Ki szólhat rá a gyerekre? Te hagyod?
Címlap / Psziché / Ki szólhat rá a gyerekre? Te hagyod?

Ki szólhat rá a gyerekre? Te hagyod?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-27

Kialakult egy nézet, mely szerint a gyerekekre idegeneknek, de még távolabbi családtagoknak és barátoknak sem szabad rászólni. A gyerek tehát szabadon tehet bármit, ennek a fura, és nagyon káros nézetnek fényében még akár önmagától sem védi meg az, aki látja. Pedig a közösségben felelősség van a tagjainak - különösen a gyerekek - testi épségéért.  

Te mit tennél, ha látnád, hogy egy gyerek rohan le a járdáról az úttestre az autók közé?
Elkapnád, vagy elindulnál, hogy keresd az anyját, hogy majd ő szóljon rá?
Ha elkapnád, akkor érted, hogy miről beszélek.
A világban a felnőttek mind-mind felelősek a gyerekekért. 

 

Amikor én egy kis faluban voltam óvodás, a gyerekek szépen maguk mentek haza. Nem nagyon voltak autók, így bátran elindultunk. Fogtuk egymás kezét, akik egyfelé laktunk, ki-ki elköszönt a kapuban, a legtöbbünket várta már az édesanyja. A szülőknek nem nagyon kellett az óvodáig jönni, mert bátran hazatalált mindenki. Óvónéni tudta, kinek a szülei mikor érnek haza, s ha pár percet késtünk, senki sem haragudott, mert tudták, hogy annyiból nem lehet baj. 
A lépteinket az idősek óvó szeme vigyázta, sokszor fölkérdeztek bennünket, és mi bizony nem mertünk volna semmi csínyt elkövetni, mert tudtuk, hogy szorulnánk, ha rosszalkodnánk. Minden ember felelősnek tartotta magát mások gyerekeiért és senki, de senki nem gondolta úgy, hogy nem szólhatnának ránk mások, ha éppen anyánk, apánk nem lát bennünket. 
 
Ez a világ a múlté. A hetvenes évek közepe még tartogatott ilyen békét, ma már elképzelhetetlen, hogy egy óvodás gyermek egyedül lépjen ki az intézmény kapuján. Még ha a szomszédos házban él, akkor is érte megy a szülő. Jól is van ez így, a világ változott. De a változásban valamit meg kéne őrizni: az értékeket, a kommunikációt, az egymásra figyelést. Ez pedig rajtunk múlik.
 


Mintha senki más nem beszélhetne a Szent Gyermekkel, Aki Az Enyém

 

Egy kisfiú bedugja a lábát a kismotor elé, amin a lányom ül. Mondom neki kedvesen, vegye ki a lábát, mert ha átmegy rajta a másik gyerek az nagyon fájhat. Odaront az édesanyja és rám rivall, hogy mit mondtam a fiának. Kedvesen elmondtam neki is. Semmi gond nem volt, egyszerű emberi beszélgetés. Kézen fogva elrángatja a kiskölköt, mintha legalább is bántottam volna. Ki tudja, milyen mozi futott le az anyuka fejében, mert a valósághoz semmit nem kellett volna hozzátennie.
 

Miért nem szólsz te a gyerekre, ha téged zavar? 
 

Rendszeres, hogy a csintalan, vagy éppen a szabályokat nem ismerő, vagy semmibe vevő gyerekre a környezetükben épp azok, akiket zavarnak, azok nem szólnak rá, helyette megkeresik a gyerek szülőjét és őt teremtik le a gyerekkel való beszélgetés helyett. Teljesen ostoba dolog, de a fenti jelenethez hasonló gondolom velük is megeshetett. Az is lehet, hogy valamiért félnek a gyerekhez szólni, azt gondolják, hogy buta, értetlen, vagy, hogy majd valami olyat csinál, amit nem tudnak kezelni. A gyerek lehet, hogy számukra ijesztő.

Az is lehet, hogy a gyerek néha tényleg csúsztat, hazudik odahaza, és olyat mond, amitől a szülőnek kinyílik a bicska a zsebében ésrátámad arra, aki jót akart. A gyerek ilyenkor a szülőt kihasználhatja a jó szándékkal figyelő, őt védő, őt nevelő felnőtt ellen. Van olyan szülő, aki mindenek felett a gyerekét védi és neki hisz, és ezt a gyerekek bizony aljasul ki tudják ám használni. 


 

Hová vezet ez? Miért nem lehet beszélgetni egy gyerekkel?


Miért nem lehet neki megmondani, hogy mik a szabályok, amiket általában elvárunk? Hogy nem rongáljuk a növényeket, nem rúgjuk a kutyákat, nem csaphat rá a társára, vagy egy kisebb gyerekre, nem szórhatja a homokot mások szemébe, egyszerűen vannak társadalmi alapnormák. Ezeket nem csak a szülőktől lehet megtanulni, hanem bárkitől. A gyerek nem hülye, csak még kicsi és egy csomó dolgot nem tud. És a környezete bátran terelheti őt afelé, hogy jobb emberré váljon. Semmi gond sincs azzal sem, ha a gyerek tágítja a határait és nem csak egyszer csinál ilyesmit. Ugyanis ha többen is mondják neki, hogy nem oké, rájön, hogy ez a dolog valóban nem oké, nem csak anyuka/apuka/nagyi mániája, hanem tényleg nem jó. Ha a gyereket neveli a környezet is, észreveszi, hogy ő látható. Hogy ő felelős, hogy őt figyelik és ő fontos. Amikor a gyereket kikerülik és a szülővel beszélnek, azt sugallják, hogy ő nem látszik, ő nem fontos, nem lehet őt felelőssé tenni, hogy a szülője felel azért is, amit ő csinál. 
 

Sérülést okoz, ha rondán szólnak majd rá! 
 

Igen, lesz ilyen is. Nem mindenkinek lesz majd türelme. Pont azok lesznek, akik bántanak, akiktől a legjobban félted, akik nem rohannak majd hozzád, akik kimondják – és nyersen mondják ki – amit gondolnak. És tőle, a bántó hangútól sem védik majd meg a többiek a gyereket, mert „nem az ő dolguk”. A gyerek pedig szépen megtanulja, hogy neki sincs felelőssége, és hogy nem számíthat védelemre a környezettől. Mert a rá nem szólás azt is jelenti, hogy a gyerek érdekében sem szólunk, azt is majd az anyja. 
 
Ha azt várjuk, hogy vészhelyzetben a gyerekünket – ha nem vagyunk épp lépésnyi távolságban – megvédjék az emberek, akkor el kell fogadnunk, hogy rászólhatnak néha. 
 

Minden gyerek a társadalom dolga is! 
 

Teljesen biztos, hogy nem fogunk mindennel egyetérteni, amiért a gyerekre rászólnak. Miért lenne egységes, hogy kinél hol a határ? Épp ezért van, hogy beszélgetni érdemes egymással. Felnőttel, gyerekkel, általában mindenkivel. Türelemmel, kedvességgel, odafigyelve. Ha valaki rászól a gyerekre, akkor a saját határait próbálja meghúzni a gyerekkel szemben. A gyereknek éppen úgy dolga az, hogy ismerje és meg tudja húzni a határokat, mint egy felnőttnek. Ha a felnőtt nem húzza meg a határokat a gyerekkel szemben, akkor a gyerek nem tanulja meg tőle, hogy ezt ő is megtegye. 
 
Ha nem szólhatunk a gyerekeknek, nem szólhatunk egymásnak, akkor az egész elidegenedéshez fog vezetni. Egy közömbös társadalomhoz, amiben az út szélén halnak meg emberek, és a többi átlép rajtuk. Az elidegenedés pedig bűnözés, ahol nem védi senki a közösségi érdekeket. A gyerekeink, akik körbevesznek minket, a játszón, az utcán, a buszon, a villamoson, a mieink. És a dolgunk, hogy ismerjék a közösségi normákat és abban nőhessenek fel.
 

Ne állj szóba idegenekkel! 


A tiltás helyes - valóban ne. De ez nem arra vonatkozik, amikor emberek között vagyunk és óhatatlanul, mert ember vagy, kapcsolatba kerülsz másokkal. A kérdésre szabad válaszolni, a kérést szabad figyelembe venni, a felszólítást akár végre is lehet hajtani, de lázadni is ellene. A gyerek szuverenitása szerint. Az idegenekkel szóbaállás azt jelenti, hogy hosszasan beszélgetünk, vagy esetleg velük tartunk, olyasmit teszünk meg a kérésükre, ami veszélyes lehet. A kicsikkel ez nehéz, a kicsit nagyobbakkal már talán könnyebb, de ezt valahogy meg kell tanulnunk. Van egy határ a "ne állj szóba" és a legyél kedves másokkal közt, amit valahogy érezni kezdünk, ahogy gyakorlatot szerzünk a kommunikációban. 
 

Őrült, kiabálós néni, bottal hadonászó bácsi 
 

Igen, van ilyen is. Nem sok, de jellegzetes alakjai mindannyiunk gyerekkorának. Valaki, aki ész nélkül szólt ránk, és akitől féltünk. Lehet, hogy ezek az élmények vannak a gyerekek túlféltése mögött? Ezek a vegzáló, zajos, gonosz emberek? Az a helyzet, hogy ő mindig voltak, vannak és lesznek. És hozzá tartoznak a gyerekkorhoz, a démonokkal megküzdés korához. Nem kell a gyereket a karjukba lökni, de el kell nekik magyarázni, hogy van a világban pár bolond, akikkel épp csak addig kell törődni, míg kikerüljük őket. Hőzöngésük nem érvényes, nem helyes, nem követendő. 
Az én gyerekemmel bárki beszélhet, bárki megmondhatja neki, ha túllépte a gyerek a határait. De megvédem, ha bántaná valaki. Ez természetes. Viszont nem csinálok abból ügyet, ha rászólnak, akár keményebben is. A gyereknek is dolga, hogy megismerje a lehetőségeit és érvényesítse magát. Így tanul. 
 
A te gyerekedre ki szólhat rá? 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x