Stabil önismerettel az élet minden területén könnyebben...
Címlap / Psziché / Stabil önismerettel az élet minden területén könnyebben boldogulhatunk?

Stabil önismerettel az élet minden területén könnyebben boldogulhatunk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-01

Az elmúlt ötven évben az információ egyre gyorsabb és alaposabb áramlásával az emberek nyitottabbá váltak: nem véletlen, hogy a különböző sikerlisták rendszeres szereplői a pszichológiai témájú könyvek. A tabuk, amelyek a saját lelkünkkel való foglalkozást, a pszichológiai problémák kérdését, a saját életút megvalósítását nehezítő lelki tényezőket övezték, mára ledőltek. Mindnyájunk számára ismert tény, hogy az önismeret sebeket gyógyít, megalapozza a jövőt, így a magánéleti és szakmai sikerek egyik fontos összetevője.  

Az önismeret lényege, hogy az adott személy nemcsak sodródik a saját életében, hanem törekszik a fejlődésre és a személyiségével kapcsolatos ok-okozati összefüggések megértésére. Az önismeret növekedésével az ember megismeri saját határait, személyiségének alapvető összetevőit, mozgatórugóit. Ennek eredményeként egyre tisztábban átlátja kapcsolatait, valamint ezekben betöltött szerepét és hatását is.

Ez a képesség nemcsak azért fontos, mert segítségével tudatosan alakíthatjuk személyiségünket, hanem azért is, mert megalapozza a reális önértékelést. Utóbbi pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez.

Stabil önismerettel az életben

Bár elsőre az önismeret és a vele kapcsolatos munka, valamint tudás talán kissé misztikusnak tűnhet, ha beleássuk magunkat a különböző mélységekbe, akkor gyorsan megértjük, hogyan visz közelebb ez a folyamat a harmonikus élethez. Nézzük, melyek az önismeret legfőbb szakaszai.A kezdetek

Az önismeret első szintje, amikor a felszínen kezdünk önmagunkkal foglalkozni. Feltérképezzük „első benyomásainkat” magunkról, abban az értelemben, hogy először sorra vesszük, melyek azok a tulajdonságok, képességek, érdeklődési körök, amelyek minket – saját magunk szerint – jellemeznek.

Ennek kapcsán már érdekes tapasztalataink lehetnek, ha a múlt és jelen vágyait, erősségeit, gyengeségeit egyaránt végiggondoljuk. Könnyen kirajzolódhat előttünk egy alapvető fejlődési ív bizonyos területeken, valamint szembesülhetünk azzal, miben rekedtünk meg vagy vettünk ellentétes irányt eredeti céljaikhoz képest. Emellett a felszínen megfogalmazott tények mentén eljuthatunk azokhoz az ambíciókhoz, vágyakhoz, amelyekről elfeledkeztünk vagy amelyeket elhanyagoltunk.

A második szakasz

Az önismeret második lépcsőfokán az előbbi szakaszban kimondott célok, álmok, képességek és elvárások mögé nézhetünk. A mélyebb önismereti munka azt igyekszik feltárni, melyek a mozgatórugói az eddigi életünkben megtett kanyaroknak és egyeneseknek. Ennek a szintnek a lényege tudatosítani, hogy meghozott döntéseinket mely tényezők motiválták, illetve a szándékunknak megfelelő irányba tartunk-e.

Az önismeret mélyebb szakaszában eljuthatunk azoknak az igényeknek a hangos megfogalmazásáig, amelyek beváltása akár gyökeres változást eredményezhet az életünkben. Ekkor már, ahogy közelebb kerülünk önmagunkhoz, az önértékelésünkkel kapcsolatban is kiderül, mennyire harmonizál a realitással.

A harmadik fok

Az önismeret harmadik szakasza a társas önismeret. Ezen a szinten egyre inkább tisztában leszünk azzal, hogy mely motivációk mozgatják emberi kapcsolatainkat, milyen hatást gyakorlunk másokra, illetve itt derül fény arra, hogy a magunkról kialakított képünk mennyire harmonizál azzal, ahogy mások látnak minket. Ezen a szinten szembesülhetünk többek között azzal is, mely mintákat hordozzuk akaratlanul a társas kapcsolatainkban, illetve tudatosíthatjuk, mely jellemzőinkre tekintünk pozitívan, és milyen megszokott reakcióinkon szeretnénk változtatni. A társas önismeretünk fejlődése tovább erősítheti reális önértékelésünket.

Az önismeret megléte nemcsak a fejlődési pontokat segít leírni, de magabiztosságot is ad az erősségeinkkel kapcsolatban. Mind szakmailag, mind a magánéletben lehetővé teszi a minőségibb kapcsolatok kialakítását, hiszen tudjuk, mit vagyunk képesek adni, illetve melyek a saját legfőbb elvárásaink. Az önismeret, mivel, erősíti a reális önértékelést, segít tisztázni a körülöttünk lévő kétséges szituációkat: miben tudunk jól teljesíteni, miben szorulunk támogatásra, kikkel vagyunk képesek adaptívan együttműködni. Ezáltal egyértelműbbé és jobban működővé teszi mindennapjainkat.

Hogyan érhetjük el?

Az önismerettel való foglalkozást magunkban is elkezdhetjük. Nagy segítséget jelenthetnek ebben a témával foglalkozó kiadványok, azonban kiemelten fontos, hogy mindig járjunk utána ezek hitelességének. Ellenőrizzük a szerzők végzettségét, kompetenciáját, és elsődlegesen ez alapján szűrjünk: még így is nagy kínálatból választhatjuk ki a hozzánk leginkább passzoló stílusú, hangvételű könyveket.

Az egyéni utakat követően – amennyiben komolyan szeretnénk rálátni önmagunkra – mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. A pszichológusnál is többféle terápiából választhatunk: abban az esetben, ha konkrétabb probléma mozgat minket, kereshetünk a témával foglalkozó segítő csoportot. Ha pedig kevésbé érezzük magunkénak a helyzetet, hogy mások előtt megnyíljunk, forduljunk egy számunkra megbízható, hiteles szakemberhez. A terápiás munka ideje változó hosszúságú, az eredmény azonban mindenképp megéri a befektetett energiát.

Soha nincs vége

Ne feledjük: ez az út teljes őszinteséget kíván magunkkal és a segítőnkkel szemben. Természetesen az önismeret maga nem egy lezárt folyamat, hiszen nagyban függ az adott életkortól, élethelyzettől. Éppen emiatt, amennyiben hosszabb idő után ismét elakadást észlelünk a mindennapi életünket tekintve, érdemes újabb fejezeteket nyitni az önismeret terén.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 976 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x