Nők és önvédelem - rózsaszín szemüveg nélkül
Címlap / Szépség-Egészség / Nők és önvédelem - rózsaszín szemüveg nélkül

Nők és önvédelem - rózsaszín szemüveg nélkül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Amilyen mértékű a különbség nők és férfiak között testalkat, lelki alkat, viselkedés szempontjából, pont ugyanakkora különbség van a nők és férfiak számára alkalmazható harci mozgások között is. Ennek ellenére a legtöbb iskolában a mai napig azt látjuk, hogy a nőknek ugyanazokat az alkalmazásokat tanítják, mint a férfiaknak.  

Hogy súlyosbítsák a helyzetet, legtöbbször még ezeket a technikákat is csak egy másik nővel, vagy egy gyengébb testalkatú férfival próbáltatják ki.
De kezdjük az elején! Mik azok az eltérések, amiről beszélek?

Testalkat

Magyarországon a férfiak átlagmagassága 176,5 cm, amihez vékonyabb testalkat esetén olyan 75 kg súly tartozik. Ugyanez a nőknél 164 cm, amihez 50 kg körüli súly tartozik. Ez 50% plusz a férfiak javára. Ráadásul a férfiak izomtömege arányában is nagyobb a nőkénél. A nők csontjai is kisebbek és vékonyabbak a férfiakénál, a medencecsontjuk viszont arányában szélesebb, hogy alkalmas legyen a gyerekszülésre. Ugyanígy a gyerek miatt a női test több zsírt tartalékol.

Ebből következően a nők általában:
• Kisebb erőt képesek kifejteni
• Sérülékenyebbek (kisebb a fedő izom mennyisége)
• Más a súlypontjuk, mint a férfiaknak
• Rövidebb végtagokkal rendelkeznek
Ezek mind olyan adottságok, amik nagyon nagy mértékben meghatározzák az alkalmazható technikákat!Látás

A nő éleslátásának szöge jóval nagyobb, és a perifériás sávban is élesebben lát, mint egy férfi. Gyakorlatilag a nők többsége ha a szemedbe néz egy lépésről, látja a törzsed egészét, s a lábak nagy részét is. A férfival ellentétben nincs szüksége arra, hogy feltétlenül oda nézzen egyenesen a látni kívánt dologra. Cserébe jellemzően rosszabb a térlátása, mint a férfiaknak. Férfi támadó többnyire ahhoz szokott, hogy ha a megtámadott nem rutinos küzdő, akkor a szemmozgása elárulja, hogy hová akar támadni. Ez komoly előnyt jelenthet a nőknek.

„Adrenalinizáció”

Összecsapás, és különféle vészhelyzetek során a szervezet egy „vegykoktélt” termel, aminek legismertebb (legfontosabb) összetevője egy hormon, az adrenalin. Ezért közkeletűen „adrenalin fröccs”-nek, „adrenalin koktél”-nak szokták hívni. Az adrenalin legfőbb élettani feladata hogy a fokozott izommunkához biztosítsa a megnövekedett energiaigényt:
• Tágítja a vázizmok, a szív, az agy és a máj ereit
• Ugyanakkor szűkíti a bőr, a bélcsatorna, a lép és a vesék ereit
• A raktárakat kiürítve növeli a keringő vér mennyiségét
• Növeli a szívösszehúzódások erejét, a szívfrekvenciát és a perctérfogatot
• Növeli a vércukorszintet
• Fokozza a zsírlebontást is. A szervezet hamar leállítja a működését (leginkább a máj révén), és a vizelettel kiürül.Az adrenalinkoktél hatásának szintjei 

Normális: A mindennapi testi-szellemi beállítottság. Gyakran nem elég éber és felkészült a heves, erőszakos cselekvésre. Ha ebben az állapotban éri támadás, az ember gyakran megbénul, miközben próbál igazodni a történésekhez. Az elme görcsösen értelmezni próbálja a helyzetet, mielőtt cselekedne, ami értékes időbe kerül, ha az embert sérülés érte.

Optimális: Ez az izgalomnak az a szintje, amikor az ember éber és fizikailag is kész a megmérettetésre. Ez az, ahová mentálisan irányítjuk magunkat, amikor gyakorló küzdelemre készülünk – erre való a pszichés felkészülés. Az észlelés maximális, a reakcióidő kiváló, éberen figyelünk, képesen a tervezésre és döntéshozatalra. Növekszik az erő, a robbanékonyság, emelkedik a fájdalomküszöb. Az ember bőre ebben az állapotban rózsaszín, és egészségesnek látszik.

Rossz: A fizikai és mentális készségek jelentősen romlanak. Fizikailag: Elvész a periférikus látás, „csőlátás” alakul ki, megváltoztatja a mélységérzékelést. Megzavarja a hallást. A vér visszahúzódik a végtagokból, s a belső szervekben gyűlik össze. Az ember a végtagjait gyengének, nehézkesnek, hidegnek érzi. Előfordulhat, hogy nem érzi az ujjait, nem képes használni a „finommotoros képességeit”, nem lesz alkalmas a precíz technikákra. Elég erős koktél aláássa az összetett motorikus készségeket, a mozgáskoordinációt. Elfelejtheti a kéz-láb összehangolt működését igénylő mozgásokat.
Szellemileg: Az észlelés és az emlékezet szélsőségesen torzulhat. Az idő lelassulni látszik. Megbénulhat, vagy képtelen érzékelni a mozgását. Képtelen irányítani a gondolatait. Cselekvéssor kényszeres ismételgetése. Nem érzi a fájdalom nagy részét. A legtöbb ember láthatóan elsápad.

Borzalmas: Az abszolút fizikai és gyakran mentális bénultság. Időnként a hólyag és végbél feletti uralom elvesztésével is jár. Az adrenalin hatásmechanizmusa nem az ember mai körülményei alapján született. A „rossz” és „borzalmas” szint csak a mai körülmények között teremt nehéz helyzetet. Mikor egy vadállattal küzd valaki (eredetileg eszközök nélkül), a finommotoros képességeknek nem sok hasznát vette volna. A kevésbé vérző végtag, a tompább fájdalomérzékelés, egy támadó mozdulat egyre erősebb, kényszeres ismételgetése, majd az, hogy hallottnak tűnik, sokkal jobb alkalmazkodás. Mint ahogy a hólyag és végbél feletti uralom elvesztése, illetve az erős (ideges) hányinger sem a gyávaság jele. Az állatvilágban is gyakori, hogy a küzdelem, vagy ragadozó támadása során ürítenek. Ez a küzdelem korai szakaszában is bekövetkezhet. A szervezet részére ugyanis a teli emésztőrendszer felesleges teher, ami akadályt jelent a túlélésben, és ilyenkor igyekszik szabadulni a tartalmától. A „borzalmas” szinten pedig segít, hogy a ragadozó halottnak higgyen. Férfiaknál támadás esetén az „adrenalinbomba” azonnal robban. Ha rutinos valaki, akkor azonnal küzdelemre kész helyzetbe kerül. Ez a ritkább. Valószínűbb, hogy valamelyik rossz állapotba kerül. Ez korlátozza a fizikai és szellemi teljesítményt.Mit lehet tenni? Az adrenalint a vér szállítja a testben, amihez kell egy kicsi idő. Valóban kicsi. Úgy szokták megfogalmazni, hogy van egy szívdobbanásnyi időd. Ha kellően begyakoroltál egy technikát, amit bármikor, bármilyen helyzetben „el tudsz sütni”, s képes rá, hogy megakassza a támadót, akkor megúszhatod. Nyersz egy kis időt. Uralhatod a légzésed. Megőrizheted a mozgásod. Közelebb maradhatsz az optimális szinthez. A támadó felkészült a támadásra, s (többnyire öntudatlanul) az adrenalin koktélt is időzíti. (Mint amikor a verseny előtt „hergelik magukat” a versenyzők.)

De ezt az optimális szintet nem lehet sokáig fenntartani. Ha megakasztod, s tudod kicsit húzni az időt, fordíthatsz a helyzeten. Nőknél más a helyzet. A régi időkben támadás esetén a férfi felvette a harcot, a nő fogta a gyereket és menekült. Ehhez először fel kellett mérni a helyzetet. Tájékozódni kellett. Ezután jött a „koktél”, hogy legyen ereje az izmoknak. Ráadásul hosszabb távú erőfeszítéshez kellett, ezért a nők szervezetében tovább marad meg. Nem csak lassabban indít, de az alkoholhoz hasonlóan (ahol szintén fontos a máj szerepe), lassabban is ürül ki. Ha nő vagy, ezt a hosszabb bevezetést kihasználhatod. De nem szabad sokat várni. Gyakori, hogy a nők nem lépnek a figyelmeztető jelzésre. A durvább fellépés és az adrenalin pedig „belöki" őket egy bénult, tehetetlen állapotba.

Cselekvési minta

Hagyományosan a férfiakra inkább a cselekvés a jellemző. Sok küzdelmi játékuk van, megszokott az összeütközés. Szerencsés esetben csak azt kell megtanulniuk, hogy megkülönböztessék a játék és a harc során alkalmazandó módszereket. A nők esetében ez problémásabb. Nem jellemző rájuk a küzdelmi játék. Nem is illeszkednek bele olyan könnyen. Vagy túl komolyan veszik, vagy egyáltalán nem érdekli őket. Nem veszik jónéven tőlük az agresszívnak tartott viselkedési formákat. Nem tanítják meg nekik, hogyan kezeljenek agresszív megnyilvánulásokat. Túl sokat agyalnak.

Viszont épp azért, mert nem tanultak meg játszani, ha egy nő kemény, akkor nagyon kemény. Sokkal kegyetlenebbül bánnak el az ellenfelekkel, mint a férfiak. Ha hozzátartozójukat, szeretteiket bántják, az a bénult állapotból is képes kilökni őket. Nagy előnyük, hogy sokkal érzékenyebbek az úgynevezett „non-verbális” jelzésekre, vagyis a testbeszédre, testi jelekre.

A nőket döntően férfiak részéről éri támadás. Egy férfi nagyon nehezen hazudik szemtől-szembe egy nőnek. A testbeszédet ugyanis sokkal nehezebb uralni, tökéletesen nem is lehet. Olyanoknak sem megy, akiknek a foglalkozásához tartozik, hogy nagyon őszintén kell valótlanságokat állítania nagy nyilvánosság előtt (Példákat inkább nem mondanék...). Ha a támadás nem váratlanul történik, mindig akadnak intő jelek, amik figyelmeztetnek arra, hogy ne higyj az illetőnek. Nem szabad ezek felett elsiklani rosszul értelmezett jólneveltségből. Főleg, mivel a statisztikák szerint bizonyos bűncselekményeknél igen nagy arányban ismerik az elkövetőt az áldozatok!

Miben más a nőket ért támadás, mint a többi, és milyen formái vannak?

A bűnelkövetők többsége jellemzően felnőtt férfi, aki számára idegen, felnőtt férfiak sérelmére követi el tettét. A statisztikák szerint (vagyis ebben természetes mód csak az ismertté vált esetek szerepelnek) az áldozatok több mint 90 %-a nagykorú. Ennek kétharmada férfi. És szintén kétharmad arányban az áldozat nem ismerte az elkövetőt. Bár erre a rendőrségi statisztikák nem térnek ki (nem is ismerik igazából ezt a megkülönböztetést), de a számok valószínűsítik, hogy ennek egy jó része az úgynevezett „dominanciaharc” körébe tartozik. Az erőszakos szexuális bűncselekmények esetében pont fordított a helyzet. A sértettek több mint 80 %-a nő, akiknek háromnegyede ismerte az elkövetőt! Ráadásul az áldozatok kétharmada gyermek‐ vagy fiatalkorú!

Bár vannak durva példák, mikor nyilvános helyen bántalmaztak valakit, mégis az a jellemzőbb, hogy az elkövető valamilyen zavartalanabb helyet szeretne biztosítani magának. Vagyis vagy eleve elhagyatottabb, számára ellenőrizhetőbb helyen támad, vagy ilyen helyre viszi áldozatát. Ha ellenszegülsz a támadónak, s nem hagyod, hogy magával cipeljen, megsérülhetsz, bajod eshet. De ha félelmedben átadod neki a teljes irányítást, akkor már bármit megtehet Veled!Szintén tipikus a nők sérelmére elkövetett rablás és kifosztás. Alkati különbségeink miatt egy nő mindig könnyebb prédának tűnik, mint egy férfi, s az elkövetők is a kisebb kockázatra törekszenek. (A jogi gondolkodás kicsit eltér a hétköznapitól. A kifosztás leírása számunkra nem különbözik a rablás hétköznapi megítélésétől, de a törvényben valamilyen okból külön kategóriaként szerepel.) Egy nagyon fontos dolog: A dominanciaharc, mint írtam, leginkább férfi műfaj. A támadó többnyire nem akarja megölni áldozatát, „csak helyre akarja tenni”. (Persze ez nem zárja ki, hogy eldurvuljon a helyzet.) Gyakran, mikor egy férfi nőre támad, s a nő ellenáll, a férfi azt érezheti, hogy a nő megkérdőjelezi a rangját, gyengének gondolja, s kihívja őt. Emiatt sokkal durvábbá válik a támadás, mert itt már büntetni is akar. Sok ilyen jellegű történetről hallani, ezért meglehetősen ismert. Éppen ezért egy időben nagyon sokat lehetett hallani azt a tanácsot, hogy: „Ne állj ellen, akkor kevesebbel megúszod!”

A gond ezzel, hogy nem tudjuk, a támadó mit akar. És egy támadó sem adja fel a célját, vagy válik kíméletesebbé csak azért, mert Te még segítesz is neki! Miben más egy nők számára is megfelelő rendszer? Az alkati különbségekből adódik, hogy egy összecsapásban a nők mindig hátránnyal indulnak. Egyéni különbségek persze mindig vannak, de általánosságban ezek meghatározzák a két nem által hatékonyan használható technikákat.

Nézzük meg még egyszer, mik voltak ezek a különbségek!
A nők alacsonyabbak, kisebb súlyúak, izomtömegük elmarad a férfiakétól. Csontjaik kisebbek és vékonyabbak, végtagjaik rövidebbek. Csípőjük arányában szélesebb. Izomzatuk és ízületeik sokkal lazábbak, nyújthatóbbak mint a férfiaké. Látóterük, az éleslátás sávja jóval nagyobb. Más az adrenalin koktél felvezetése, némileg különböző a hatása. Stresszhelyzetben gyakran nagyobb a fájdalomtűrő képességük. Nagyobb, hosszabb ideig tartó erőkifejtésre képesek. Ebből következően:

• Mikor mód van rá, érdemes elkerülni a közvetlen érintkezést. A nagyobb távolságokból rúgásokat használva, a támadót fárasztva nagyobb esélye lehet (Az adrenalin optimális hatása férfiaknál rövidebb távú!). Ennek a taktikának hátulütője, hogy nagyobb nyílt teret igényelne. Manapság viszont jellemzőbben a zártabb terekkel találkozunk (pl. jármű belseje, lift).

• Közelről veszélyes a fogás/lefogás. Ha átveszi a támadó stílusát és szintén dulakodni kezd, jó eséllyel alulmarad. Mindenképp szüksége van olyan technikákra, amikkel fogásból tud szabadulni.

• A kisebb ütőerőt ellensúlyozva sokkal pontosabban kell dolgoznia, mint egy férfinak. Ha valaki csak az önvédelem kedvéért tanul harci művészetet, fölösleges, hogy a versenyeken használatos célpontokat gyakorolja. Eleve csak a hatásosabb (leginkább a keringést és a mozgásrendszert támadó) technikákat érdemes gyakorolni. Így az épül be a mozgásába.

• Védekezésnél célszerűbb a rövidebb erőkarra alapozott technikákat használni (közelharcos stílus). Minél inkább eltávolítjuk a kezünket a testünktől („hosszú ököl” technikák), annál inkább meghatározó, a nagy izmok ereje. A passzívabb blokkok (mikor csak beletartom a kezem a támadásba) szintén nagyon veszélyesek, a nagyobb erő elsodorhatja a védekező kezet, vagy akár feldöntheti a védőt. Itt is fontos a mozgás, és az aktív, a támadást minél hamarabb (támadóhoz közelebb) megfogó védekezésnek. Nem szabad hagyni, hogy a támadás ereje kibontakozzon. Blokkok helyett eleve célszerű a fedezékek használata és az erőt elvezető, illetve visszafordító technikák használata.

• Egy nőnek mindig nagyobb az esélye, hogy földre kerül, ezért mindenképp járatosnak kell lenni abban, hogy hogyan kell mozogni és küzdeni földön! Ez nem feltétlen földharcos stílust jelent. Birkózásban nagyon nagy rutin kell ahhoz, hogy egy sokkal erősebb, sokkal nehezebb valakit legyőzzünk! Ha valaki inkább ütni-rúgni tud, annak meg kell tanulni a földön is használni ezeket. Ha hagyjuk, hogy a támadó ránk kényszerítse a saját küzdőstílusát, amiben ő a jobb, akkor veszítünk ! Nem állítom, hogy könnyen ki lehet jönni egy ilyen helyzetből, mert nem igaz. Ha arról beszélnék, hogy megfelelő technikával egy nő is képes súlyos sérülést okozni egy férfinak, megsebesíteni a szemét, eltörni a kulcscsontját, vagy akár a bordáját, nem hinnéd el. Távol áll a hétköznapi tapasztalatodtól. Ezért elmesélek egy történetet, amiről az újságok és a híradó is beszámolt.

Pár hónapja Angliában történt az eset (Elnézést a következő sorokban lévő megfogalmazásért, de ha nagyon körül akarnám írni a történteket, nem értenéd meg...). Egy fiatal pár szakított, amit a nő nem tudott elviselni, s először csak zaklatta a volt párját, majd egyszer rátámadt. Verekedés közben megragadta a „családi ékszereket”, s olyan erősen rángatta, hogy leszakította a golyókat... Rendben, a nő nem volt teljesen tiszta. De gondold végig!

Egy nő képes akkora erőt kifejteni, hogy ilyen sérülést okozzon.

A volt párját annyira lebénította a fájdalom, hogy képtelen volt megakadályozni a súlyosabb sérülést. Gondolod, hogy egy átlag támadó máshogy reagálna egy ilyen helyzetben?  

Jelen cikk a szerző - Kiss Zsolt Kung-fu és Qigong oktató, harcművészeti szakíró - könyvsorozatának
„Önvédelmi helyzetben - Utcai alkalmazások” című kötetéből származó fejezet átszerkesztett szövege. A könyv részletesen végigveszi, amit ma a témával foglalkozó szakértők és a tudomány az emberi erőszakról, a harc élettani és pszichikai hátteréről tudnak. Emellett természetesen a gyakorlati oldalról is mutat példákat, milyen támadási formák léteznek, és hogyan lehet ezeket hatásosan kezelni. A mozgásanyagok a Wing Chun stílusra épülnek, amely stílusnak az alapítói között is volt több női mester, s azóta is előszeretettel gyakorolják nők, lévén jobban megfelel az alkatuknak, mint a kizárólag a fizikai erőre alapozó stílusok. A könyv külön foglalkozik a nőket ért támadásokkal, amik sok esetben látványosan különböznek az egyéb erőszakos cselekményektől.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2658 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x