Nem 'SM' kétségbe!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Nem 'SM' kétségbe!

Nem 'SM' kétségbe!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

Ez esetben ez a két betû, az SM, a szklerózis multiplex nevû krónikus megbetegedés magunk között elterjedt, népszerû, rövidített elnevezése, azaz "beceneve". Ez egy központi idegrendszeri megbetegedés, amely Magyarországon mintegy 8-10 ezer embert érint közvetlenül. Általában 20 és 40 éves kor között kezdõdik. Elõfordulása a nõknél gyakoribb. Nem fertõzõ, és szorosan véve nem örökletes ártalom... 

 

Rendezvénynaptár
Ez esetben ez a két betû, az SM, a szklerózis multiplex nevû krónikus megbetegedés magunk között elterjedt, népszerû, rövidített elnevezése, azaz "beceneve". Ez egy központi idegrendszeri megbetegedés, amely Magyarországon mintegy 8-10 ezer embert érint közvetlenül. Általában 20 és 40 éves kor között kezdõdik. Elõfordulása a nõknél gyakoribb. Nem fertõzõ, és szorosan véve nem örökletes ártalom. Kóroka ismeretlen, így gyógyítása világszerte még nem megoldott. Jelenleg azonban sokféle kezelés ismert, melyekkel egy-egy tünet enyhíthetõ, esetleg megszüntethetõ.

Mi az SM?
A betegség folyamán az idegszálak velõshüvelye károsodik, ezáltal az ingervezetés csökken, sõt, súlyos esetekben lehetetlenné válik. A MULTIPLEX szó arra utal, hogy az idegrendszeren belül egyszerre több góc is kialakulhat. A SZKLERÓZIS szó pedig azt jelenti, hogy az elpusztult velõshüvelyt hegszövet pótolja. Klinikai tünet-együttesei mind minõségükben, mind lefolyásukban egyénenként változóak. Egyeseknél a rosszabbodások, SHUBOK egymást követik, és a közti idõben alig van javulás. Másoknál egy rosszabbodást teljes javulás követ, megint másoknál egy-két shubot egy életen át való stagnálás vált fel. Esetenként a betegség szinte észrevétlenül kezdõdik, és lassan de megállás nélkül rosszabbodik az állapot. A shubok idején az idegrendszer velõállományában gyulladás alakul ki, amely a normális idegmûködést részlegesen, vagy teljesen felfüggeszti.

Tünetek
Egyes meglévõ tünetek felerõsödése, vagy újabbak megjelenése néha rohamosan, szinte órák alatt kialakulhat. ( pl. homályos, vagy kettõs látás, szédülés, állandó hányinger , fokozott fáradékonyság, egyensúlyzavarok, vizelettartási problémák, erõsödõ zsibbadás és érzészavarok ) Ilyenkor az ideg szakorvost meg kell keresni, mert megfelelõ, idõbeni gyógyszeres kezeléssel a shubok idõtartamát és mértékét jelentõsen csökkenteni lehet. Így akadályozható, illetve elõzhetõk meg a maradandó funkciókiesések is.

A multiplexes lehetõleg kiegyensúlyozott életet éljen mind testileg, mind lelkileg.
Minden nagyobb megterhelés állapot-rosszabbodáshoz vezethet. Kerülje a túlfáradást, a stresszt okozó helyzeteket, a fertõzéseket, megfázást. Fontos a rendszeres testmozgás. Végezzen olyan speciális gyógytorna gyakorlatokat, amelyekkel átmozgatja testének azon izmait is, melyek a napi rutinmozgásokban nem vesznek részt. Táplálkozás terén kerülje a nehezen emészthetõ ételeket, és az állati eredetû zsírok fogyasztását. Ehelyett ajánlott a telítetlen zsírsavak (pl. napraforgó olaj), olajos magvak, valamint zöldségfélék, gyümölcsök, rostokban dús és magas vitamintartalmú ételek fogyasztása.

Amíg csak állapot, addig jó, ha dolgozik!
Célszerû, ha az SM-es dolgozik, míg állapota engedi. Ezt is meg kell konzultálnia kezelõorvosával. Fontos, hogy a betegségtudatot ne építsük ki magunkban! Ebben nagy szerepe van a megértõ, szeretetteljes családi légkörnek is.

Otthonunkat esetleges mozgáskorlátozottságunknak megfelelõen kell átalakítani. Ehhez - egyszeri alkalommal-vissza nem térítendõ á1lami támogatás igényelhetõ.

Segédeszközök
A biztonságos közlekedéshez, nagyobb távolságok megtételéhez alkalmanként, átmenetileg különbözõ segédeszközök szükségesek, például. támbot; kerekesszék vagy járókeret stb. Ne szégyelljük ezek használatát! A kapcsolattartás sokat adhat. Megismerkedhetünk hasonló sorsú emberek életével. Példájukon tanulva könnyebb saját problémáinkra megoldást talá1m: A napi élet apróbb örömeit is igyekezzünk kellõen értékelni. Hasznosítsuk meglévõ képességeinket, de vigyázzunk arra, hogy energiáinknak legfeljebb 50-60%-t használjuk ki. Túlfáradás esetén ugyanis sokkal nehezebb regenerálódni és ez esetleg állapotrosszabbodást is eredményezhet.

Ebbe a betegségbe nem lehet belehalni, ezzel együtt kell élni, és nem mindegy hogyan!

Az SM hatása életünk minõségére megfelelõ szervezéssel lényegesen csökkenthetõ!

A HarmoNet folyamatosan közöl SM-es cikkeket írásokat.
 
 
[ 3559 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x