Ha nem figyelsz, pár hónap alatt fogatlan lehetsz!
Címlap / Szépség-Egészség / Ha nem figyelsz, pár hónap alatt fogatlan lehetsz!

Ha nem figyelsz, pár hónap alatt fogatlan lehetsz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mostanában egyre több reklám célozza a fogínygyulladásban szenvedőket különböző fogkrémekkel. De vajon tudjuk, mitől vérezhet az ínyünk és milyen veszélyben vagyunk valójában? Akár a fogainkat is elveszíthetjük! 

Sokak számára a fogmosáskor vérző íny csupán apró kellemetlenség, melyre a megoldást a kereskedelemben kapható gyógyfogkrémektől várja. Pedig ezek használata – ha még oly jók is – édeskevés. A baj mélyebben gyökerezik, és nagyobb bajt okozhat, mint gondolnánk! Az Ezüstfény Klinika fogorvosával, Dr. Csillag Gergellyel beszélgettünk a problémáról.

Fogínygyulladás több okból is kialakulhat, de leggyakoribb, hogy a fogkő a ludas. De mi a fogkő?

– Étkezés után a fogakon a nyál glikoproteinjeiből és baktériumokból álló, úgynevezett dentális plakk képződik. A plakkot alkotó baktériumok idővel szaporodnak, tulajdonságaik megváltoznak, ellenállóbbá válnak. Ha ezt a dentális plakkot nem távolítjuk el, később kálcium és foszfát ionok hatására a plakk kristályosodik, megkeményedik. Ez a fogkő. - tudtuk meg Dr. Csillag Gergelytől. - A plakk-képződés folyamatát több tényező befolyásolja: a termelt nyál mennyisége és minősége, étkezési szokások, dohányzás, stb. Azonban rendszeres és alapos fogmosással a dentális plakkot a minimumra csökkenthetjük, meggátolva ezzel a fogkő és az ínygyulladás kialakulását.

Fotó: Heltai Eszter

Vagy a fogkő, vagy a fogad. Válassz!

Ha a fogkő már kialakult, eltávolításához fogorvos segítségére van szükség. Sok ember fájdalommal éli meg a fogkő eltávolítást, ezért – ameddig lehet – halogatják a kezelést. Általában már csak akkor jutnak el a fogorvoshoz, amikor már gyulladt, vérzik és fáj az ínyük.
- A fogkő eltávolítása elvileg nem fájdalmas folyamat, de ha mégis érzékenyebb a páciens foga, az attól van, hogy későn keresi fogorvosát, mikor már jelentős mennyiségű fogkő rakódott le a fogra. A lerakódásban megtapadt baktériumok ínygyulladást, fogínyvérzést okozhatnak. A kereskedelemben kapható speciális fogkrémek akkor igazán hatékonyak, ha mellette ismerjük a fogmosás megfelelő technikáját és időtartamát. Naponta legalább kétszer-háromszor, alkalmanként legalább 2 percig mossunk fogat. Fogkefénket (puha és magas sörteszámú) az íny és a fog találkozási pontjára helyezve, körkörös mozdulatokkal kell haladni végig a fogíven. Sajnos minden plakkot így sem lehet teljesen eltávolítani, ezért félévente célszerű mindenkinek felkeresni fogorvosát egy professzionális szájhigiéniás tisztítás elvégzésére.– tudtuk meg az Ezüstfény Klinika fogorvosától, aki egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet. – Az ínygyulladást baktériumok okozzák, melyek a fogkőben elszaporodva bejutnak a fog és az íny közé. A kezdetben csak kisebb vérzést okozó ínygyulladás kezelés nélkül nem javul és idővel elhatalmasodik, ekkor azonban már a fogakat is veszélyeztetheti. Ha elhanyagoljuk ezt a problémát, egy éven belül elkezdődhet a fogíny sorvadása és emiatt akár csontproblémák is kialakulhatnak, ami egy idő után a fogak elvesztését eredményezi!

Szájvizet csak módjával

Bár a reklámok az sulykolják belénk, hogy minden nap, reggel és este is használnunk kell szájvizet, mert csak úgy lesz tökéletesen tiszta és egészséges a szánk, azonban ez nem így van. – Ha megelőzés szempontjából minden egyes nap többször is használunk antibakteriális szájvizet, azzal több kárt okozhatunk, mint amennyi haszna van, hiszen hatására felborulhat a szájüreg természetes baktériumflórája. Elegendő lenne minden másnap-harmadnap öblögetni a szájvízzel. Természetesen más a helyzet a már kialakult gyulladásban. Ilyenkor a mindennapos használat sokkal célravezetőbb lehet.– mondta el Dr. Csillag Gergely, az Ezüstfény Klinika fogorvosa.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x