Hogyan készíts gyógyteát? Alapvető szabályok
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan készíts gyógyteát? Alapvető szabályok

Hogyan készíts gyógyteát? Alapvető szabályok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Mennyi gyógyfüvet használjunk? Főzzük vagy forrázzuk? Néhány általános szabály, amit érdemes megjegyezni.  

Mennyi gyógyfüvet használjunk egy csésze tea elkészítéséhez? 

Általános szabályként mondhatjuk, hogy ha keverékről van szó, akkor 2 dl vízhez egy púpozott evőkanálnyit használjunk, ha azonban csak egyfajta gyógynövényt használunk, akkor egy teáskanálnyi elég.

Főzzük-e a gyógyteát, vagy elég leforrázni a füveket? 

A puha növényrészekből (levélből, virágból, puha szárból, föld feletti teljes növényrészből = herbából) álló teafüvet forrázzuk le, néhányszor megkeverve hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. 
A töményebb növényrészekből (gyökérből, gumóból, kéregből, termésből) készítsünk főzetet: a forrásban lévő vízbe tett növényrészt kisebb tűzön 5-10 percig forraljuk, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Végül szűrjük le. 

A teakeverékekben vegyesen is lehet puha és tömör növényrész. Ilyenkor mi a teendő? 


A készen kapható keverékek túlnyomó többsége forrázható, mert aránylag kisebb mennyiségű tömörebb részek annyira aprítottak, hogy a forrázással is kioldódnak a hatóanyagok.
Ha magunk készítünk keveréket, aprítsunk kicsiny darabkákig a gyökereket, szárakat, stb. Még jobb, ha porítjuk a tömör növényrészeket, és ebből készítjük el a teakeveréket, majd a forrázatot. 

Csak szárított gyógynövényekből készíthető gyógytea? 

Ha módunk van rá, az általunk ismert, autóutaktól távol gyűjtött, friss gyógynövényekből éppúgy főzhetünk teát, mint a szárított (tartósított) gyógyfüvekből. A friss növényekből azonban kétszeres adag szükséges!

Meddig őrzi meg hatóanyag-tartalmát a gyógynövény? 

Egy évig felhasználható, azon túl már nem tanácsos. Régi gyógyfüveinkből fürdőt készíthetünk, hogy ne vesszen kárba, de ehhez is érdemes frisset hozzáadni. 


 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2588 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x