Égési sérülések kezelése - égések fokozatai, természetes...
Címlap / Szépség-Egészség / Égési sérülések kezelése - égések fokozatai, természetes és orvosi ellátásuk

Égési sérülések kezelése - égések fokozatai, természetes és orvosi ellátásuk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mik a jelei az égések fokozatainak? Hányas fokozatú égést szenvedtünk? Szabad-e tenni egy kis tejfölt a sebre? Mi a helyes módszer, ha megégettük magunkat? Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni égési sérülés esetén? Milyen természetes gyógymódok vannak égési sérülésekre?  

Tűzpiros bőr
50 °C fölött a forrósággal való érintkezés a bőr és a szőrzet részleges vagy teljes elpusztulását eredményezi. A roncsolás a felület alatt fekvő szövetekre is kiterjedhet. Ennek foka a hőforrás hatóidejétől és hőmérsékletétől függ. Az égési sérüléseknél az elsősegélyt azonnal, a helyszínen meg kell kezdeni. A továbbiak a sérült felület kiterjedésétől függenek.



Attól függően, hogy az égés mennyire mélyen hatol be a bőrbe, 5 súlyossági fokozatot különböztetünk meg. A következő felsorolásból látható, hogy a súlyossággal nő a fájdalomérzet és a vérzésre való hajlam.

• I. fokozat az érintett terület fáj, bepirosodik, feszül, érintésre érzékeny, heg nélkül néhány nap alatt begyógyul.
• II. a) fokozat hólyagosodás, bepirosodás, nedvedző, jó vérellátású sebalap, erős fájdalom, vérzésre való hajlam, heg nélkül 14 nap alatt begyógyul.



• II. b) fokozat feszülő, illetve kinyílt hólyagok, nedvedző és rossz vérellátású sebalap a hajszálerek sérülése miatt, mérsékelt fájdalom, gyógyulás hegesedéssel.
• III. fokozat Ez a stádium a bőr egész szerkezetét érinti. Fehéresbarnás, száraz felület, a hajszálerek mélykékek; a szőrtüszők károsodtak, de fájdalomérzet nincs; gyógyulás hegesedéssel.
• IV. fokozat Elszenesedés. A bőr és a szövetek egésze érintett, csakúgy, mint az izmok és az inak, egészen a csontig, fájdalomérzet nincs.

HIDEG VIZET AZ ÉGÉSRE!



Még mindig sokan használnak házi szereket (vajat, tejet, tejfölt, lisztet stb.), pedig ezeket jobb, ha elfelejtjük! Elfertőzhetik a sebet, irritálhatják a bőrt és nehezítik az égés kezelését.

A legfontosabb, hogy az égett bőrfelületet azonnal hűtsük hideg vízzel, mégpedig egészen a fájdalom megszűnéséig. Ez akár 15 percbe is telhet. Ezzel a bőr károsodási mechanizmusát is megállíthatjuk. Minden másodperc számít, de a hideg vizes kezelésnek még 60 perccel a baleset után is van értelme. Semmiképpen ne használjunk azonban jeget: ez túlzott lehűléshez vezethet, és esetenként a bőrszövetek további károsodását idézi elő.



Fontos, hogy csak és kizárólat a seb visszahűtése után használjunk égéscsillapító hatású krémet, vagy oldatot. 

A károsodott bőrt kötözzük be steril, de nem foszló kötszerrel. Nem szabad, hogy beleragadjon a sebbe. A géz például nem alkalmas.

VÉDŐ MECHANIZMUSOK

Előzzük meg, hogy az égési sérülésbe bejussanak a kórokozók. A védőhártya, vagyis a bőr hiánya miatt a bakteriális fertőzések jelentik a leggyakoribb és legsúlyosabb komplikációkat.
Az égési sérülések megváltozott (koagulált) fehérjéje nemcsak jó táptalaj a kórokozók számára, de gyulladásra is hajlamos. Ezt a gyulladást legtöbbször már nem is lehet antibiotikummal kezelni, mivel a megzavart mikrocirkuláció (kiserekben zajló keringés) miatt az nem jutna el az érintett helyre.

A hólyagokat semmiképp sem szabad felnyitni. Ezekben steril folyadék van, és fontos fiziológiai "védőkötést" jelentenek. Ugyanez érvényes akkor is, ha a hólyagok később kiszáradnak.

HÁZI GYÓGYMÓDOK

Ha a baleset nem is súlyos, a gyors és határozott kezelés mindenképpen döntően befolyásolja a gyógyulást. Csak a kis kiterjedésű égési sérüléseket, az úgynevezett bagatellsérüléseket (I. és II. a); maximum a bőrfelület 1 százaléka érintett) szabad lokális szerekkel házilag kezelni. Tehetünk rá hűsítő borogatást, vagy bekenjük gyulladáscsökkentő, hámregeneráló krémmel, és lazán átkötjük.

Különbséget teszünk sebvédelem és sebgyógyítás között.

a) Sebvédelemre a következők alkalmasak:
• steril kötés, amely nem ragad bele az égett felületbe, alkalmazhatunk esetleg antiszeptikus anyagot (például alumínium, polividon jód);
• borogatás kenőcs vagy zsír formájában, amely fertőtlenít és helyi érzéstelenítésre alkalmas.

b) Sebgyógyításra használható:
• olyan készítmények, amelyek például csukamájolajat, vitaminokat, gyógynövényeket, cinkoxidot vagy dexpanthenolt tartalmaznak;
• hűsítő borogatások, illetve fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatóanyagokat (például klórhexidin, butoxikain, benzetoliumklorid) tartalmazó készítmények.
Ezenfelül - az égés súlyosságától és kiterjedésétől függően - a további kezelésért forduljunk orvoshoz, illetve szállítsuk kórházba az érintettet.


Ha nincs hideg víz a közelben, akkor az alacsony fokozatú égési sérülések esetén megoldás, ha a sebet a hőforráshoz közelítve visszamelegítjük. Ilyenkor is nyom nélkül és gyorsan gyógyul, de figyeljünk, hogy csak annyira tegyük közel, hogy éppen érezzük, hogy ott van, ne égessük még tovább a sebet. 

ÉLETVESZÉLYES ÉGÉSEK

• Felnőtteknél akkor áll fenn életveszély, ha az égés a bőrfelület 15 százalékát érinti. Ezért lényeges, hogy legalább körülbelül meg tudjuk becsülni a sérült bőrfelület kiterjedésének nagyságát. Durván számolva a sérült keze a mérvadó: ez körülbelül 1 százalékát adja a testfelületnek.
• Gyerekeknél akkor is életveszélyes lehet az égési sérülés, ha az a testfelületnek látszólag csak csekély hányadára terjed ki. Náluk a test arányainak eltolódása miatt már akkor is életveszély állhat fenn, ha a testfelületnek 8, de maximum 10 százaléka sérült: mindenképpen vigyük orvoshoz a gyermeket!

A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 42876 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x