Mi micsoda? A tápióka, manióka, kasszava, vagy cassava
Címlap / Szépség-Egészség / Mi micsoda? A tápióka, manióka, kasszava, vagy cassava

Mi micsoda? A tápióka, manióka, kasszava, vagy cassava

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Hívhatjuk még maniókának vagy kasszávának is, ugyanazt jelenti! Mégis mi ez a növény féle? Semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos és a reformtáplálkozásban hatalmas szerepe van. Listzje, levele egyaránt használatosak a tudatosan táplálkozó konyhájában.  

Honnan származik?


A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják.


Mit tartalmaz?


A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, úgy mint Európában a burgonya vagy Ázsiában a rizs. Levele nagy mértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat. A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.

Mi készüljön belőle?


Leveleit hasonlóképpen hasznosítják mint nálunk a spenótot. Előállítható belőle saláta, párolt, főtt változat. Gyökeréből készülhet liszt, keményítő és alkoholtartalmú ital is. A lisztje alkalmas kenyér és pékáru sütésére. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is.
A tápióka megtalálható liszt,pehely és granulátum formátumban is. Főzés hatására kocsonyás anyag képződik belőle. Ázsiában nagyon elterjedt, pl. Vietnámban palacsintaszerű lepény sütnek belőle, Thaiföldön kókusz hozzáadásával puding készül.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 158347 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x