Életközép-krízis, avagy: Mi vár még ránk?
Címlap / Psziché / Életközép-krízis, avagy: Mi vár még ránk?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Életközép-krízis, avagy: Mi vár még ránk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Egy negyvenes éveiben járó házaspár - útban az 50 felé - számos új problémával találkozik. A házaspár tagjai óhatatlanul - és ráadássul nem is feltétlenül egyszerre - szembekerülnek az életút felén jelentkező ún. "életközép-krízissel". Szembe kell nézni az öregedéssel, de legalábbis a fiatalság elmúlásával. Ilyenkor egyszerre kell előre- és hátrapillantani. Választ kell adni számos kérdésre: Mit értem el? Mi az, ami kimaradt az életemből? Mi vár még rám? Ez a dolgok újragondolásának időszaka. A kérdések és a rájuk adott válaszok megváltoztathatják önmagunkról, házastársunkról, házasságunkról alkotott képünket.  

Ha értelmesen és boldogan akarjuk tölteni a következő évtizedeket, akkor meg kell újulnunk, és meg kell újítani kapcsolatunkat is.
Ráadásul nem is gondoljuk végig, hogy az életkor meghosszabbodása miatt mennyi idő van még előttünk. Egy 50 éves nő, aki klimaxos panaszai miatt úgy érzi, hogy már öreg, és semmi újat sem várhat az élettől, pontosan felnőtt évei felénél jár. Ugyanis kb. 20 éves korunktól tekinthetjük felnőttnek magunkat, és ma a várható élettartam közel 80 év. 30 év van tehát mögöttünk felnőtt életünkből, és ugyanennyi előttünk is! Miért gondoljuk, hogy el kell kezdenünk vágni a centit?


forrás: pixabay

A nehézségekhez hozzájárul, hogy gyermekeink kamaszodnak (vagy, ha korán kezdtük, már kirepülőfélben vannak.) A serdülők feszegetik a családi szabályrendszert, ezért változnia kell az eddig megszokott szülői szerepnek is. Egyre inkább partnernek kell tekinteni gyermekeinket, és fokozatosan felkészülni arra, hogy elengedjük őket. Ez nem megy mindig könnyen. És gyakran nem megy egyformán mindkét szülőnek, ami házastársi konfliktusok forrásává válhat.
Másrészt ebben az időszakban az asszonyok növekvő számban keresnek munka- és karrierlehetőségeket. Megnövekedett függetlenségük pedig gyakran megváltoztatja a házastársak közti viszonyt.

A párkapcsolati tanácsadás hihetetlen javulást hozhat a párok családok életminőségébe. Ezért Párkapcsolati Tanácsadó Képzést indítunk azoknak, akik hivatásuknak érzik, hogy másoknak segítsenek.

Tivadar és Edit

Tivadar és Edit több mint 20 éve voltak házasok, amikor felkerestek minket. Pontosabban Tivadar kezdeményezte a mediációt (ami elég ritka, mert általában a nők nyitottabbak a közvetítésre, ők hisznek jobban a kapcsolat megújításában.)

Tivadar vezető beosztásban dolgozott egy élelmiszerkereskedelmi vállalatnál, megbecsülték, jó fizetése volt. Persze sok a stressz a vállalatnál, nagy a hajtás, néha 10-12 órát is dolgozik.

De nem ez az oka a kapcsolat megromlásának. Tivadar nagyon jól érzi magát a munkahelyén - otthon viszont annál kevésbé. Nemegyszer azért vállal plusz feladatot, hogy azért marad bent este 8-9 óráig, hogy ne kelljen hazamennie.


forrás: pixabay

Pedig egy pár évvel ezelőtt még minden olyan jól működött. Amíg a fiúk kisebbek voltak, közösen játszottak, kirándultak, minden hétvégét együtt töltöttek. Bezzeg most, hogy kamaszodnak - Zoli 17, Andriska 15 éves - már nem tudnak megülni otthon. Állandóan a barátaikkal csavarognak, visszafeleselnek, mindenről megvan a saját véleményük, nem tisztelik az apjukat. A felesége pedig velük ért egyet, azt mondja, természetes, hogy önállósodnak, szórakoznak, hiszen most fiatalok. Pedig majd meglátják, így semmire sem viszik, nem veszik fel őket az egyetemre.

Nem, még nem romlott a tanulmányi eredményük, de ez csak véletlen. Hiszen sosem tanulnak, vagy ha mégis, akkor bömböl a szobájukban a magnó. Hogy lehet így koncentrálni? Kemény munka nélkül nem lehet eredményeket elérni. A felesége mindig engedékeny volt, ő tartotta kezében a gyeplőt.Tivadarnak erős, korlátozó, büntető anyja, volt, aki minden függetlenségi törekvést visszautasított és megtorolt. Apja passzív, visszahúzódó volt, aki soha nem mert ellentmondani anyjának. Tivadar már kisfiú korában eldöntötte, nem lesz olyan papucsférj, mint apja volt.

És ez így is lett. Sosem ütötte meg a fiait, de ha rossz jegyet hoztak, akkor nem mehettek sehova, nem nézhettek TV-t, nem számítógépezhettek. Most egyszerűen semmibe veszik az utasításait. Hát ő levette róluk a kezét.

A feleségének direkt jól jön, hogy alig vannak otthon. Eddig az önkormányzat építési osztályán dolgozott, kis pénzért, igaz, de nem volt szükség többre, mert ő jól keresett. De pár év óta mindenféle tanfolyamokra jár, és egy éve vezető állásba került egy építőipari vállalatnál. Még szolgálati autója is van! A lakás viszont szalad, a fiúk elkanászodnak, nincs meleg vacsora. A felesége önző, csak a saját karrierével törődik. Hát miféle élet ez?


forrás: pixabay

Edit, a feleség szívesen vállalta, hogy részt vesz a mediációban. Elmondta, hogy férje szinte teljesen kivonult a család életéből. Alig van otthon, vagy ha mégis, akkor sértetten ül, magába fordul, alig beszél. Beletemetkezik a laptopjába, vagy TV-t néz. A fiúkkal alig beszél, ha mégis, akkor szidja őket. Neki szinte baráti kapcsolata van a fiúkkal, mindent megbeszélnek, és elég sokat segítenek is. Hiszen nem győzné egyedül a házimunkát, és Tivadar egy szalmaszálat sem tesz keresztbe. Edit már többször próbált beszélni vele, hogy ez így nem lesz jó, tönkremegy a házasságuk. De Tivadar eddig mindig azt válaszolta: egye meg amit főzött. Döntse el, mit akar, családot vagy karriert.

A mediáció elején mindkét féllel felelevenítettük kapcsolatuk kezdetét, szerelmük legszebb pillanatait. Házi feladatként megkeresték a presszót, ahol randevúztak, elmentek sétálni a "régi" helyekre.

A beszélgetések folyamán Edit belátta, hogy az utóbbi időben ő is elhanyagolta férjét, kapcsolatuk építését. Megbarátkozott a gondolattal, hogy a háztartási munkák elvégzéséhez segítséget vegyen igénybe. (Ez eddig eszébe sem jutott: otthon nem ezt látta, nehezen engedett be idegent az otthonába. És  persze nem is telt volna rá.)  A fennmaradó szabadidejében olyan programokat szervezhet, ami erősíti a kapcsolatukat.

Tivadar pedig - vonakodva bár - de elismerte, hogy feleségének joga van a családon kívüli életre, a karrierre, arra, hogy kipróbálja, fontosnak érezze önmagát. Azt is megértette, hogy ha továbbra is kisgyerekek módjára akarja irányítani a fiúkat, akkor teljesen elveszti őket. Rájött, hogy tulajdonképpen alig ismeri a fiait, és elismerte, hogy a kapcsolatuk fontosabb lehet a kémia dolgozatnál. Közösen kitaláltunk néhány "pasis" programot (Forma 1, go-kart pálya) ahova hármasban mehetnének, hogy átalakítsák, új alapokra helyezzék a kapcsolatukat.

A család élete lassacskán megváltozott. Edit és Tivadar "randevúzni" kezdett. Néha délben összefutottak, és együtt ebédeltek, este pedig vacsorázni, sőt, néhanapján táncolni is elmentek. A fiúkkal négyesben néha el-elmentek színházba, moziba, hét végére pedig szabadabbra eresztették a gyeplőt. Azt is elhatározták, hogy újra elkezdenek bridzselni, hogy megkeresik a régi barátokat, akiktől már évek óta elszakadtak.

A mediáció – szemben a párterápiával – időben jól körülhatárolt, nem a végtelenbe nyúló folyamat. Segít a partnereknek megfogalmazni, kimondani a problémákat. Oldja a feszültségeket, a szorongást, felszínre hozza az érdekeket, a ki nem mondott vágyakat és hiányérzeteket. Nemegyszer „tolmácsol” lefordítja a félreértett szavakat. Segíti a kommunikációt, sikeres esetekben visszaidézi, visszahozza a régi érzéseket.

 

Itt tudhatsz meg többet a mediációról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x