Méhész bácsi megvéd a hamis méztől - mutatjuk hogyan!
Címlap / Szépség-Egészség / Méhész bácsi megvéd a hamis méztől - mutatjuk hogyan!

Méhész bácsi megvéd a hamis méztől - mutatjuk hogyan!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Átvágnának? Ne hagyd magad! Ne hidd, hogy a magyarnak tűnő méz a hipermarketek polcain rendben van, inkább tájékozódj, hogy hazai, valódi minőséget vegyél! Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc sütijeink alapanyaga, emellett nem elhanyagolható beltartalma sem, így az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Érdemes ezért mindig a kiváló minőségű, magyar termelői mézet választani, melynek ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag.  

A méz, mint természetes édesítő, évezredek óta ismert. Jóval egészségesebb, mint a mesterséges, vegyi kezelésekkel előállított édesítőszerek. Számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, melyek erősítik szervezetünket. Sokszor mondják, gyógyító ereje van: segíti az alvást, nyugodt pihenést, támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni.

Ebből is látszik, a méz rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer.  
 
 
Váltsd le a cukrot mézre – nem bánod meg! 
A hazai mézfogyasztás viszont nincs ezzel összhangban: évente alig 70-80 dekagrammot fogyasztunk belőle fejenként, miközben több európai országban két kilogramm körüli ez az érték. Holott Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy tavasztól őszig szinte mindenhol találnak a méhek virágport és nektárt, így az ország egész területe alkalmas méhészkedésre. 
A méhészeti termékek - ebből legismertebb a méz - gyógyhatásúak. A természetgyógyászatban közkedvelt apiterápiás készítmények, - például a természetes antibiotikumként számon tartott propolisz, is a méhkaptárak ajándéka. 
 
A kamu, a gagyi, az ócska van a boltok polcain! Ne olyat vegyünk! 
Magyarnak tűnik – például a Klenáncz Méz, - de mégsem biztos, hogy valóban az! A NÉBIH tavaly januárban csaláson kapta a céget. Mindenképp érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket. Termelői piac ma már rengeteg van, sőt az Internetről is lehet rendelni jó minőségű fajtamézeket, ráadásul talán ha egy tábla (egészségtelen) csoki árával többe kerül, sokat mondok. 
 
Keressük a zárjegyet – ez jelzi, hogy a méz magyar és tiszta eredetű! 
„Fontos kiemelni, hogy a magyar, termelői méz ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget. Bevezetésük és alkalmazásuk mellett döntöttünk, hiszen előzetes felméréseink alapján két dolog érdekli a fogyasztót: a mézben van-e idegen anyag illetve hazánkban termelték-e. Ezekre a kérdésekre ad választ a zárszalag és az egyedi üveg együttes használata.” – emelte ki Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.  Az Egyesület legfontosabb céljai között szerepel a magyar méhészek összefogása, érdekeik védelme, képviselete, pontos és gyors tájékoztatás a méhészettel kapcsolatos információkról, folyamatos képzés a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése érdekében, a tagok gazdasági tevékenységének segítése és szervezése és a magyar méhészeti múlt és hagyomány ápolása. Mindezek érdekében a méhészettel összefüggő tudományos tevékenységgel, ehhez kapcsolódó kutatással, állat és fogyasztóvédelmi törekvések támogatásával járul hozzá a hazai méhészet fejlődéséhez. 
 
 
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület célja tehát az egyedi üveg és a zárszalag bevezetésével, hogy segítse a vásárlót abban, hogy lehet könnyedén felismerni az eredeti, kiváló minőségű magyar terméket. Az Egyesület kezdeményezését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja. 
 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12299 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x