rajtunk múlik.
Nálunk december 23-án van karácsony este. Azért, hogy mindenki ott lehessen, aki szeretne, ne ütközzön a többi estével. Sokan vagyunk. Ajándék nincs: az arra szánt összeget betesszük egy dobozba, és odaadjuk valakinek, akinek igazán szüksége van rá. Hideget eszünk, senki nem szolgál ki senkit, és mindenki segít a mosogatásban. És játszunk hajnalig. Jól érezzük magunkat, és szeretjük egymást.

Azért mégis van ajándékötleteink – bár be kell vallanunk, nem sajátok:
Karácsonyi ajándékötleteim: az ellenségednek megbocsátás, az ellenfelednek türelem, a barátodnak szeretet, a partnerednek szívesség; mindenkinek jóindulat, minden gyermeknek egy jó példa, és végül magadnak tisztelet.” (Oren Arnold)


  
Végezetül egy pár szó a Szilveszteri ünneplésről

Az ünnepek megünneplésének módja a mi kultúránkban nem kötelező előírás, csak valahogy belekeveredtünk elterjedt szokások egyre kuszább szövevényébe, és kezdjük elfelejteni a lényeget. A Szilveszterrel - Újévvel az a baj, hogy muszáj jól érezni magunkat. Sokat várunk tőle, görcsösen akarunk lazítani. Olyan görcsösen, hogy másnapra az Újévre mindenki olyan leharcolt állapotban van, hogy csak na.

Álljunk meg most egy pillanatra az ünnepek után, a rohanás elmúltával, és gondoljuk végig, hogy érdemes-e engednünk, hogy a szokások elhatalmasodjanak rajtunk, és főleg engedjük-e, hogy a szokások mércévé váljanak.

Végezetül ezeket kívánjuk (ismeretlen szerző tollából) mindnyájatoknak az újévre:

Kívánok én hitet, kedvet, Szép szerelmet, hű türelmet.
Utakhoz fényt, csodát, álmot. Békességet, boldogságot.
Szép szavakat és égre kéket. Emberarcú emberséget.
Verseket, célt, igazságot. Daltól derűs , jobb világot.
Bokrok mellé társnak fákat. Napfényt, amely el nem fárad.
Tekintetet szembenézve. Éjt, meg nappalt soha félve.
Kézfogásos tiszta csöndet. És mosolyból minél többet


BÚÉK!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x