Zsálya, az öregedés ellenszere, a gonoszt kiűző szerelemvarázsló...
Címlap / Szépség-Egészség / Zsálya, az öregedés ellenszere, a gonoszt kiűző szerelemvarázsló

Zsálya, az öregedés ellenszere, a gonoszt kiűző szerelemvarázsló

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ismeretlen ismerős - a zsálya! Latinul Salvia officinalis, vagyis orvosi zsálya, és nem véletlen kapta az orvosi jelzőt, hiszen jelentős gyógynövényünk. Jellegzetes illatával a gyógyászatban és a konyhában is megmutatja magát!  

A zsálya története:


Jellegzetes illatú növény, amely nagy múltra tekint vissza. A Földközi tenger vidékéről származik, főképp a dalmát tergerpatokra volt jellemző. Az élet meghosszabítójának tartják, még egy mondás is szól róla miszerint akinek zsálya van a kertjében az nem öregszik meg. Az ókori görögök és rómaiak használták húsok tartósítására. 
 

A zsálya termesztése:

A középkor óta termesztik a kertekben Európa szerte. A napos, meleg helyeket kedveli, a fagyok viszont nincsenek rá jó hatással és egyes részeinek kipusztulásához vezethetnek. Fiatal korában igényli a sok nedvességet, de később beéri kevés locsolással is. A köves, sziklás talajon is megterem, nem igényel különösebb gondoskodást.


A zsálya élettani hatásai:

A zsálya fertőtlenítő, gombaölő hatású, ezért jól használható a házi patikában.

  • A torokfájás, rekedtség, mandulagyulladás ellen a leveléből készült teát fogyasszuk.
  • Nagyon hatásos akár öblögetéshez is.
  • Segíti az emésztést, ha étkezés után megiszunk egy bögrével a teájából.
  • A fogíny gyulladására is pozitív hatással van, öblögessünk forrázatával reggel és este.
  • Ülőfürdőt is készíthetünk belőle. 
  • A változó kori problémákra a kritikus napokon ihatunk egy-egy pohárkával. 
Azonban ha szoptatunk, kerüljük el a zsálya tea fogyasztását, és csak kúraként, míg a probléma fennáll, addig fogyasszuk, ugyanis hosszú távú fogyasztása épp a görcsöket fokozó, nők számára a változó korban pont fordított hatását váltja ki, mintha csak a kritikus napokon innánk egy csészével. 

Gasztronómia, avagy a zsálya, mint fűszer

Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Itt konkrét receptek szoktak sorakozni, de most mást javasolnék! Néhány zsálya levelet vágjunk apróra és szórjunk be vele egy kacsát vagy libát, esetleg pulykacombot. Tegyük egy nagy tepsibe, dobjuk mellé fokhagymát, sózzuk be és kevés vizet aláöntve takarjuk le fóliával! Süssük méretétől függően 1-2 óráig, aztán pirítsuk meg! Igazán finom íze lesz! 

A zsályát olíva olajban is áztathatjuk, így egy kellemes fűszerolajat nyerünk. 

Zsálya a néphitben és a misztikában - Tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával




Az indiánok és az északi népek a fehér zsályát használták a terek megtisztítására, a gonosz kiűzésére. A zsályacsomagot (zsályaköteget) meggyújtották és füstjével járták körbe a teret, amit tiszítani akartak.

A zsályafélék egy másik fajtája - nem az, amit a kertben termelünk, vagy a húsokra teszünk, az úgynevezettnjósmenta - ennek latin neve a Salvia divinorum, látnokzsálya, és ez egy hallucinogén növény, magas drogtartalma miatt illegális a használata. Veszélyes is fogyasztani. A kertünkben termő zsályának nincs hallucinogén tartalma.  

A magyar néphiedelembe a zsálya is szerelemnövény, de a a szerelem varázslatához kötődik. A szerelem lángjának felgyújtásra,a  hűtlen szerelmes szívének megtisztítására használatos. (Tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával: vagyis a szerelmet meggyújtó varázslatra készülök - Nyisd ki rózsám kapudat - ez nyílt szexuális utalás, arra, hogy a varázslet célja pontosan miről is szól, és a rózsafa, mint a szerelem növénye, és a titkok őrzője biztosítja, hogy a szerelem megmarad, tartós lesz.) 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12262 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x