Hogyan motiváld magad a siker érdekében?
Címlap / Psziché / Hogyan motiváld magad a siker érdekében?

Hogyan motiváld magad a siker érdekében?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A motiváció nem más, mint olyan indítékok összessége, amelyek olyan cselekvésekre késztetnek bennünket, amelyek kielégítik szükségleteinket és segítenek céljaink elérésében. Motívumaink különbözőek lehetnek: önigazolás, önmegvalósítás, önfejlesztés, tekintély, anyagi függetlenség, társadalmi kapcsolatok, népszerűség, egyéniség és mások. A motiváció a cselekvés kezdeti lendülete, megelőzi a motiváció megjelenését.  

Maga a motiváció lehet külső vagy belső motiváció.

Külső: A főnök növelni akarja a termelékenységet és a teljesítmény minőségét, ami az alkalmazottai hatékonyságától és szakmaiságától függ. Célokat tűz ki, és jutalmakat, például bónuszokat ígér. Mi, munkavállalók is arra törekszünk, hogy nagyobb bónuszt kapjunk a fizetésünk mellé. Végül is, a föníciai jeleket még senki sem törölte el, és ezek többé-kevésbé szerves részét képezik életminőségünknek. Sajnos, bármilyen ösztönzéseket is kínál a főnök, nem tudja teljes mértékben elérni a kitűzött célokat, mert ez mindig az alkalmazottai, azaz a mi belső motivációnktól függ. Ahhoz, hogy a főnök célja megvalósuljon, közös céljainknak kell lenni.

A belső motiváció magához a személyhez kapcsolódik: akkor indul be, amikor az ember valamit meg akar változtatni magán, az életében, amikor kitűz egy konkrét célt, és elkezd dolgozni annak eléréséért. A belső és a külső motiváció mechanizmusa alapvetően ugyanaz. Az egyetlen különbség az, hogy honnan jön az ösztönzés.

Már világossá vált, hogy a belső motiváció vagy önmotiváció hatékonyabb. Ezért erre fogunk összpontosítani. Több egymást követő szakaszban alakul ki:

1. Van egy belső szükségletünk, amely szükségletté növekszik. Ebben a szakaszban kialakul egy kezdeti, absztrakt motívum.
2. Elkezdünk cselekedni, tenni valamit a kívánt eredmény elérése érdekében. Kialakul egy cselekvési terv.
3. A fejünkben már kialakult egy indíték, egy terv. Egy konkrét cél áll előttünk. Olyan feladatokat állítunk magunk elé, amelyek megoldásával elérjük a kívánt célt.

Tegyük fel, hogy elhatároztuk, hogy fogyni fogunk. Elég gyakori vágy az újévi ünnepek és a vakáció után. 

Inger: Nem szeretjük a testünket, vagy azt, hogy a ruháink bizonyos helyeken a varratoknál feszülnek. 
Tevékenység: diéta, testmozgás, séta, fitnesz. 
Cél: álmaink testét megszerezni. Hat óra után nem eszünk, minden reggel tornázunk, hetente kétszer-háromszor 40 percet sportolunk.

Könnyebb motiválódni valamire, ha az mások jóváhagyásával jár együtt. Fogyás esetén - jobban fogunk kinézni, a barátunknak jobban fogunk tetszeni.

Nehezebb elérni a célunkat, ha az a tanuláshoz vagy a munkához kötődik. Ezekben az esetekben mindig van valami, ami jobb vagy sürgetőbb, amit el kell végezni. Folyamatosan okokat találunk ki arra, hogy elhalasszuk a tanulást, új projektet fontolgatunk, optimalizáljuk a munkát stb.

Számos kipróbált és bevált módszer létezik, amelyek jó eredményeket hoznak a tanulás és a munka iránti belső motiváció növelésére. Íme néhány, amit kipróbálhatsz:

1. Határozzuk meg, hogy a cél mennyire fontos számunkra. Sokkal eredményesebb lesz a munkád, ha a cél valóban fontos számodra. Győzd meg magad arról, hogy ennek elérése jobbá fogja tenni az életedet.

2. Vizualizáljuk a célt: Rajzold le a célodat, vagy készíts kollázst. Akaszd ki a rajod egy jól látható helyre. Ez jó ösztönző lesz a cselekvésre. 3. Dicsérd és jutalmazd magad még a kisebb sikerekért is. Tegyél egy kis lépést az álmod felé - légy büszke magadra.

4. Olvass idézeteket az életről, nézz filmeket, vegyél részt képzéseken és szemináriumokon, beszéld meg barátaiddal az ötleteket és javaslatokat, a témával kapcsolatos híreket.

5. Olvasd el mások sikertörténeteit. Elemezd őket, gondold át, hogy mely tapasztalataik lennének hasznosak a számodra. Használd ki azokat a megoldásokat, amelyek segítségével könnyebben és gyorsabban végezheted el feladataidat. 

6. Fontos, hogy higgy magadban és az erődben. Ne becsüld alá magad, és ne becsüld le az erőfeszítéseidet. Még ha valami nem is sikerült vagy nem a terv szerint alakult, ne ess kétségbe. Pihenj, gondolkodj, elemezd a hibáidat, és próbáld újra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 277 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x