40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki a világon
Címlap / Szépség-Egészség / 40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki a világon

40 másodpercenként öngyilkos lesz valaki a világon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A mentális betegségek sok embert érintenek (4 emberből 1-et), melyek öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a betegségek felismerhetőek és jól kezelhetők. Az öngyilkosság mögött meghúzódó okok felismerése és kezelése a leghatékonyabb módja annak, hogy évente 800.000 életet megmenthessünk, és sokak életminőségét javíthassuk.  

Közel 800.000 ember veszti életét öngyilkosság következtében minden évben, ami 40 másodpercenként 1 embert jelent. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat. Az adatok arra utalnak, hogy minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 olyan ember jut, akiöngyilkosságot kísérelt meg. A hatékony, bizonyítékon alapuló, megelőző programokat mind közösségi, mind egyéni szinten érdemes bevezetni az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek megelőzése érdekében.Egy több mint 80.000 egészségügyi szakembert képviselő európai hálózatként az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) szeretne kifejezett hangsúlyt fektetni az egészségügyi dolgozók öngyilkossággal kapcsolatos ismeretek és prevenciós lehetőségek képzésére. A háziorvosok képzése hatékony az öngyilkosság megelőzésében. Javítja a depresszió és a szorongás kezelését, az ellátás minőségét és az öngyilkosság témájához való hozzáállást.

Ahogy az EPA öngyilkosság kezeléséről és megelőzéséről szóló szakmai irányelvében is olvasható, a folyamatos, etikai és jogi problémákat is érintő képzések szükségesek a pszichiáterek, és más, a mentális egészségügy területén dolgozó szakemberek és háziorvosok számára. Az öngyilkosság ellátásnak hazai irányelve is hasonló szellemben készült. 

Prof. Marco Sarchiapone, az EPA Szuicidológiai és Öngyilkosság Prevenciós Szekciójának elnöke, kijelenti, hogy „… mivel az öngyilkosságot megkísérlő betegek gyakrabban keresik fel háziorvosukat, vagy a sürgősségi ambulanciákat, mint egy mentális egészségügy területén dolgozó szakembert az öngyilkossági kísérletüket megelőző hónapban, ezért sokszor ezen az egészségügyi dolgozókon múlik, hogy felismerjék az öngyilkossági kísérletet tervezőket”.

Az öngyilkosság megelőzésben specifikus képzések szükségesek, melyek a diagnosztikai készségek, illetve az öngyilkossági gondolatok, valamint a depresszió felmérésének javítását célozzák. Ami az orvosokat illeti, ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt szükséges lenne elkezdeni. A pszichiátereknek - az öngyilkosság megelőzésben nyújtott klinikai szerepükön túl - nem szabad elhanyagolniuk az oktatási és képzési szerepüket sem, az általános és pszichoszociális ellátásban dolgozók, pl. más orvosok, pszichológusok, szociális munkások vagy nővérek képzésében. Nemzeti szinten minden kormánynak integrálnia kellene az öngyilkosság megelőzést első sorban az egészségügyben dolgozók oktatási és képzési programjaiba.

 
 
Ahogy Prof. Simavi Vahip, az EPA Nemzeti Pszichiátriai Társaságok (NPA-k) Tanácsának elnöke is kiemeli: „… amennyiben igaz, hogy az öngyilkosság következtében történő halálozási arány országonként változik, akkor még mindig sokat tanulhatunk egymástól jó gyakorlataink megosztásával, és ha megtanuljuk a bevált hatékony öngyilkosság megelőző programokat is. Mindezen öngyilkosság megelőzésével kapcsolatos kezdeményezések életeket menthetnek. Ezt figyelembe véve, az EPA Nemzeti Pszichiátriai Társaságai a mentális egészség és az öngyilkosság prevenció országok szintjén történő fontosságát hangsúlyozzák”.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x