Pirka Ildikó
hirdetés -->
hirdetés


SZAKÉRTŐK
Pirka Ildikó
kutyakiképző specialista
Gyerekkori álmom volt, hogy kutyákkal foglalkozzak, mely 2003-ban valósult meg, az első közgazdász diplomám megszerzése után.

Volt egy nagyon félős befogadott kutyám, vele mentem el először kutyaiskolába, ahol azonnal tudtam, hogy kutyakiképző leszek. Nemsokára elvégeztem egy kutyakiképzői tanfolyamot, és lehetőséget is kaptam csoportos kiképzést tartani. 2007-ben külön váltam, és saját kutyaiskolát alapítottam. Több településen tartottam Fejér megyében csoportos kiképzéseket, és magánórákat is. Ekkor csöppentem bele az állatvédelem világába is, és 2 évig dologztam, segítettem egy állatvédő szervezet kutyáinak képzését, majd félős, és extrém félős mentett kutyák ideiglenes befogadásával, képzésével is foglalkoztam.

2010-ben ismertem meg páromat, akivel együtt nagy sikereket értünk el a Dog Plusz Kutyaiskolával, és 2011-ben megalapítottuk a Dog Plusz Egyesületet, melynek célja a kutyatartási kultúra fejlődésének elősegítése, elsősorban ismeretterjesztéssel, kutyás bemutatókkal, kutyás rendezvényekkel.
2014-ben a kutyaiskolát megszüntettük, mert egyre több kutyaiskola lett, és nem éreztem már magam jól egy olyan közegben, ahol a kutyaiskolák képtelenek az egymás iránti tiszteletre, együttműködésre. Ekkor úgy éreztem, hogy valami mást kell csinálnom, és elég volt a kutyakiképzésből, így az egyesület vezetése és működtetése mellett, megtanultam a weboldalkészítés, és online marketing szakmát, hiszen valamiből élni is kell.


A kutyás bemutatózást folytattuk kicsi egyesületünkkel, illetve folyamatosan segítettem bántalmazott, félős, extrém félős mentett kutyák rehabilitálását, melyben ma már elmondhatom, hogy speciális szaktudásom van. Nagyon sok kutyán segítettem, hogy örökbe adhatók legyenek, és ezzel olyan szaktudásra és tapasztalatra tettem szert, mely nagyon kevés embernek van.
Bár tudatosan leépítettem a kutyakiképzést, és kutyanevelési tanácsadást, de mindig volt és van, aki a segítségemet kéri, és a legtöbb esetben szívesen segítek is.:)eZ Ezért is hoztam létre egy Facebook csoportot, hogy folyamatosan tudjak segíteni másoknak, úgy gondolom, hogy ezzel, olyan embereket is elérek, akiknek amúgy a távolság, vagy más ok miatt nem tudnék segíteni.
A "Jó gazdi leszek!" csoporttal az a célom, hogy létrehozzak egy olyan közösséget, ahol jól érezzük magunkat, ahol mindenki mer kérdezni, és ahol mindenki megtalálhatja a választ a kérdéseire. És ha a gazdi tudja mikor-mit-hogyan csináljon, akkor a kutyája is boldog, megbízható, kiegyensúlyozott lesz, ami a gondtalan együttélés alapja.
 
Emellett egyéni tanácsadásra is van lehetőség, ezzel kapcsolatban a dogplusz@gmail.com email címen lehet érdeklődni.
 
KUTYASÉTÁLTATÁSI ETIKETT
Lassan, de biztosan alakul a kutyatartási kultúra, de azért még vannak hiányosságok. A kutyasétáltatásnál mindig figyelemmel kell lennünk a környezetünkre, hogy ne zavarjuk meg mások nyugalmát, ne veszélyeztessük testi épségüket. A teljesség igénye nélkül néhány íratlan szabály:
  • Egyik legfontosabb, hogy járdákon, szűk helyeken mindig rövid pórázon, magunk mellett tartsuk a kutyát, a flexi póráz használata pedig tilos. Gondoljunk csak bele, jön egy kisgyerekes család, a kutyánk meg hosszú pórázon van és éppen irányt vált, ezzel könnyedén elsodorhat egy kisebb gyereket, a flexi póráz pedig komoly sérülést okozhat.
  • Ne engedjük, hogy kutyánk séta közben más embereket szimatoljon, szatyor, ruházat után nyúljon, esetleg kerékpárosokat vadásszon.
  • Ha tudjuk, hogy valamire érzékeny a kutya (pl. kerékpáros, idős ember bottal, stb.), akkor az ingerrel való találkozás előtt álljunk meg, és vonjuk el a figyelmét pl. jutifalattal.
  • Ha valaki megkérdezi, hogy megsimogathatja-e és barátságos a kutyánk, akkor ültessük le és így engedjük ismerkedni. Gyakori, hogy gyerekek váratlanul odaszaladnak, ilyenkor határozottan szóljunk nekik, hogy álljanak meg és először kérdezzék meg, szabad-e.
  • Más kutyával való találkozás esetén, kérdezzük meg, szabad-e barátkoztatni, de mindig figyeljünk a pórázon ismertetéssel, mert sok kutya másképpen viselkedik pórázon, mint póráz nélkül. Semmiképpen ne engedjük, hogy a pórázok egymásba tekeredjenek, vagy hogy játszani kezdjenek a kutyák.
  • Soha ne engedjük kerítésen belül levő kutyákhoz a kutyánkat, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt zavarhatja mások nyugalmát.
  • Ne engedjük, hogy kutyánk mások értékeit jelölgesse, pl. külső virágos kert, házfal, kerítés.
  • Az ürülék összeszedése városi környezetben kötelező, a természet lágy ölén véleményem szerint ott lehet hagyni, természetesen akkor, ha nem éppen egy út közepére sikerült.
Összefoglalva a kultúrált kutyasétáltatás szabályait, irányítsuk megfelelően kutyánkat, és mindig legyünk tekintettel másokra! Igyekezzünk úgy sétálni kutyánkkal, hogy mosolyt csaljunk mások arcára, de a legjobb, amikor séta közben folyamatosan azt halljuk azoktól az emberektől, akik szembejönnek, hogy “de okos kutya”, “de jól nevelt kutya”.


Kutyasétáltatási etikett Pirka Ildikó kutyaviselkedési szakértőtől

Lassan, de biztosan alakul a kutyatartási kultúra, de azért még vannak hiányosságok. A kutyasétáltatásnál mindig...


Így leszel jó gazdi! - Pirka Ildikó kutyakiképző tanácsai

Babakocsi (kerékpár, talicska, fűnyíró, porszívó vagy bármilyen mozgó tárgy) támadása, ugatása, illetve gyerekekre...Előző cikkek!

 
 

x