Az erőszak miért természetes?
Címlap / Psziché / Az erőszak miért természetes?

Az erőszak miért természetes?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Megint megvertek egy 14 éves általános iskolást. Most éppen Nagykanizsán. Nem először, ez már a sokadik eset, de ez most nyilvánosságra is került (feljelentés lett belőle). A fél diáktársadalom retteg egy 17 éves sráctól, aki terrorizálja a nálánál 3-4 évvel fiatalabb fiúkat és lányokat. Több, a facebookon terjedő felvételen is látszik, hogy fizikai erejét felhasználva megfenyít, néha megver kisebbeket. Ezúttal maradandó sérülést is okozva a diáknak (eltörte a sértett orrcsontját). A sértett pedig ott tart, hogy sötétedés után már nem mer kilépni a házból egyedül.  

Hogy lehet valaki ennyire agresszív? Több, a facebookon terjedő felvételen is látszik, hogy fizikai erejét felhasználva megfenyít, néha megver kisebbeket. Ezúttal maradandó sérülést is okozva a diáknak (eltörte a sértett orrcsontját). 

A sértett pedig ott tart, hogy sötétedés után már nem mer kilépni a házból egyedül.De miért?


Ezen esetek kapcsán mindenkiben felmerülhet a kérdés, miért alakulhatnak ki ezek a helyzetek. Mert valljuk be, ez nem egy elszigetelt eset, s nem is újkeletű. Ezért a legtöbb újságíró elkezdi azt elemezni, mi viheti rá a gyerekeket ezen brutális cselekedetekre. Minek köszönhető az, hogy ezen gyerekek ennyire brutálisakká válnak már ilyen fiatalon. A zalai eset kapcsán is felhoznak mindenféle mélylélektani és neveléselméleti gondolatokat, csak épp a lényeg maradt ki. A cikk végén arról is beszél a megkérdezett szakértő, hogy:

„… az agresszív viselkedés kialakulásában azoknak is szerepük van, akik a helyszínen elkészítik ezeket a videókat, s azoknak is, akik lájkolják. No meg, akik jelen vannak a gyerekveréseknél és semmit sem tesznek ellene…”

Amit mondott Dóber Valéria pszichológus-tanár, az igaz, de jelen helyzetben ezen gyerekek és felnőttek jól felfogott érdekeik mentén döntenek. S zömmel ugyanúgy az agresszor viselkedésének és a közösség reakcióinak az áldozatai, mint maga a sértett. Még akkor is, ha jogilag a felvételek készítője pont úgy felelősségre vonható (bűnpártolásért), mint maga az agresszor.

Az agresszív helyzet természetrajza


Nézzük meg a helyzetet először az agresszor oldaláról. Nem azt, mi okozza a viselkedését (az a legtöbb esetben másodlagos), hanem azt, hogyan viselkedik. Számára vannak a jók és vannak a rosszak. A jók azok, akik őt támogatják vagy behódolnak neki, s van mindenki más, aki nem hunyászkodik meg, s feléjük agresszív.

Azok, akik ezen posztokat (megalázásokat megörökítő felvételeket) lájkolják, azok nem feltétlen azért teszi, mert egyetértenek a cselekedettel (persze lehetnek olyanok is), hanem azért, mert így kimutathatják a lojalitásukat, megelőzendő a feléjük irányuló agressziót.

Nézzük meg a helyzetet közösség részéről is: Egy agresszorral szemben akkor tud valaki fellépni sikeresen, ha érzi magában vagy a környezete révén azt a többlet erőt, amivel a másikkal szemben eredményes lehet. Ez a sértett apukáján látszik. Erős testalkatú, határozott, s hajlandó felvállalni mindazt a macerát, amit egy rendőrségi feljelentés megtétele jelent.

„Én a történtek után nem nyugszom addig, amíg börtönbe nem kerül.” De ez nem mindenkinek adatott meg. Vannak gyengébb testfelépítésű emberek is, akik nem tudnak saját erejüket felhasználva kiállni magukért. S az agresszorok pont őket bántják.

Mi adhat igazi megoldás?


Aki nem veszi figyelembe a többi ember érdekeit, azt manapság egyszerűen kirekesztjük vagy elkerüljük. S közben meg azt csinál, amit akar. Nagyon kevesen merik felvállalni azt a szerepet, amit a nagykanizsai sértett édesapja. Hogy előre álljon, s nemet mondjon a bántásra.

Ennek a megközelítésnek az eredmény pedig nem túl örömteli. Minden olyan közösség, legyen az akár kicsi, akár nagy, mely nem mer vagy nem tud erőszakot vagy kényszert alkalmazni, amikor arra szükség van (akár csak annyit megtéve, hogy rendőrt hív egy verekedéshez), az előbb-utóbb védtelen lesz az agresszióval szemben.

De ennek nem feltétlen kell így lennie. Ezernyi dolgot meg lehet tenni ennél kisebb fajsúlyú helyzetekben is. Amikor jogtalan és megalázó a bántás, amikor a tanár igazságtalan, s a gyerek bezárkózik, s teljesen érthető módon menekülni próbál a nehéz helyzetekből. De erre nincs univerzális recept. Minden ember más, minden helyzet más, és a körülményekhez illeszkedő megoldást megtalálni egy olyan szakember nélkül, aki ismeri igazán az életet, nagyon nehéz.
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x