Pápai Joci mellett táncol - de hogyan? Megmondja a szakértő!...
Címlap / Szépség-Egészség / Pápai Joci mellett táncol - de hogyan? Megmondja a szakértő!

Pápai Joci mellett táncol - de hogyan? Megmondja a szakértő!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Pápai Joci mellett - aki idén hazánkat képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon - táncol egy roma lány, Virág Alexandra. Roma zene, cigánytánc. Vagy mégsem? A táncfúzióról komoly kritikát mond Kállai Lili táncművész.  

Vajon egy oláh cigány zeneszámmal harmóniában van ez a tánc? 

Az izgalom nagy, a találgatások folyamatosan mennek az esélyekről. Nem véletlen, hiszen nagyon rég óta álmodunk egy magyar sikerről. Jocinak egy ország drukkol, de a sikerét, vagy éppen bukását meg fogja határozni az egész színpadi látvány, nem csak az ének és a zene. 
Az énekes háttértáncosa Virág Alexandra nem tiszta stílusban táncol, egy úgynevezett fúziós műsort állított színpadra. Cigányos jellegű táncot látunk hastánccal fűszerezve. 

Szakmai szemmel nézve találunk benne jó dolgokat, hiszen eleve siker együtt az ének és tánc, a fiú és a lány, jó a központozás, jó a dualitás, kellemes összhatást ad. Kállai Lili táncművész-tanár. Szakmai kritikája a megosztó produkcióról igen érdekes. 
 
A tánc attól nem igazán cigánytánc, mert túl sok benne az ugrálás – sem a hastáncban, sem a cigánytáncban nincsenek bakkecske szerű ugrások, amiket Alexandra kicsit túltol.

A cigánytáncban nincs ennyi helyváltoztatás. A romák egy helyben táncolnak – bár itt kétségtelen, hogy a táncosnőnek be kell laknia a teret, hiszen ő maga adja a show felét. Ugyanakkor egy jó táncos a tradíciót megtartva is tudna eleget mutatni, de ehhez nem csillogtatta meg azt a nagyszerű tánctudást, amit az alábbi videóban látunk tőle.

/>
 
 A tradíciókból a koreográfia végképp kilóg – és ettől nem lesz belőle más, mint egy cigánylány, cigánylány jelmezben, aki próbál cigányosan táncolni, de nem jön ki neki igazán.

Mind a hastánc – amelyben van csípőrázás, erőteljes csípőmozgás és erotikus töltet, mind pedig a cigánytánc keleti gyökerű. Ezekben a kultúrákban, a táncban is a „kevesebb több”.
A mezítlábas táncolás szokás, viszont mindkét keleti kultúra visszafogott a magakelletést illetően, Alexandra tánca pedig a profizmus helyett erotikus próbál lenni, ettől idegenné válik. 
A legkeményebb kritikát a szoknya rázás és a kézmozgás kapja tőlem. A kezeit szinte egyáltalán nem tudja szépen használni. Mesterkélt, hadonászó. A szoknyáját túl sokat használja, túl sokat megmutat vele, olyan, mintha nem lenne más a repertoárban, csak ennyi.

Éppen a zene egyik csattanójánál esik az énekes lábai elé. Talán ha a zenei csúcspontot átadja a zenének, és a tánc is megkapnál saját csúcspontját a zenétől, akkor egy sokkal erősebb hatást válthattak volna ki, folyamatos katarzissal.
 
A ruhaválasztás színét nem értem. Mint tudjuk, a cigány ruhák színesek és mintásak, ráadásul a zeneszám is tüzes, bátran elbírt volna egy Romani stílusú ruhát, bár a vörös színpadra a fehér ruhás lány kontrasztja lehet magyarázat.


 
A keleti kultúrákban a nő haját kibontva csak a férje láthatta, ezt a hagyományt sok helyen máig tartják, így talán – ha már fúziós tánc – vihetett volna bele egy kicsit többet az orientális kultúrából egy kendővel, mint a tánc elemével, tovább fokozva a hatást és talán ellensúlyozva azokat a tánctudásbeli hiányosságokat, amiket megfigyelhetünk, és úgy kevesebb szerepet kellett volna kapjon a szoknyarázás. 
 
Néhány helyen látványosan megjelenik a lány arcán a színészi játékra törekvés, azonban sokkal inkább mesterkélt, mit szívből jövő. A haja gondozatlannak, lomposnak tűnik, mert a kibontott hajat nehéz egy ekkora produkció végéig szépen megőrizni. Egy szabad hatású frizura a hangulathoz is illeszkedhetne. 
 
Európa egyik legrangosabb zenei eseményéről van szó, így fontosnak tartom, hogy csak minden tekintetben minőségi produkciók kerüljenek színpadra. Az énekes és a táncos egyaránt példakép, így óriási felelősség van az előadóművészeken. De ha idén sem nyerünk, az nem Alexandra tánca miatt lesz. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 61418 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x