5 tipp, hogy el tudd engedni a téli levertséget
Címlap / Psziché / 5 tipp, hogy el tudd engedni a téli levertséget

5 tipp, hogy el tudd engedni a téli levertséget

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

Nehezen kelsz ki reggelente az ágyból? Szinte semmi nem mozgat meg? Legszívesebben csak a fejedre húznád a takarót, vagy belefeledkeznél egy kellemes könyv soraiba a napi teendők helyett? A téli levertség nem szokatlan jelenség, sokakat megtalál, főként az ünnepek után.  

 Ilyenkor szürkének és túlságosan hidegnek látjuk a kinti világot, amivel nem tudunk mit kezdeni. Egyfajta bezártságérzet, levertség, kedvetlenség lesz úrrá rajtunk. Ezek akár a téli depresszió enyhébb tüneteinek is betudhatók, mely statisztikák szerint a nyugati világban minden hatodik embert megtalálnak legalább egyszer az életben.

 

Miért kell törődni a téli levertséggel?

 

A lehangoló érzésekkel érdemes törődni, főként, ha hosszabb ideig nem hagynak minket a megszokott módon működni. Az enyhe tünetekből sajnos könnyen jöhetnek mélyebb érzések, a depresszió jeleit pedig sokszor nehezebb felismerni, mint azt gondoljuk. Ha napokon, heteken keresztül folyamatosan lehangoltnak, enerváltnak érezzük magunkat, netán a szokottól eltérően ingadozik a hangulatunk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ha nem akarjuk pszichológus segítségét kérni, akkor keressünk fel egy coaching szakembert.
 

Hogyan lehetünk úrrá a tél okozta levertségen?

Gyakran néhány életmódbeli változtatás segíthet a téli levertség, apátia, frusztráció enyhítésében, vagy akár a megszüntetésében is.
 

Ehhez mutatunk most 5 módszert, melyek némi odafigyeléssel egyszerűen beépíthetőek a mindennapokba.


1. A friss levegő és a napfény hatása

Ebben az időszakban semmi kedvünk kimenni a hidegbe, azonban a pszichológusok álláspontja szerint is legalább napi 20 percet javasolt a szabad levegőn tartózkodni. Menjünk el a legközelebbi boltig, vagy csak úgy sétáljunk egyet az utca végéig. Nem fontos, hogy célja legyen a sétának, de az fontos, hogy kint legyünk egy keveset mindennap. Emellett pedig felkelés után húzzuk el a függönyt, engedjük be a napfényt, bármennyire is gyengén süti az ablakunkat.
 

2. Az alvás, mint terápia

Ilyenkor a medve is visszahúzódik a barlangjába és végigalussza a telet. Persze a modern társadalom tagjaiként mi ezt kevésbé tehetjük meg, ennek ellenére amennyire lehet, érdemes követni a medve szokásait. Este feküdjünk le korábban, és legalább hétvégén ne állítsunk ébresztőt. Hétköznapokon aludjunk legalább 7-8 órát, ha tehetjük, akár többet is, ügyelve arra, hogy mindezt nyugodt körülmények között tegyük. Kapcsoljunk ki minden eszközt, ami rezeghet, világíthat, teljesen sötétítsünk be és lefekvés előtt inkább relaxáljunk, és olvassunk, mint tévézzünk.
 

3. Télen is fontos a mozgás

Hajlamosak vagyunk télen lemondani a sportról, hiszen kint hideg van és semmi kedvünk kimenni futni, kocogni, de az edzőterembe se akarunk elmenni. Pedig a mozgás segít abban, hogy szembe menjünk a levertséggel. Napi legalább 15 perc mozgás már biztosítja azt az energiaszintet, amire szükségünk lehet, sőt egyes megfigyelések szerint akár 10 perc is elég ahhoz, hogy a szorongást csökkentsük. Ha tehetjük, sportoljunk a szabadban, hiszen a friss levegő és a napfény is sokat segít a hangulatunk javításában. Reggelente indítsuk nyújtó gyakorlatokkal, jógával a napot, vagy végezzünk erősítő gyakorlatokat.


 

4. Figyeljünk az étkezésre

Az évszak velejárója, hogy sokkal kevesebb zöldséget, gyümölcsöt eszünk. Vagy, ha a mennyiség meg is marad, a téli zöldségeknek és gyümölcsöknek alacsonyabb a vitamintartalma, így érdemes étrendkiegészítőkkel pótolni. Különösen fontos a C- és a D-vitamin bevitele. Együnk leveseket, figyeljünk a folyadékbevitelre, és kerüljük a gyorséttermi ételeket, az alkohollal és a cukorral együtt. Ezek ugyanis lassítják az emésztést, ami az energiaszintünkre is hatással lesz.
 

5. Keressük mások társaságát

Ha a hátunk közepére sem kívánjuk a társaságot, akkor is érdemes olykor olykor beszélgetni valakivel, aki meghallgat, akkor is, ha nincs is különösebb mondanivalónk. Beszéljük ki magunkból a nehezebb gondolatokat, már attól is jobb lesz a kedvünk, ha kimondjuk, ami bennünk van. A hallgató fél tanácsa sokszor nem is olyan fontos, mint az, hogy ne maradjon bennünk semmilyen nyomasztó gondolat, érzés. Ha a baráti körben nem akarunk a saját problémáinkkal mások terhére lenni, akkor vessük alá magunkat egy coaching folyamatnak, mely nem csak a szürke hetekből ránthat ki, de hosszú távon is minőségi változást hozhat az életünkbe.
 
A fenti 5 tipp megfogadásával többé nem is lesz olyan zord a téli időszak, és könnyebben el tudjuk engedni az ilyenkor gyakran jelentkező levertséget. Így a decembertől február végéig tartó idő is ugyanolyan élménydús lehet, mint az év többi része!
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 742 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x