Hapci! Megfáztam, hol a C-vitamin?
Címlap / Szépség-Egészség / Hapci! Megfáztam, hol a C-vitamin?

Hapci! Megfáztam, hol a C-vitamin?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-29

A hűvösebb idő beköszöntével egyre nagyobb számban okoznak kellemetlenségeket a különböző felső légúti megbetegedések, mint a meghűlés, a nátha.  

Ilyenek, betegségek, a nátha, a meghűlés, a torokgyulladás. Ezek nem különösen veszélyesek, de a szövődményeik már azok lehetnek. Ezek elkerülése érdekében jó, ha már az első tüneteknél elkezdjük a kezelést. (Még jobb a megelőzés természetes vitaminokkal, sportolással, megfelelő öltözködéssel.)

A nátháról

A nátha a garat, az orr, és a felső légutak nyálkahártyájának fertőzése. Mivel vírusok a terjesztői, ezért a kizárólag baktériumok ellen hatásos antibiotikumok nem használnak ilyen esetekben. A betegség kórokozói általában tüsszentéssel, vagy vírusokkal szennyezett tárgyak érintésével terjednek.
A vírusokat az immunrendszer igyekszik elpusztítani, ebből mi csak a csöpögő orrot vesszük észre, amit még további tünetek követ(het)nek. Ilyenek, a köhögés, eldugult orr, torokfájás, rossz közérzet, enyhe hőemelkedés.

A betegség időtartamát (ami jó esetben 5-10 nap) különböző szövődmények is elnyújthatják. A náthát különböző bakteriális felülfertőződések is követhetik, melyek mindenekelőtt a fület, a melléküregeket, a légcsövet és a hörgőket érinthetik Ezekben az esetekben már általában antibiotikumos kúrára van szükség a teljes gyógyuláshoz.

Fontos tudni! A nátha általában nem jár lázzal, ha mégis ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor influenzára kell gyanakodni. Ebben az esetben, mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvost.

Betegség esetére javasolt:

Lehetőleg maradjunk otthon, amíg betegek vagyunk, így másokat sem fertőzünk meg. Ilyenkor a legjobb az ágymeleg, pláne ha kívánjuk is, de pár napnál tovább ne maradjunk ágyban, mert az legyengíthet. Láz- és fájdalomcsillapításra algopyrint, aszpirint, paracetamol tartalmú gyógyszereket érdemes szedni. Megfelelő mennyiségű C-vitamint is szedjünk rendszeresen. Meghűlés esetén naponta 500-1000 mg ajánlott. Fontos még, hogy sok folyadékot juttassunk a szervezetbe! Naponta legalább 2 liter ásványvíz, tea, gyümölcs tea, limonádé, gyümölcslé elfogyasztása ajánlatos.

Orrdugulásra már hatékony orrspray-k és cseppek kaphatók. Sokan alkalmazzák a kamillás gőzzel való inhalálást, amely segít a légúti váladék elfolyósításában, és enyhíti a mellkasi panaszokat. Mivel a lerakódások eltávolításának gyakran egyetlen lehetősége a köhögés, ezért enyhébb esetekben hagyjuk, hogy a természet, a szervezet "tegye a dolgát". Csak a tényleg kínzó, az alvást is lehetetlenné tevő köhögést kell megfelelő csillapítókkal enyhíteni.


Vital alapján
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3999 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x