Fejtetű; hajtetű - felismerés, kezelés, megelőzés, tippek...
Címlap / Szépség-Egészség / Fejtetű; hajtetű - felismerés, kezelés, megelőzés, tippek

Fejtetű; hajtetű - felismerés, kezelés, megelőzés, tippek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Amikor még a Blahán árulták egy "Bélásért" gyufás dobozban a lógásra éhes gyerekeknek, nem is sejtettük, hogy milyen kínos lesz megszabadulni tőle. Ma már azt sem tudják a legtöbben, mi az a "Bélás", viszont a fejtetű azóta is évről évre előbukkan. Sokan azt tartják, hogy a legdemokratikusabb lény, mert korra, nemre és beosztásra való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat. Hogy szabaduljunk meg tőle? Mik a tetvességgel kapcsolatos tévhitek? Íme!  

Mi az a fejtetű? (De közben azt is elárulom mi az a „Bélás”)

A fejtetű egy szürkéskék ízeltlábú, körülbelül 2-4 milliméter nagyságú. Tápláléka az emberi vér. Ha vért ivott, akkor vörösbarna lesz. Harap, hogy vért tudjon inni. Ennek folyamán nyálat választ ki, amitől a vér lassabban alvad meg. A nyál által kiváltott allergiás reakció okozza a viszketést. (A régi kétforintos érme ronda, barnás színű pénzérme volt, a börtön szlengből kiterjedt nevén Bélás, melynek nincs köze a Béla névhez. Egy „Bélásért” körülbelül két gombóc fagyit lehetett venni, tehát mai árfolyama 300 -400 Ft lenne. Ennyiért lehetett hozzájutni a 80-as években fejtetűhöz azoknak, akik lógni akartak a suliból pár napot.) A fejtetvek paraziták, legszívesebben a hajas fejbőrön tartózkodnak. Onnan eltávolítva még akár három napig, 48-55 órán keresztül is életben maradnak.Szakszavak – avagy a serteperte serke fejszerkezete

A felnőtt – és logikusan nő-ivarú - fejtetű 5-9 petét rak le egy nap, általában a nappali órákban. Ezek a peték az úgynevezett serkék. A serkék a hajszálra vannak tapadva, közvetlenül a fejbőr felett. 6-9 nap múlva kibújnak a lárvák. Az üres burok a hajszálon marad. A lárva 7-10 nap után felnő, tetű lesz belőle és maga is képes petéket rakni. Ha jól megnézzük a hajtövet, akkor találhatjuk meg a serkéket: ovális fehér tojások, kisebbek mint 1 milliméter és rá vannak tapadva a hajszálra. Legtöbbször a fül mögött, vagy a nyakon. A fejtetű a petéket közvetlenül a haj tövére helyezi. A haj növekedésével ezek egyre távolodnak a fejbőrtől. Az a pete, amelyik másfél centiméterre a fejbőrtől található, már biztosan üres. Tetvek - a tetveket, magukat csak egy nagyon sűrű fogazatú fésű segítségével lehet megtalálni. Érzékelik a mozgást, és könnyen kitérnek az útból. Ilyen fésűt gyógyszertárban lehet beszerezni.

Tetű, tiszta ingyé’ - Hogyan lehet a fejtetűvel megfertőződni?

Nálunk még csak Bélás sem kellett, elég volt egy óvodai közösség. Ahol sokan vannak együtt, ott vidám világ vár a tetvekre, ugyanis vidáman vándorol egyik gyerekről a másikra. Tévedés, hogy a piszkos gyerekek terjesztik a tetvességet! A tiszta gyerekek szép, tiszta haját sokkal jobban kedveli a tetű, bár kétségtelen, hogy az ápolatlan fejben több a kifejlett példány, innen ered a tévhit!  A tetvek könnyen átgyalogolnak az egyik fejről a másikra, vagy a ruházaton, játékokon vagy fésűn keresztül kerülnek át az egyik gyermekről a másikra. A fejtetvek nem tudnak repülni, vagy ugrani, de tudnak járni. Természetesen felnőttek is megkaphatják a fejtetvességet, így ha egy családba egyszer bekerül, akkor legjobb, ha mindenki kezeli magát tetű ellen, még akkor is, ha nem kapta meg.

 Vakaródzik, tehát tetves? - Hogyan lehet észrevenni a fejtetvet?

Az, ha valaki vakaródzik, még nem egyértelmű jele a fejtetű megjelenésének. Nem lép fel azonnal a viszketés- az allergiás reakció. Első alkalommal akár hetekig is eltarthat, amíg a viszketés megjelenik, de, aki többször fertőződött, esetleg visszafertőződik, annál a viszketés is előbb jelentkezik.

(STOP – ha már elkezdte vakarni a fejét, a Kedves Harmonet olvasó, akkor kiválóan működik a beépített pszichoszomatikus tetű-receptora! Gratulálunk! – ám egy cikk olvasása nem terjeszt tetvességet! A fejvakarás ilyenkor természetes reakció!)

Két lépés, ha tetvességre gyanakszunk:

 1. ellenőrizni, hogy vannak-e tetvek a hajban,

 2. meglévő tetvességet kezelni, vagy a gyanú eloszlatására megelőző kezelést folytatni


HarmoNet tipp: A világ legfélelmetesebb állata! >>

Aki gyanakszik, hogy családtagjának, vagy gyermekének esetleg fejtetve van, akkor a következő módon ellenőrizheti:

 • Mossa meg a haját samponnal és öblítse le.

 • Takarja le a szemét egy mosdókesztyűvel.

 • Tegyen kondicionáló hajbalzsamot a hajra, de ezt ne mossa le, mert ettől lesz a nedves haj könnyen fésülhető
 • Fésülje ki a hajat egy egyszerű fésűvel.
 • Hajoljon a vizsgált személy a kád, vagy mosdó fölé.
 • Fésülje át a haját hátulról előre egy nagyon sűrű fésűvel (speciális, erre a célra készült un. „tetű-fésű”) úgy, hogy a fésű érje a fejbőrt is.
 • Kezdjék az egyik fülnél és haladjanak a másik fül irányába.
 • Legyen kéznél egy papír zsebkendő, vagy papírtörlő, amivel rendszeresen törölje le a fésűt és figyelje, hogy vannak-e tetvek a papíron.
 • Öblítsék le a kondicionáló hajbalzsamot.
 • Most üljön a vizsgált személy egyenesen és fésüljék át legalább kétszer a haját először hátrafelé, majd újra az egyik fültől haladva a másikig.
 • Ne feledjék rendszeren papírral letörölni a fésűt és figyelni, hogy vannak-e tetvek a papíron!

Ha valakinek a családban fejtetve van, akkor tanácsos mindenkit ezzel a módszerrel ellenőrizni. Ameddig az iskolában, óvodában, vagy a barátok között előfordul tetvesség, addig szükséges, hogy rendszeresen ellenőrizzük. Ha csak egy-két gyermek van megfertőzve a környezetben, akkor elegendő hetente ellenőrizni. Ha több gyermek van megfertőzve, akkor ellenőrizze minden este.

Három féle módon kezeljük a tetvességet:

 1. Meg kell akadályozni az újrafertőződést

 2. Tetű elleni szer használata

 3. Egy sűrű fogazatú fésűvel való fésülködés

A három módszert együtt kell alkalmazni, hogy tökéletes legyen az eredmény – a többi tetves személynek is hasonlóan kell eljárnia, tehát célszerű számukra is elküldeni ezt a cikket, vagy kinyomtatva odaadni nekik is.

Az újrafertőződés megakadályozása

A tetvek megtalálhatók az ágyneműben, ruházaton, plüss játékokon, fésűn, bútorhuzaton stb. Ha az itt található tetveket nem távolítja el, akkor rövid időn belül az egész család, vagy az egész gyerek-csoport ismét tetves lesz.

 

A következő tennivalók vannak, ha a tetű megjelenik:

 • Kimosni minden ruhát, ágyneműt, kabátot, sálat, plüss állatot, minimum 60°C-on.

 • Ami nem mosható, vagy nem ilyen magas hőmérsékleten, azt egy zárható nejlon zsákba tegyük, és tartsuk ott 1 hétig, vagy fagyasszuk le a fagyasztóban néhány napra nejlonzacskóban.

 • Mikrózzuk a holmikat egy-egy percig
 • A bútorokat, amelyeken bútorhuzat van, alaposan porszívózzuk ki, ha tudjuk atkamentesítő porszívóval. (bérelhető, kölcsönözhető is!)

A fésűket és keféket tetvetleníthetjük a következő módokon:

 • Helyezzük őket egy órára egy tetűirtó folyadékba, vagy fertőtlenítsük őket alkohollal

 • Mossuk el őket mosogatógépben, esetleg kézzel (kesztyűben) 60 °C-on.

 • Tegyük be őket 30 percre a forró szárítógépbe.
 • Tegyük be egy percre a mikrohullámú sütőbe – ez a leggyorsabb és legtisztább mód
 • Dobjuk ki a fésűket és vegyünk újakat – néha amúgy is jót tesz egy kis változatosság. (Különösen az óvodai – iskolai fésűket kell cserélni ilyenkor, amit a gyerekek néha cserélgetnek!)

HarmoNet tipp: Erdei gyilkosok >>

Sűrű fogazatú fésűvel való fésülködés


A tetűirtó szerek igazából nem hatékonyabbak a fésülésnél, viszont a tetűirtók többsége néhány napos védettséget ad az újrafertőződés ellen. Viszont amikor a tetűirtás ellenjavallt, (Terhesség, szoptatás, valamint csecsemők esetében ellenjavallt!) akkor is használható. Legalább két héten át, minden nap fésülni kell a hajat. Hosszú haj nem fésülhető hatékonyan, így ha nem használható a tetűirtó, akkor meg kell válni a hosszú tincsektől. Nyomja jól a fésűt a fejbőrre fésülés közben. Egy sima, egyszerű sűrűfogazatú fésű vagy egy csak a tetveket eltávolító fésű erre a célra sajnos nem alkalmas, speciális fésűt kell venni a gyógyszertárban. (Fém, nagyon sűrű fogazatú fésű)


Tippek, ha már itt vannak a tetvek:

 • Saját hajat fésülni nem igazán eredményes, jobb ha valaki más teszi.
 • Hosszú haj fésülése sem könnyű.
 • Ne szégyenkezzünk! Mivel a tetveket bárki bárhol elkaphatja, így bátran szóljunk az óvodai-iskolai, vagy munkahelyi közösségben, hogy tetveket találtunk – vagy elejét vehetjük annak, hogy sokan megfertőződjenek.

Tetűirtószer használata

Különböző tetűirtó szerek kaphatók. A legjobb a malathiont tartalmazó oldat. Más szerek, például permetrine, vagy bioalletrin piperonylbutoxiddal. Egy tetűirtót kétszer kell alkalmazni, egy hét kihagyással. Kövesse pontosan a használati utasítást. Az első kezeléstől kezdve a hajat két héten keresztül minden nap alaposan ki kell fésülni egy erre a célra szolgáló sűrű fogazatú fésűvel.

Úszni tilos!
A klór hatástalanítja a malathiont, ezért a malathionnal történő kezelés napján nem szabad úszni olyan vízben, amely klórt tartalmaz. Tetűirtószert vehet a gyógyszertárban. Különböző szerek kaphatók, sampon vagy oldat formájában. Az oldat a legjobb, mivel ez érintkezik a leghosszabb ideig a tetűvel. A gyógyszertárban beszerezheti a tetű, vagy serke fésűt is.


Milyen esetekben forduljunk orvoshoz?

Tetvességgel nem kell orvoshoz fordulni. Az orvos is csak a fent említetteket tudja tanácsolni. Ha a fejbőr elfertőződik, akkor viszont forduljon orvoshoz. A fejbőrön ilyenkor sebek keletkeznek, amelyekből esetleg genny ürül. Az emberi fejtetű háziállatra (kutyára-macskára) veszélytelen.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 135870 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x