Szülő vagy? Soha ne tanítsd meg így köszönni a gyereked!...
Címlap / Psziché / Szülő vagy? Soha ne tanítsd meg így köszönni a gyereked!

Szülő vagy? Soha ne tanítsd meg így köszönni a gyereked!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-27

A csókolomozás úgy beitta magát a kultúránk szövetébe, mint egy makacs borfolt a nagyi karácsonyi damasztabroszába. Pedig az abrosz fehéren szép, a csókolomtól meg a többség ma már frászt kap!  

 

Rendezvénynaptár
 A kicsi gyerek, amikor köszönni tanítod, elsőként valószínűleg a sziát fogja megtanulni. Később, amikor kicsit nagyobb lesz, megtanul gyerek és felnőtt közt különbséget tenni, akkor már tud máshogy is köszönni. Azonban olyan 7-8 éves korig nem tudják felmérni, hogy akivel találkoznak, az 16 vagy 66 éves, egyszerűen az illető az ő gyerekszemében felnőttnek látszik. 

Korábban, a két világháború közt jött divatba a csókolomozás, mint köszönési forma, valójában a kezét csókolom udvarias forma rövidülése.
Ma azonban ez már modoros, kínos, hiszen ma már csak nagyon ritka alkalmakon csókolunk kezet. A szüleinknek pedig egyáltalán nem szoktunk, idegeneknek, gyerekként meg pláne. A kezét csókolom korábban férfiak köszönése volt a nők felé, ilyenkor a nő nyújtotta a kézfejét, és a férfi odahajolt a kézhez, de nem érintette a szájával, hanem imitálta a csókot. A kézfogás akkor még nem volt divatban férfi és nő között. A gyermekek a szüleiket és idősebb rokonaikat is kézcsókkal köszöntötték. Ezek ma már mind idejétmúlt formák.
Öregesek, modorosak, és ennélfogva sértők. Akinek csókolomot mondunk, az öreg. 


Képforrás: pexels.com 

Ha a gyerek nem akar köszönni ... 

Lehet, hogy az van mögötte, hogy érzi, ez a csókolom dolog ez nem oké. Minél fiatalabb, akinek csókolomot mond, annál kínosabb a szitu.
Egy csomó ember, akit ő a tanultak szerint udvariasan köszönt, inkább sértőnek éli meg. Esetleg azt mondja: - Én még nem vagyok öreg, ne mondd nekem, hogy csókolom! A gyereknek meg nincsen másik szava, hát inkább nem is mond semmit, csak elfordul és hallgat. Megértem ... A szülőknek ugyanis le kéne szokni már a csókolomoztatásról. 

A csókolom öreges! 

Az időseket, akik már nagyon ráncosak, akiken látod, hogy már nagyon régen születtek, lehet és illő csókolommal köszönteni, ha ismerjük őket. (Csókolom Kati néni, csókolom Pista bácsi) Idegenek esetében azonban még az időseknek is teljesen megfelel a napszaknak megfelelő köszönés. Ez ugyanis nem kínos senkinek, és minden körülmények közt udvarias. 

Jó reggelt kicsim, felébredtél? 
A gyereket a napszaknak megfelelő köszönéssel együtt megtaníthatjuk magukra a napszakokra is. Reggel jó reggelttel, este jó estéttel, jó éjszakáttal köszönünk el egymástól. Nap közben pedig, bárkivel találkozunk - életkortól független - a gyerek is bátran köszönhet jó napottal. Ez nem lesz kínos se a gyerek számára, se annak, akit zsenge kora ellenére lecsókolomoznak. 

Tegezés magázás
Még a nagycsoportban is összecsúszik, és ez nem baj! A kicsik még nem biztos, hogy meg tudják különböztetni a tegező és a magázó formákat. De az egész biztos, hogy a köszönést egyszerűen meg tudják tanulni és a normális felnőttek ettől nem sértődnek meg, ha a gyerek néha téved, a nem normálisak meg amúgy is jobb, ha nincsenek sokat körülöttünk. Mire iskolába keveredik, megtanulja lassan, hogy a magázás és a tegezés közt mi a különbség, és használni is tudja majd a beszédében. 

Nem csókolunk meg idegeneket!
Még szóval sem. Ez a köszönési forma azt sugallja, hogy ha kérik, akkor kell puszit adni. A gyereknek azonban joga van a saját döntéseihez, és senkinek nem szabad kényszerítenie őt, hogy puszit adjon annak, akinek nem akar. A csókolom szó - jelentésénél fogva - sokszor ilyen traumákat is a gyerek eszébe idézhet. Aki emlékszik a szőrös, bibircsókos rokon néni púderes-nyálas-szúrós pusziira, az tudja: soha, soha, soha! 

Ha tehát a gyereked kicsi, egyszerűen tanítsd meg arra, hogy Jó napot kívánok! Ezzel mindig, minden körülmények közt udvarias marad. És akkor sincs baj, ha sokáig csak a sziát használja - csak felejtsétek már el végre a nyanyás-tatás csókolomot!  
 
A te gyereked hogy köszön??
Téged mikor csókolomoztak le először? 
Írd meg hozzászólásban - és oszd meg a cikket, hogy más szülők is megértsék! 


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 126767 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x