Fogkefe - fogkrém - és a gyilkos titok, ami mögöttük van...
Címlap / Szépség-Egészség / Fogkefe - fogkrém - és a gyilkos titok, ami mögöttük van

Dr. Bakos Anikó

Fogkefe - fogkrém - és a gyilkos titok, ami mögöttük van

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Milyen az ideális fogkefe? Milyen fogkrémet válasszak? Minél szélesebb a termékkínálat, annál tanácstalanabbak vagyunk. Tekintsük hát át azokat a szempontokat, amik a jó termékválasztás mellett szólnak, de ejtsünk szót a tévhitekről is. 

Fogkefeválasztásnál a sörték erőssége a leglényegesebb. Puha vagy közepes sörtéjű fogkefét válasszunk. Ritka, hogy egy fogkefe jelentős kárt okozzon a fogzománcban, azonban a kemény fogkefével való túl erős dörzsölés felsértheti a zománcot és az íny károsodását is előidézheti. Helyes fogmosási technikával azonban bármilyen fogkefével sérülés nélkül eredményesen tisztítható a fogsor. A fogkefének a fogsor elülső oldalán végzett erőteljes oda-visszamozgatása mindenképpen kerülendő. Egyrészt a fogközöket alig tisztítja, másrészt fognyaki kopást okozhat. A leghatékonyabb fogmosási technika a kis, körkörös mozdulatokkal történő fogtisztítás, de az elektromos fogkefék is jó szolgálatot tesznek. Különösen egymásra torlódott fogak esetében kell alaposan eljárni a fogtisztítás során. Ilyenkor már nem elég a fogkefe, szükség lehet fogköztisztító kefe vagy fogselyem használatára is. A vékony selyemszál a normális fogazathoz ideális, fogpótlás vagy híd esetében olyan fogselymet válasszunk, melynek középső szála vastagabb, szinte fonálszerű.


A fogkeféknél már csak a fogkrémek kínálata sokszínűbb. Egyik fogkrém gyulladáscsökkentő, a másik bio, s nem tartalmaz fluort, a harmadik fogfehérítős. Nem is gondolnánk, de a fogmosás hatékonysága nem a fogkrémtől függ. Megfelelő technikával akár fogkrém nélkül is hatékonyan tisztítható a fog. A fogkrémek fluoridtartalma ami a legtöbb kérdést felveti. Mennyi az annyi? Jó tudni, hogy gyakorlatilag az összes élelmiszer legalább nyomokban tartalmaz fluoridot, a zöldségek, a gyümölcsök, az árpa, a rizs, a halak, a feldolgozott élelmiszerek, szénsavas és alkoholos italok, félkész élelmiszerek, de a csapvíz és az ásványvíz is. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesként reklámozzák, az Egyesült Államokban az FDA előírja, hogy azok egészségügyi kockázatát a csomagoláson fel kell tüntetni, különös tekintettel arra az információra, hogy a fogkrém lenyelése esetén toxikológushoz kell fordulni. Tudatosítani kell, hogy a túlzott fluoridfogyasztás veszélyesebb, mint a fluoridhiány. Fluoridtúladagolás számos betegséget okozhat, pl. ízületi betegséget, demenciát, alacsonyabb pajzsmirigy aktivitást, stb. Nem a fluoridos fogkrém használata a lényeges a fogtisztításban, hanem a tisztítás technikája és rendszeressége. A foglepedéket, vagyis dentális pakkot az ételmaradványok, baktériumokkal, hámsejtekkel hozzák létre, azokkal a szájüregi baktériumokkal, melyek természetes szerepe a nyálkahártya és immunrendszer védelme. A lényeg, hogy ne engedjük túlburjánzani. Elhanyagolt szájhigiénia a plakkok megkeményedéséhez, fogkőképződéshez vezet. Elég csupán néhány nap fogmosás nélkül, az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal, elmeszesedik és kőszerű réteget alkot. A fogkövet hagyományos fogmosással már lehetetlen eltávolítani, csak fogorvosi beavatkozással szabadulhatunk meg tőlük. A fogkő nem csupán esztétikai probléma, minden fogágy betegség első lépcsőfoka.

Ápoljuk tehát fogainkat! Mossuk rendszeresen, puha vagy közepes sörteerősségű fogkefével, körkörös, lágy mozdulatokkal, borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomva a fogkefe fejére. Nyugodtan használhatunk fluoridmentes bio termékeket, nem lesz fluoridhiányunk, viszont túladagolásunk sem. Záró akkordként használjunk fogselymet és öblögessük át szájüregünket szájvízzel! Fogászati prevenciós tanácsadás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11403 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x