Alzheimer-kór vagy demencia?
Címlap / Szépség-Egészség / Alzheimer-kór vagy demencia?

Alzheimer-kór vagy demencia?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Új kutatások láttak napvilágot az Alzheimer-kórral kapcsolatba. Dr. Julie Schneider professzor szerint más problémák is okozhatnak Alzheimer-kórra hasonlító tüneteket. Fontos, hogy a hozzátartózok pontosan tudják, mitől viselkedik fucsán a szerettük.  

A legtöbb demenciával élő idős ember úgy tudja, hogy betegsége az Alzheimer-kór névre hallgat. Ugyanakkor a szakértők szerint nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy az agyat érintő számos más betegség is káosítja a gondolkodási, emlékezeti és döntési folyamatokat. Ilyenek lehetnek például: a stroke, a Parkinson-kór egy bizonyos formája, valamint egy olyan agyi betegség is, amelyben az érzelmeleket és a viselkedést szabályozó agyterületek sérülnek.Dr. Julie Schneider neurológus professzor szerint a gondolkodási funkciók romlása mögött sok tényező állhat, ráadásul a legtöbb betegnél egyszerre áll fenn több, az agyat érintő állapot is.

Ezek legtöbbje ugyan vissza nem fordítható, ám lényeges, hogy a családok a megfelelő diagnózis fényében kezdhessék el tervezni a jövőt. A szakértő hozzátette, hogy az 1980-as 90-es években, mikor ő folytatta tanulmányait, még úgy tudták, hogy a legtöbb demencia az Alzheimer-kór terméke. Manapság azonban a számadatok arra mutatnak, hogy a demens betegek 20-40 százalékánál valamilyen más betegség okozza a szellemi hanyatlást. A statisztikák szerint a nem Alzheimer-kórból származó demenciák 10-10 százalékát teszi ki a vaszkuláris eredetű demencia, a Lewy-testes betegség, illetve a frontotemporális demencia.

Dr. Schneider kiemelte, hogy természetesen továbbra is úgy gondoljuk, hogy az Alzheimer-kórra nagyon fontos odafigyelnünk - azonban a többi demenciatípusra is ugyanúgy jó, ha kellő fény vetül.


Az Alzheimer-kórban fehérjelerakódások és csomók mutathatók ki az agyban. A Lewy-testes demenciát viszont egészen más okozza: a Lewy-testeknek nevezett aggregátumokat először Parkinson-kóros emberek agyában fedezték fel. A két betegség a tünetekben és a betegek előtt álló kihívásokban is eltér egymástól. A Lewy-testes demenciával élők állapota általában rohamosabban hanyatlik, problémáik pedig a mozgás terén, esésekben, járási nehézségekben, valamint alvási problémákban és hallucinációkban jelentkeznek. Ezen tünetek jó része megfelelő kezelésekkel karban tartható.

A frontotemporális demencia egy másik, eltérő tünetekkel jelentkező betegségcsoport. Sok beteg különösnek mutatkozik, ám elképzelhető, hogy a szellemi hanyatlás kevésbé jelentkezik náluk. Gyakori, hogy a frontotemporális demenciában szenvedő betegek viselkedése társadalmilag kevésbé elfogadható, rossz döntéseket hoznak vagy érzéketlenné válnak mások iránt.

 
 

Ha a hozzátartozók nem tudják, hogy mitől viselkedik így szerettük, az egészen tragikus félreértésekre adhat okot.

A stroke egy jól megelőzhető, mégis gyakran demenciához vezető állapot. A köznyelvben gyakran szélütésnek nevezett agyi eseményt elszenvedő betegek egyharmadánál alakul ki demencia - épp emiatt kiemelkedően fontos odafigyelnünk agyunk egészségére. Akiknek már volt egy stroke-juk, azok is sokat tehetnek azért, hogy ne forduljon velük elő másodjára is: a vérnyomás kontrollálása és a vérhigító készítmények különösen hatékonyak ezekben az esetekben.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x