Balneoterápia: Gyógyulás vízben
Címlap / Szépség-Egészség / Balneoterápia: Gyógyulás vízben

Balneoterápia: Gyógyulás vízben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Emésztési zavartól a csontritkulásig, számos területen segíthet a már-már elfeledett módszer. A balneoterápia egyik leghatékonyabb formája az ivókúra, amely ma, az étrend-kiegészítők korában egyre inkább háttérbe szorul, pedig számos betegség, kellemetlen tünet esetén enyhülést, vagy akár gyógyulást is hozhat. Alkalmazása egyszerű, és orvosi vizsgálatok bizonyítják gyógyító hatását. 

Dr. Gyarmati Noémi, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. orvosa nemrég Hévízen tartott előadást a különböző gyógyvizek és ivókúrák jótékony hatásáról.

Dr. Gyarmati Noémi, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvosa elmondta: „A balneoterápia egyik leghatékonyabb formája az ivókúra, amely során lényegesen több folyadékot iszunk, így alaposan átmossa, kitisztítja a szervezetünket. Az ivókúrát akár otthon is végezhetjük, de kizárólag palackozott vizet használjunk, mert az hosszú ideig megtartja a gyógyhatását. Az átlagos napi bevitel 15 milliliter kilogrammonként, ami egy hetven kilós ember esetén 1,05 liter gyógyvíz elfogyasztását jelenti. Ezt a mennyiséget lehetőleg 3-4 adagra osszuk, és egy kellemes séta közben kortyolgassuk el. Ha erre nincs mód, akkor két részletben vegyük magunkhoz - reggeli előtt fogyasszuk el a víz nagyobb részét, késő délután pedig a maradékot.”


Dr. Gyarmati Noémi elmondta: „A Hévízi Gyógytó vize a kénes gyógyvizek közé tartozik. Összetétele miatt számos betegség ellen hatékony, ezért széles körben használják. Sikerrel alkalmazható a bélműködés és a gyomorsav-képződés fokozására, amely hatékony gyógymódot jelent idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén a gyomor-bélrendszer működésének szabályzásán keresztül. A hévízi gyógyvíz emellett elősegíti az epebántalmak enyhülését és kezelését, de segíti a légúti hurutok gyógyulását, és a vesekőképződés megelőzését is. A Hévízi Gyógytó vize egyedülálló, enyhe radioaktivitással rendelkezik. Ettől azonban nem kell megijedni, mivel a radontartalom alacsony, így nincs káros hatással az egészségre, ugyanakkor természetes fájdalomcsillapító hatása van. A parádi gyógyvíz szintén a kénes vizek közé tartozik. A száj, nyálkahártya és fogíny különböző, idült betegségében is hasznosan alkalmazható. Természetesen mindegyik gyógyvíznek vannak ellenjavallatai is; a kénes víz fogyasztását kerüljük heveny máj- és epeút-gyulladás, valamint fokozott pajzsmirigyműködés esetén.” 

HarmoNet tipp: Hévíz - Nem csak egy van belőle? >>

Dr. Gyarmati Noémi kifejtette: „A másik gyakran alkalmazott víz a szulfátos gyógyvíz, amelynek a kénes vízhez hasonló, emésztést serkentő hatása van. Enyhíti az epebántalmakat, de elősegíti a fogyókúra sikerét is. Szulfátos gyógyvízzel rendelkezik a karlsbadi és a marienbadi gyógyfürdő. Számos jótékony hatása ellenére körültekintéssel kell alkalmazni, mivel több ellenjavallata is van: fekélybetegségek, szívgyengeség, gyomor-, és bélhurut, savhiányos és folyadékvesztéssel járó állapotok.”


Dr. Gyarmati Noémi elmondta: „Speciálisabb felhasználási területe van az úgynevezett kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvíznek, amely Egerre, Bükfürdőre és a Lukács Fürdőre jellemző. Kalcium- és magnéziumtartalma miatt a csontritkulás kiegészítő kezeléseként is hatékony lehet, de savkötő hatása is ismert. Sikerrel alkalmazható a gyomor és a húgyhólyag hurutos nyálkahártya-megbetegedéseinek kiegészítő kezeléseként is. A téli, náthás és influenzás időszakban segítséget jelenthet a sós gyógyvíz. Inhaláció formájában alaposan kitisztítja a légutakat, és szabályozza a nyálkahártyák nedvességtartalmát, így gyors és kíméletes megoldást jelent a nátha legkellemetlenebb tüneteivel szemben. Fogyasztását hurutos megbetegedések esetén javasolják erős nyákoldó hatása miatt, de a hipertóniában szenvedő betegeknek nem javasolt. Hányinger esetén kétféle gyógyvizet is fogyaszthatunk. Egyrészt jéghideg szénsavas gyógyvizet, másrészt pedig a bükkszéki alkáli-hidrogénkarbonátos ásványvizet, amely savkötő hatásáról ismert. Kisebb csoportot alkot a vastartalmú ásványvíz, amely vashiányos állapotok kezelésére alkalmas; illetve a jódtartalmú gyógyvíz, amely pajzsmirigy-alulműködés esetén jelent gyors segítséget."

HarmoNet tipp: Hatékony gyógymód a pikkelysömörben szenvedőknek >>

Dr. Gyarmati Noémi kiemelte: "ivókúrát csak orvosi felügyelet mellett folytassunk, hiszen mint minden gyógyászati kezelésnél, itt is előfordulhatnak mellékhatások. Az ivókúra megkezdését követően előfordulhat, hogy romlik a közérzetünk, étvágytalanná válunk vagy ismeretlen eredetű fájdalmat tapasztalunk. Abban az esetben, ha ezek a tünetek egy-két napnál tovább tartanak, forduljunk orvoshoz. A gyógyvizek összetétel szerinti csoportosítása tájékoztató jellegű, ezért az ivókúra sikerének érdekében mindenképpen tájékozódjunk a fogyasztani kívánt gyógyvíz pontos összetételéről és hatásairól."
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6041 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x