Érzelmi minőségek - miért nem tudja elfoglalni a cica a gyerek...
Címlap / Psziché / Érzelmi minőségek - miért nem tudja elfoglalni a cica a gyerek helyét a lelkedben?

Érzelmi minőségek - miért nem tudja elfoglalni a cica a gyerek helyét a lelkedben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-03

A Pápa azt mondta, hogy egyesek önzésből cicát / kutyát tartanak, amely aztán elveszi a gyerek helyét. Az emberi szív azonban nem egészen olyan, mint egy három üléses kanapé. Sokféle szeretetminőség lakik benne - és sok hely juthat ott azoknak, akik szeretetre vágynak.  

 Ferenc pápa azt mondta, hogy egoizmus, ha valahol a gyerek helyét elfoglalják a kiskedvencek. A valóság azért ennél árnyaltabb. 
  • A gyerekünket is szerethetjük - néha meg akár utálhatjuk is. (Mikor kamaszként visszapofázik, vagy éppen ordítós hisztit ver le egy nyuggerekkel teli hypermarket kellős közepén.) 
     
  • A macskánkat, kutyánkat is szerethetjük - sőt néha meg akár utálhatjuk is. (Amikor felborítja a gondosan díszített karácsonyfát, megrágja a cipődet, vagy ellopja a bélszínt a konyhapultról.) 
     
  • A fokhagymás pirítóst is utálhatjuk, meg szerethetjük is. Ahogy a Mercedeseket is szerethetjük, vagy utálhatjuk. 
Ugye érezzük, hogy ezek mégsem ugyanazon minőségű szeretetről szólnak? Máshogy szeretünk egy állatot, egy pirítóst, egy márkát és egy embert. Más intenzitással, más érzelmi töltéssel. 

Mi a közös a cicában /kutyában és a kisgyerekben?


Kicsik és ki vannak nekünk szolgáltatva. Ugyanúgy keresik a kedvünket a velük való bánás során. Igénylik a játékot, a törődést és azt, hogy folyamatosan figyeljünk rájuk, cserébe odabújnak, szeretetet adnak. 

Miben mások? 


A gyerek megnő. Önálló lesz, míg a kutya /cica mindig a gondoskodásunkra fog szorulni.
A gyerekkel egyfajata "jövőt teremtünk" magunknak. Jó esetben a gyerek túlél bennünket, ő lesz a jövőnk letéteményese, továbbvivője önmaguknak.

A macska meg a kutya rövidebb életet él, mint mi, emberek. Ajándékuk az, amitől nehéz is velük: hogy egy emberéletre több cica / kutya élet juthat. A kutya és a cica az embert a természethez köti, míg a gyermek a családhoz, az emberekhez köt jobban. Ezek nem külön, hanem egyszerre és egymás mellett jelenlévő igények. Ha tehát valakinek van gyereke, vagy vannak gyerekei, mellette lehet bátran kutyája és cicája is. Ugyancsak lehet, hogy csak egyik, vagy csak másik van, hiszen ezek az érzelmek és törekvések - bár egymás mellett léteznek - de nem függnek szorosan össze. 

A pápa érvelése emiatt hibás. Hiszen egy teljesen más érzelem nem veheti át maradéktalanul egy másik érzelem helyét. ha mégis beférkőzik, akkor abból kóros lelki tünet lesz. 

A cicám /kutyám a gyerekem! 
Ezt a kijelentést valóban hallani szoktuk olyanoktól, akiknek nincs gyerekük, és az állattal való kapcsulatuk próbálja pótolni a gyerek hiányát. Ha ők egyszercsak mégis gyereket vállalnak, idővel azt mondják, hogy a két érzés, bár ugyancsak mély és intenzív, de teljesen más. Mindegyik szeretet és teljesen másfajta. Egyik sem jobb/rosszabb, vagy több/kevesebb a másiknál, csak egyszerűen egy másik, párhuzamosan jelenlévő érzés bennünk. A szeretet egy másik minősége. 

Azonban az is gyakori, hogy valaki tudatosan nem akar gyereket vállalni, az állatokat pedig szereti. A gyerek nem vállalásának ezernyi oka lehet, az egészségügyitől a személyesig. Nincs hozzá közünk. Ha az illető megosztja velünk, az ő bizalmán múlik. Ez nem olyan kérdés, amibe központilag kéne beleszólni. 

Jól kell szeretni - ahogy neki jó! 


Még egy közös van az állat- és gyerekszeretetben. Ez pedig az, hogy a kutyát kutyaként, a macskát macskaként, a gyereket pedig gyerekként, a saját szükségleteinek megfelelően kell szeretnünk. Bármennyire is szereti valaki bármelyiket, ha saját önzése alapján szereti, nem pedig ahogy az a másiknak a legjobb, akkor beszélünk valójában önzéstől, nem akkor, hogyha valaki állatot tart, de gyereket nem vállal. Ez csak egy döntés és nem több. 

A felelősen dönteni 


A családok maguk látják, hogy a felelősségükbe mi fér bele. Van, ahol a gyerek oktatása, taníttatása szézezreket emészt fel és úgy látják, hogy nem tudnak többet vállalni. Van, ahol az állattartás, mint hobbi a fókusz és erre fordítanak figyelmet és pénzt. A fontos itt is az, hogy felelősen tegyék, annyit vállaljanak, amennyit szeretettel, figyelemmel, pénzgyüleg is felelősen el tudnak tartani, akár állatról, akár gyerekről van szó. A fontos az, hogy ne szenvedjen senki csak azért, mert valaki önző módon, "vallási indíttatásra" megszülte, vagy mert fanatikus állatszeretetből túlvállalta magát. 


"Szaporodjatok és sokasodjatok" 


A katolikus egyház ezen tanítása vajon ma még érvényes? Akkor, amikor a klímaválság kellős közepén ülönk, amikor az állatvédők a kedvencek túlszaporodása ellen küzdenek, amikor a bolygót bár bőségesen benépesítettük, vajon ezt a kérdést kell elsősorban forszírozni? Persze a katolikus egyház tanait tekintve konzekvens. Viszont a család szerepét és egységét számos szempontból meg lehet közelíteni, nem a gyerekszámtól lesz egy család bolog, sőt nem is attól, hogy tartanak-e állatot, vagy sem.

Sokkal inkább attól, hogy érzelmileg felnőttként tud-e tekinteni rájuk a világuk, amiben élnek. A katolikus egyháznak talán ebben lehetne kicsit tudatosodnia. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x