HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23
Címlap / Szépség-Egészség / Korok, népek nőideálok

Korok, népek nőideálok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23

Nők álma a mai napig; szépnek lenni, mint Kleopátra. Szobrok és domborművek őrzik Kleopátra szépségét. Keskeny, de szabályos arc, nagy, kifejező szemek, érzéki száj. Alakja arányos, karcsú és törékeny. Egyedül élesen előreugró orra tért el a már akkor is klasszikusnak számító görög szépségideáltól. Kisugárzása és szépsége miatt az akkori világ legcsodáltabb asszonya volt. Üzenete a mai nők számára, hogy az apró hibák lényegtelenek, mert egész lényünk harmóniáján múlik a nők varázsa. 

 
Amikor Kleopátra, az ókori Egyiptom híres királynője ifjan meghalt, szolgája így kiáltott fel: "Most henceghetsz, halál, tied az asszony, akinek párja nem volt!"

Nők álma a mai napig; szépnek lenni, mint Kleopátra. Szobrok és domborművek őrzik Kleopátra szépségét. Keskeny, de szabályos arc, nagy, kifejező szemek, érzéki száj. Alakja arányos, karcsú és törékeny. Egyedül élesen előreugró orra tért el a már akkor is klasszikusnak számító görög szépségideáltól. Kisugárzása és szépsége miatt az akkori világ legcsodáltabb asszonya volt. Üzenete a mai nők számára, hogy az apró hibák lényegtelenek, mert egész lényünk harmóniáján múlik a nők varázsa.

Kleopátra arcmásán több szépséghibát is felfedezne egy Miss Universe verseny bírája: szabálytalan orr, kissé vastag nyak, feltehetőleg az akkor gyakori golyva betegség tünete. Valóban annyira harmonikus volt Kleopátra élete, A golyvát ugyanis idegeredetű bántalmak idézik elő leggyakrabban. A királynő élete tele volt tragédiákkal. A történelem egyik legszerelmesebb természetű asszonya soha egyetlen férfit sem tudott tartósan maga mellett.

Van-e mérce?
Milyen az ideális nő? Erre a kérdésre szinte lehetelten választ adni. Nézzük, hogy a különböző korok népeinél milyen nőtípust tartottak ideálisnak? A választ még ebben a kérdésben sem tudjuk kimerítően megadni. Kedves hölgyolvasóinknak azonban megsúgjuk, hogy az ideális nőt minden reggel a fürdőszoba tükörben megpillanthatják!
A nőideálok éppoly változatosak, vissza-visszatérően változóak, mint maga az emberi ízlés, maga a divat. Az egyéni ízlés pedig gyakran veszi semmibe az uralkodó trendeket, vagy éppen másfajta divatból mond szánt szándékkal ellent annak.

Régi római bájkatalógus így fogalmazza meg a nőideált: "Három legyen fehér: bőr, kéz és fog, - három legyen fekete: szem, szemöldök szempilla,- három legyen piros: ajak, arc, köröm, - három legyen hosszú: alak, haj, kéz, - három legyen rövid: fog, fül, láb,- három legyen széles: mell, homlok, és a szemöldök közti tér, - három legyen kerek: kebel, nyak, áll, három legyen telt. Csípő, kar, lábikra, - három legyen finom: ajak, haj, ujjak, három legyen kicsi: kebel, fej, orr."

Ennek a mércének persze, hogy nem felelhet meg minden nő Thaiföldtől Marokkón és Elefántcsontparton át Magyarországig. Pedig ennél képtelenebb mércét is állítottak már fel az ideális nőről, igaz Európára méretezve. Egy Klára Hatzlerin nevű asszony 1471-ben agy képzelte el a tökéletes nőt:

"Feje legyen Csehországból,
két fehér karja Brabantból,
mellét adja Svábia,
kebelét Karinthia,
osztrák legyen a hasa,
s ha rajnai lába lészen,
a szép asszony íme készen."

Vajon a franciák beleegyeznének-e, hogy asszonyaik melle Svábiából származzon, amikor még száz éve sincs annak, hogy költőjük így dalolt: "Közelebb van a szív, ha a mell lapos". Ez a francia ízlés azonban a korabeli, 18. századi Magyarországon biztosan visszautasításra talált volna. 1745-ben Károli Klára grófnő így írt öccsének: "Legjobb lenne, ha kigyelmed is rávenné magát a házasságra! Tudok jó, kövér, derék úri dámát itt csak nemigen messze." Tehát azt látjuk, hogy a nőideál változóbb, mint az időjárás.

Testben - lélekben
Aki mégis nyomon akarja követni a szépség -eszmény változásait, legjobb, a művészeti emlékeket veszi sorra. Az un. Willendorfi Vénusz a kőkor nőideálját a termékeny asszonyt jeleníti meg. Cipó cici, vekni hasi jellemzi ezt a fejetlen szexi ősdámát. Felüdülés utána a görög és római szobrok harmonikus idomait nézegetni. A Miloi Vénusz a párizsi Louvre-ban kiváló kontraszt Ugyanitt látható Leonardo híres festménye, a Mona Lisa is, melyről a kutatók egyre bizonyosabban állítják számítógépes genetikai modellekkel való összevetések nyomán, hogy nem is hölgy az illető, hanem feltehetőleg nőt imitáló férfi, mégis a nőiesség örök szimbólumát jelképezi a festmény. Ugyancsak a 16. században egy németalföldi festő nyiszlett parasztlánykával ábrázolja az ideális szépséget. Nem így Goya. A spanyolok híres festője Maya című képén egy vérforraló szépségű érzéki nőt mutat be. Eddig az európai tárlat.

Ha az afrikai faszobrocskákat nézzük, visszaemlékezhetünk a cipó-idomokra. A kínai falfestmények alacsony, törékeny filigrán babának ábrázolják a tökéletesen szép nőt. Arábiában a hurik hasán három hurkácska szükségeltetik, hogy a táncával lenyűgözhesse a férfit. Se szeri se száma a változatoknak. A hindu eszmény nyúlánk nőt álmodik. A Rámajánában a hindu eszménykép azonban még valamire felhívja a figyelmet. Szitá Földanya testet öltött leánya, aki szépségével és erkölcsi, anyai és szerelmi erejével a tökéletes nőt példázza. A test, lélek, szellem harmóniáján keresztül mutatja be, hogy minden időkben ez az alapvető követelménye a nők ideáljának.

A középkorban az egyházi ideológiák nyomán a Madonna kultusz uralkodott el. A fiatal anya testi szépsége másodlagossá ugyanakkor magasztossá válik ebben a korban. Boccaccio kacér asszonyfiguráit azonban nehéz a helyükbe képzelnünk, pedig kortársak. A későbbi korok lenge öltözetű, sőt mezítelen asszony ábrázolásaival ellentétben áll az Iszlám felfogása a női szépségről. Míg az Európai kultúrában a nő kifelé kell szép legyen, az Iszlámban csak a férjet illeti a szép feleség látványa. Erről mind a mai napig tesznek, csadorba, abajába bújtatják asszonyaikat, akik alatta akár a legmodernebb párizsi divatkölteményt is viselheti.

Cél a férj, mint létező egyetlen férfi, elcsábítása és persze a barátnők pukkasztása. A polinéziai nők évszázados szokása épp az ellentettje. Szoknyáját lebegő tolldísszel helyettesíti, és szerelmével mindenkit kiszolgál, akit kedve tart. Az eszményi női jellem is koronként változik. A magyar honfoglalás korában Géza fejedelem felesége, az "István a király"-ból is jól ismert Sarolt, a korabeli krónikák szerint "szerfelett állta a boritalt és férfi módra lovagolt. Egyszer mérgében agyonütött egy férfit." A 19. századara, hazánk ártatlan leánykája kötelezően el kellett piruljon a legártatlanabb bóktól is.

Boszorkánykonyhák
Joggal merül fel a kérdés: kik formálják a nőideálokat? Férfiak? Vagy maguk a nők? Csak vitatkozni lehet ezen. A nők azonban nagyon sokra képesek azért, hogy az eszményit elérjék. A sikeres hódítás, szépülés boszorkánykonyháiba évszázadokon át serdülő koruktól kezdve bejáratosak a lányok, nők, asszonyok. A kínaiak kicsiny cipőkbe kényszerítették lábaikat, hogy aprócska legyen a lábfejük és tipegő a járásuk, ami tetszik a férfiaknak. A kongó medencében a Mangbetu törzs leányainak fejét rafiával kötik hátra, már csecsemő korukban, hogy fejformájuk az ősi egyiptomiakéhoz váljon hasonlatossá, ott az a szépségideál.

A francia infánsnőről készült festményen is látható, hogy a korabeli francia udvarban kislány korától halcsontfűzőben járatták a lányokat, hogy darázsderekuk legyen. Ezeket a boszorkánykonyhákat ma a reklámokból ismerjük, "Laboratoár Gárnyiénak" "Loreálnak" "Ponds Institutnak" hívjuk őket, de lényegükben azonosak öreganyánk halcsontfűzői és az általuk kínált reménység. Szépség reményét vesszük, ha a termékeiket választjuk. Ne menjünk most bele a kövér-sovány kérdésbe, egyezzünk meg abban, hogy az a testsúly a megfelelő, amely tetszik és kényelmes számunkra.

Heléna almája
Páris királyfinak könnyebb dolga lehetett, mint a mai idők szépségiparának kifutóin lejtő leányokat bíráló zsűrinek. Páris Aphroditének ítélte az almát a legősibb szépségversenyen. Korának nőideálját szem előtt tartva a szépségistennő lazán első kellett hogy legyen. A mai szépségversenyeken ezrével érkeznek gratulációk és tiltakozások a zsűrihez, kiváló ízlésük és részrehajlásuk miatt egyszerre. Mennyivel könnyebb lenne a dolguk, ha egyszerűen meg lehetne határozni a világ szépségeszményét!

Szűts László cikke nyomán


Rendezvénynaptár 
 
[ 6943 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x