Ki a hibás, én, vagy te? - Melyik a te hibáztató játszmád?...
Címlap / Psziché / Ki a hibás, én, vagy te? - Melyik a te hibáztató játszmád?

Ki a hibás, én, vagy te? - Melyik a te hibáztató játszmád?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-06

Vannak önhibáztató emberek és vannak, akik mindig a másikat, vagy épp a körülményeket hibáztatják. Egyik magának nem tud megbocsátani, a másik a világnak maga körül. És ők megtalálják egymást, és pokollá teszik egymás életét. Te melyik típus vagy inkább? Hogyan tudod enyhíteni a belőle fakadó szenvedést?  

 Az ember néha hibázik. Ez már-már akkora frázis, hogy a fal adja a másikat, de mégis le kell szögezni, mert tényleg ez van. Hibázni az élet része. És néha nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy hibákat követ el. Néha mindannyian elsunnyogjuk a hibákat, ki többször, ki kevesebbszer. Vannak azonban szélsőséges játékosok. Az igazi, kemény hibáztató játszmások. Azok, akik mindig belefutnak a pofonba, és akik mindig kitett kézzel állnak, hogy hátha valakinek a képén csattanhat a tenyerük. 
A társadalomban szocializációnk során ma azt tanuljuk az iskolában, hogy a hibázás rossz és kerülendő. Ezért már-már rettegünk a hibáktól. Mint a homokozóban, megpróbáljuk egymásra kenni a hibákat, és árulkodni, hogy a "Pisti visszarúgott". 


Vannak hibáztató és vannak önmarcangoló típusok - te melyik vagy? 


Akármennyire is tudatosan él az ember, mély önismerettel és asszertiv kommunikációval, vagy az egyik, vagy a másik típus jellemzőbb rá. Ha nehezen döntesz az alábbi kérdések alapján, akkor emlékezz vissza a gyerekkorodra, vagy a fiatal időszakodra, hogy akkor mi volt igazabb rád, ha ma már megfejlődted ezeket a dolgokat. Ezeket a játszmákat akár a fogantatásunk pillanatától eredeztethetjük. Van aki nem kívánt gyerekként bocsánatot kellett kérjen azért is, hogy él, vagy éppen kegy volt az érkezése és mindenki hibás volt aki nem tudja őt eléggé kiszolgálni. 

Mire jó tudni, hogy te inkább melyik vagy:
- mert könnyebb tetten érni magad és megtörni a játszmát
- mert rájöhetsz, hogyan ne bántsd magadat és másokat
- mert boldogabb az élet, ha nem keresünk elégtételt a hibáztatással 


Nézzük a 7 kérdést: 
  1. Inkább igyekszel megoldani egy feladatot magad, mielőtt rájönnek hogy hibáztál, vagy felelősöket keresel és megoldatod velük? 
  2. Inkább befelé forduló, visszafogott nehezen barátkozó vagy, vagy nyitott, társasági személy, akinek ezer barátja és megoldása van mindenre? 
  3. Inkább kitartó, szorgalmas típus vagy, vagy szeretnél belefogni újabb és újabb dolgokba? 
  4. Tükörkerülő, vagy tükörbe néző típus vagy? 
  5. Kerülöd a konfliktust, vagy inkább konfrontálódsz miatta? 
  6. Megértő vagy azokkal, akik hibázbak és adsz nekik lehetőséget, vagy dühít, hogy nem tudták jól megcsinálni, mint te szoktad, vagy tudod? 
  7. Inkább elfogadod, hogy neked ez jutott, vagy addig mész, míg ki nem járod azt, ami szerinted neked járna 
A kérdésekben az első részen a visszafogott, önmarcangoló típus, a második részen a konfrontatív hibáztató típust találod. Lehet, hogy vannak területek, amiben konfrontatív vagy, másban pedig visszafogottabb - de valamelyik a kettő közül dominál.

A szélsőségek - önbizalomhiányos és nárcisztikus személyiség 

A vonal egyik végén az az ember van, aki hamut szór a fejére akkor is, ha egy nagyobb levegőt vett. A másik végén pedig Mr Tökéletes, aki soha nem hibázik, soha nincs semmi gondja, csupán azok az alkalmatlan többiek és a hülye körülmények sodorják őket bajba. A szélsőségek ritkák. de biztos vagyok benne, hogy te is ismersz ilyen személyeket. És arra is fogadni merek, hogy te magad valahol a két véglet között vagy. Mert a végletek ritkák. A nárcisztikus is szenved attól, hogy soha nem elég jó körülötte senki, ahogy a kudarc kupac is szenved attól, hogy annyira szerencsétlen, hogy neki semmi nem sikerülhet. 

Vedd észre, hogy te döntesz a hibáztatás mellett - mindegy kit hibáztatsz, magadat, vagy mást! Te vagy, aki döntesz. Ha felismered magadon, hogy hibáztatsz, akkor abba tudod hagyni. Meg tudod engedni magadnak a hibát és a másiknak a hiba kijavításának esélyét. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5098 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x