Stresszkezelés tudatosan - Te is képes vagy rá!
Címlap / Szépség-Egészség / Stresszkezelés tudatosan - Te is képes vagy rá!

Stresszkezelés tudatosan - Te is képes vagy rá!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A stressz mindenkit érint és képes megbetegíteni, amennyiben nem vesszük komolyan és nem kezeljük tudatosan. Vannak természetes és helyénvaló stresszes helyzetek is, hiszen egy betegség, egy trauma, vagy egy hirtelen fellépő veszélyhelyzet arra készteti szervezetünket, hogy védekezzen a fokozott kihívással szemben. Ez természetes önvédő mechanizmusunk.  

A feldolgozatlan vagy kontrollálatlan információ és impulzus áradat, amely körbevesz minket, a fokozott elvárások a környezetünkből vagy önmagunkból fakadóan, a feldolgozatlan életproblémák, elakadások, az egészségtelen táplálkozás és életmód mind-mind stresszel jár. Éppen ezért fontos és szükséges önismeretünk és önvizsgálatunk, amely segít feltárni azokat az okokat, amelyek a rendellenes állapotokhoz, működésekhez vezetnek. Sok esetben szükséges azonban egy külső, szakértő segítő is, aki segít bennünket ebben a kutatómunkában.

A hatékony stresszkezelésre mindannyian képesek vagyunk, sokszor ösztönösen alkalmazunk olyan technikákat, ami csökkenti a stressz szintünket. Vannak azonban olyan eljárások, gyakorlatok, amelyek célzottan hatnak, és sokkal gyorsabb eredményt érnek el. Ezeket tanulnunk kell, el kell sajátítani a megfelelő használatukat az erre szakosodott stresszcsökkentő tréningeken, tanfolyamokon.


Milyen módszereket oktatnak a stresszkezelő tréningeken? Fontos szempont a „hétköznapi” stresszkezelő módszerek tudatosítása, és ezek beiktatása a mindennapokba – ez sokszor nem is olyan egyszerű (gondoljunk csak az egyik leghatékonyabb módszerre, a rendszeres testmozgásra), mert életmódváltozást kíván. A másik hétköznapi problémamegoldó és stresszcsökkentő módszer a másoktól való segítségkérés – sajnos ezt sem könnyű a hétköznapokba bevezetni, s ez részben a kulturális hatásoknak köszönhető. Bizonyos kultúrákban ugyanis segítséget kérni sokszor szégyen, a gyengeség jele – másutt viszont az első lépés a leghétköznapibb problémák megoldásában is. A mi kultúránk ebből a szempontból köztes helyzetben van – a magyar emberek könnyebben kérnek segítséget másoktól, mint például a skandinávok, de nehezebben, mint mondjuk a mediterrán népek. A harmadik fontos hétköznapi módszer a rendszeres, feltöltődéssel járó aktív pihenés. Sajnos a teljesítményt előtérbe helyező kultúra ezt is gyakran háttérbe szorítja – hányszor végzünk szabadidőnkben valamilyen munkának minősülő tevékenységet… Utóbbi probléma egyébként egyidős lehet az emberiséggel – ezért számos vallásban a heti egy pihenőnap nem lehetőség, hanem kötelesség.

A feladatot minden embernek magának kell elvégeznie saját magán. A stresszkezelés nem hagyományos értelemben vett kezelés. Folyamatos megismerés, felismerés, tudatosítás, információszerzés, tervezés, döntés és cselekvés.

Stresszkezelés képzésünk során olyan gyakorlati technikákat mutatunk be, és próbálunk ki közösen, melyek a tudatos működésmód kialakításával érzékelhetően csökkenteni tudják a megtapasztalt negatív stresszt. A hatékony stresszkezelés tudományos hátterének áttekintése mellett a résztvevők egy teszt segítségével részletes stressz-térképet készítenek saját stresszmintázataikról, és az elemzés során összekapcsolják személyes hatékonyságukat és munkavégző képességüket a stressztapasztalatokkal. A teljesség igénye nélkül a következő stresszkezelési technikák bemutatására kerül sor:
  • Kognitív stresszkezelési technikák (asszertív kommunikáció, NEM-et mondás, stresszkezelő akciókészségek)
  • Munkahelyi stresszoldó gyorstechnikák (feszültséglevezető technikák, mindfulness-alapú gyakorlatok)
  • Relaxáció – képekre, légzéstechnikára, hallásra épülő alaptechnikák
  • Feszültségcsökkentés fülakupunktúra segítségével

A stresszkezelő tréning keretében, egyedülálló módon lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek arra, hogy a megtapasztalják a fülakupunktúrás kezelés stresszcsökkentő hatásait is.

Bővebben a www.soter-egeszsegkozpont.hu oldalon vagy a www.facebook.com/soter.egeszseg facebook oldalon.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 20133 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x