Ha egyedül maradtál a gyerekkel, akkor se maradj magadra!
Címlap / Psziché / Ha egyedül maradtál a gyerekkel, akkor se maradj magadra!

Ha egyedül maradtál a gyerekkel, akkor se maradj magadra!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők - ez derül ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A kutatás arra is rámutat, hogy a Budapesten a közeli jövőben létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. 

 


A felmérés részleteit március 21-én, az Egyszülős Családok Világnapja alkalmából publikálták. A válaszokból továbbá kiderül, hogy milyen nehézségekkel küzdenek azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Ezekre a problémákra ad majd választ az év második felében felálló egyszülős központ, amely április 2-án mutatja be és indítja el online szolgáltatásait.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány online kérdőívét, amely a gyermeküket egyedül nevelő szülők problémáiról, valamint a központ szolgáltatási körének kialakításához gyűjtött információt, több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90%-a jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35-44 éves korosztályt.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók leginkább az egyszülős családok jogainak képviseletét, és az elszigetelődéssel járó élethelyzet enyhítésére szolgáló közösségi programok szervezését, közösségépítést várnák leginkább az őket segítő központtól.A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a mindennapokban felmerülő egyik legnagyobb gondja az elszigetelődés, amelyre számos megoldást kínál majd a központ. Példa ezekre a pszichológiai és jogi tanácsadás, különféle segítő szolgáltatások, kedvezményes nyaralási lehetőségeken át a rendszeres összejövetelekig, közösségi programokig, képzésekig több mindenre lesz mód. Másodikként az anyagi gondokat, harmadikként pedig a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyeket és a mindennapi logisztikai feladatokat (különóra, felügyelet, nyári tábor) jelölték meg.


pixabay

A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ugyanakkor nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is.

Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok nemcsak segítségre várnak, hanem sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza a Facebookon létrehozott Egyszülős Cserebere oldal, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítség.
A felmérésben megjelölt problémák megerősítették azokat az előzetes elképzeléseket, hogy mekkora szükség van mindazon segítségre, amelyet a gyermeküket egyedül nevelő szülők megtalálnak majd az intézményben. A központ várhatóan az év második felében nyitja meg kapuit, ám számos szolgáltatást már most elindítanak online.  Ezekből április 2-án, vasárnap 14 és 18 óra között, az első egyszülős közösségi programon ízelítőt is kaphatnak az érdeklődők. Ez a délután lesz az első olyan, nagyobb szabású közösségi rendezvény, ahol az egyedülálló szülők állnak a középpontban – különféle szolgáltatások, programok és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várnak rájuk, miközben a gyermekek is izgalmas elfoglaltságokon vehetnek részt a  La Vida Loftban (1095 Bp. Soroksári út 48., Hungária Malom udvar, a Nemzeti Színházzal szemben)
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A kutatás teljes anyaga elérhető ittEgyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse azt a társadalmi csoportot, amely a legnagyobb magyarországi kisebbség, ennek ellenére mind a mai napig gyakran erős negatív megkülönböztetés éri őket a mindennapokban. Ma kb. 300 000 családból hiányzik az egyik szülő, és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elsődleges feladatának tekinti, hogy  információt nyújtson a gyakorlati (jogi, pszichológiai, munkaügyi stb.) kérdésekben, lehetőségeihez mérten adományokkal támogassa a rászoruló családokat, alkalmat teremtsen arra, hogy a szülők saját tapasztalataikon keresztül segítsék egymást, lehetővé tegye számukra a munkahelyi és társadalmi esélyteremtést, megszüntesse az egyedülálló szülők elszigeteltségét, elmagányosodását, és lehetőséget teremtsen társadalmi párbeszéd folytatására az egyre növekvő számú egyszülős családokról.
Az alapítvány csaknem 12 éves működése után idén lehetőséget kapott arra, hogy egyszülős központot hozzon létre Budapesten, amely egy országos hálózat modellintézménye lesz.

További információ az alapítványról 
 
[ 1780 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x