Kilenc tény a menstruációról
Címlap / Szépség-Egészség / Kilenc tény a menstruációról

Kilenc tény a menstruációról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

A menstruáció minden nő életében jelen van. Míg nálunk, a nyugati világban egyre több figyelmet szentelnek a témának, a világ más részein még mindig tabunak számít, így jelentős mértékben megnehezíti a fiatal lányok és nők életét. A UNICEF célul tűzte ki, hogy ebben is segítsen.  

Idén május 28. a menstruációs higiénia napjaKevesen tudják, hogy létezik ez a világnap. Pedig a témáról fontos, hogy beszéljünk. A világ számos részén, még mindig komoly problémát okoznak a nőknek a nehéz napok. Nem csak máshogy állnak a kérdéshez, de a rossz infrastruktúra is jelentős mértékben megnehezíti a helyzetet.A női lakosságnak nagyjából fele, azaz a világ népességének 26 százaléka reproduktív korban van. A legtöbb nő minden hónapban körülbelül kettő-hét napig menstruál. A menstruáció része a normális és egészséges életnek. Mindezek ellenére a menstruáció még mindig világszerte stigma a nők számára. 

A menstruációval kapcsolatos hiányos információk számos országban még ma is káros tévképzetekhez és diszkriminációhoz vezethetnek
, melyek azt eredményezhetik, hogy a lányok kimaradnak gyerekkoruk meghatározó élményeiből és tapasztalataiból – akár az oktatásból is.
A megbélyegzés, a tabuk és a mítoszok megakadályozzák a serdülő lányokat és fiúkat abban, hogy megismerjék a menstruációval kapcsolatos tényeket.


"Mi az UNICEF-nél egy olyan világban szeretnénk élni, ahol minden lánynak megvan a lehetősége a tanulásra, játékra és saját egészségének védelmére anélkül, hogy a stressz, a szégyen, vagy bármi más akadályozná őket a menstruációval kapcsolatos információkhoz és higiéniai felszerelésekhez való hozzájutásában" – mondta Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízellátási és higiéniai szakértője. "A serdülő lányok higiéniai szükségleteinek kielégítése az emberi jogok, a méltóság és a közegészségügy alapvető kérdése."Íme kilenc tény, amit talán még nem tudsz a menstruációról:


  1. Egy átlagos nő élete folyamán összesen 7 évig menstruál.
  2. Van, akinek az első alkalom valakinek valóságos ünnep, míg más fiatal lányokban inkább félelmet kelt, vagy szorongást okoz. Mindenki számára a nővé válás folyamatát jelzi. Ez egy olyan időszak a lányok életében, amikor sokat jelenthet a család és a barátok támogatása.
  3. Sok lánynak nincsenek pontos ismeretei a menstruációról, mint biológiai folyamatról. A lányok első menstruációját megelőző felvilágosítás megerősítheti az önbizalmukat, hozzájárulhat a társadalmi szolidaritáshoz, és egészséges szokások követésére ösztönözheti őket. Ezeket az információkat otthon és az iskolában kell biztosítani számukra.
  4. A rossz menstruációs higiénia fizikai, egészségügyi kockázatot jelenthet, akár hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket is okozhat.
  5. Sok nő és lány nem fér hozzá a menstruáció idején szükséges higiéniás felszerelésekhez, különösen vészhelyzetek esetén. A fegyveres konfliktusok vagy természeti katasztrófák áldozataira az UNICEF kiemelt figyelmet fordít, hogy ne kelljen hiányt szenvedniük ezekben az eszközökben. A biztonságos mellékhelyiség használat érdekében a lányoknak és nőknek ilyen helyzetekben zseblámpát és sípot is juttat a szervezet.
  6. A fogyatékkal élő, speciális igényű lányok és nők további kihívásokkal szembesülnek a menstruációs higiénia kapcsán. Az érintetteknek aránytalanul alacsony a hozzáférésük a vízöblítéses vécéhez és a megfelelő felszerelésekhez.
  7. Globálisan 2 300 000 000 (két és félmilliárd!) ember szenved a megfelelő higiéniai körülmények hiányától. A legkevésbé fejlett országok lakosságának mindössze 27 százaléka fér hozzá szappanos kézmosási lehetőséghez otthonában. Sokaknak tehát még saját otthonukban is kihívást jelent a menstruációs időszak.
  8. Az alacsony jövedelmű országok iskoláinak mintegy felében nincs tiszta ivóvíz és hiányoznak a megfelelő higiéniai alapfeltételek, ami a menstruáció alatt különösen nélkülözhetetlen a lányok, tanítónők, tanárnők számára. A nem kielégítő feltételek megnehezítik a diákok részvételét az oktatásban.
  9. Az UNICEF együttműködik a helyi közösségekkel, iskolákkal és a kormányokkal, hogy minél több fiatal kapjon megfelelő menstruációs tájékoztatást, ami elősegítheti az egészséges higiéniai szokások kialakulását, és leszámolhat a tabukkal. A szervezet igyekszik megfelelő higiéniai körülményeket teremteni a világ legszegényebb régióiban élők számára is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2269 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x