A szeretés: művészet! 5 fontos gondolat Erich Frommtól
Címlap / Psziché / A szeretés: művészet! 5 fontos gondolat Erich Frommtól

A szeretés: művészet! 5 fontos gondolat Erich Frommtól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Művészet-e a szeretet, vagy kellemes érzés, amit megtapasztalni a vaksors műve, amibe az ember, ha szerencsés, "beleesik"? Fromm azon az állásponton van, hogy a szeretés művészet, amelyet meg kell tanulnunk.  

Erich Fromm könyve, A szeretet művészete hat évtizede látott napvilágot, s a magyar kiadás (ford. Várady Szabolcs) is már 25 éve, hogy megjelent. Fromm gondolatai azonban időtállóak, sőt, felgyorsult világunkban talán még fontosabb útmutatást nyújtanak, mint megszületésük korszakában.

Olvass el néhány idézetet a kötetből! Érdemes rajtuk mélyebben is elgondolkodni.

„Nem az gazdag, akinek sok van, hanem aki sokat ad. Az áruhalmozó, aki attól retteg, hogy hátha elveszít valamit, lélektanilag szólva tönkrement nincstelen, akármennyije is van. Aki viszont önként tud adni, az gazdag.”

„A felebaráti szeretet egyenlők közti szeretet: csakhogy egyenlőkként sem vagyunk mindig egyenlő helyzetben; emberek lévén, mindnyájan segítségre szorulunk. Ma én, holnap te. De ez nem azt jelenti, hogy az egyik ember tehetetlen, a másik meg életerős. A tehetetlenség múlandó állapot; az viszont állandó és közös képességünk, hogy felkeljünk és megálljunk a saját lábunkon.”

„A szexuális vágy egyesülésre törekszik – és korántsem csupán testi étvágy, egy fájdalmas feszültség oldódása. De a szexuális vágyat éppúgy felszíthatja a magány szorongása, a hódítás vagy a meghódolás vágya, a hiúság, a kínzás vagy éppen az elpusztítás vágya, mint a szerelem. Úgy látszik, a szexuális vágy bármilyen erős szenvedélyekkel keveredhet, és bármilyen erős szenvedél felszíthatja, és ezek közül csak az egyik a szerelem.”

„Szeretni valakit, az több, mint egy erős érzés – az döntés, ítélet és ígéret.”

„A gondolkodás és a törődés maga után vonja a szeretet egy másik aspektusát: a felelősséget. A felelősségen manapság gyakran a kötelességet értik, olyasmit, ami kívülről van előírva az embereknek. De valódi értelemben a felelősség teljességgel önkéntes cselekvés; annyit tesz, hogy megfelelek egy másik emberi lény kimondott vagy kimondatlan igényeinek.”
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2621 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x