Fogszabályozás felnőttkorban? 3 tény, amiért érdemes belevágni...
Címlap / Szépség-Egészség / Fogszabályozás felnőttkorban? 3 tény, amiért érdemes belevágni

Fogszabályozás felnőttkorban? 3 tény, amiért érdemes belevágni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Sokan nem mernek belevágni a fogszabályzásba felnőtt korban, mert ódzkodnak a készülék okozta kellemetlenségektől és az esztétikai hatástól. Manapság azonban nem ciki felnőttként fogszabályzót hordani, hiszen ugyanolyan természetes kiegészítőnek számíthat, mint a szemüveg.  

 A legújabb fogszabályzó trendeknek köszönhetően pedig már szinte láthatatlan készülék viselésére is van lehetőségünk. Cikkünkből minden kiderül!
 

Mikor van szükség felnőttkori fogszabályozásra?

 

A felnőttkori fogszabályozás célja általában az esztétikai összhatás javítása vagy az egészségügyi kockázatok megelőzése. Sokan felnőttként megelégelik, hogy a fogaik miatt nem mernek mosolyogni, ezért döntenek a fogszabályozás mellett.

Rengetegen vannak azonban, akiknek az összevissza álló fogak rágási problémákat okoznak, ezért van szükségük a kezelésre.

 

Ráadásul a nem megfelelően elhelyezkedő, egymásra torlódott fogakat nem lehet annyira alaposan tisztítani, mint a rendezett fogsort, így a kezeletlen probléma fogkő kialakulásához, szuvasodáshoz, vagy fogágy betegségekhez vezethet.

 

Milyen fogszabályozási módok vannak felnőtt korban?

 

Ma már számtalan fogszabályzó készülék közül választhatunk, és az alkalmazott technológia a probléma jellegétől függ. A hagyományos, fémből készült fogszabályzó is inkább számít trendi kiegészítőnek, mint elrejtendő részletnek.

 

Ha valakit mégis zavar a szembetűnő fogszabályzó, az számos más készülék közül választhat. Létezik átlátszó, sínként a fogsorra helyezhető fogszabályzó, melyet fogmosáshoz és evéshez ki lehet venni. A sínekből több adag készül, és bizonyos időközönként kell egyik sínt a következőre cserélni.

 

Létezik a fogak belső felére ragasztható fogszabályzó készülék is, melyet azonban csak a fogak rendezetlensége esetén javasolnak, rágási problémák orvoslására nem.

Választhatunk porcelán fogszabályzót is, mely ugyanolyan hatásfokkal működik, mint a fém verzió, de olyan a színe, mint a fogaknak, ezért alig látszik.

 

A probléma jellegétől függően megfelelő lehet az olyan készülék is, amit a nap bizonyos részében (pl. éjszaka) kell hordani, a maradék órákra pedig kivehető.

 

A fogszabályozás menete

Szerencsére nem kell tanácstalanul ráböknünk egy szimpatikus készülékre, hiszen a fogszabályozás első lépése mindig egy konzultáció, amely során a szakorvos javaslatot tesz a probléma kezelésére. A konzultáció előtt általában részt kell venni egy fogorvosi röntgenen, hogy teljesebb képet kapjon a szakember a fogaink és az állcsont aktuális állapotáról. Bár jelezhetjük preferenciáinkat, alapvetően a problémánktól függ, hogy melyik készüléket javasolja az orvos, illetve, hogy mennyi ideig tart majd a kezelés.

A készülék elkészítéséhez mintát vesznek a fogsorunkról, majd néhány nappal vagy egy héttel később fel is helyezik azt. A készüléktől és a problémától függően néhány hetente kontrollon kell részt venni, hogy orvosunk megfelelően tudja felügyelni a kezelést.

3 tény, amiért érdemes belevágni a felnőttkori fogszabályozásba

 
1. Számos egészségügyi probléma megelőzhető vele

Már a fogak kismértékű torlódása is komoly problémákat okozhat, hiszen a fogak felszínét nem tudjuk ideálisan tisztítani, így romlásnak indulhatnak. Ez akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A fogak helyzetéből adódó rossz rágás vagy harapás az állízületet és az állcsontot extrém módon terheli, és akár folyamatos fájdalomhoz is vezethet, mely azonban fogszabályozással teljesen rendbehozható.

2. Az esztétikus mosolytól megnő az önbizalmunk

A fogszabályozás mellett szól az is, hogy az esztétikus, rendezett fogsorunk jelentősen megnövelheti önbizalmunkat. Nem kell többé a szánk elé kapni a kezünket, ha nevetünk vagy elmosolyodunk! Nem túlzás azt állítani, hogy a rendezett fogsor pozitívan hat a megjelenésünkre, illetve szimmetrikusabbá teheti az arcunkat.

3. A fogszabályozás olyan befektetés, mely biztosan megtérül

Sok felnőtt azért nem akar belevágni a fogszabályozásba, mert drágának tartja a kezelést. Ez azonban hibás hozzáállás, mert manapság már rengeteg elérhető árú készülék létezik. A legtöbb helyen pedig lehetőség van részletfizetésre, így nem kell egyszerre csillagászati összeget fizetnünk. Az egészségünk pedig egy olyan kincs, amin nem szabad spórolni.

A felnőttkori fogszabályozásnak számos oka lehet, és minden készüléknek megvan a maga előnye. Bármelyik mellett döntünk is, a legfontosabb, hogy a kezelés teljes mértékben személyre és a problémánkra szabott legyen, így az eredmény láttán nem tudunk majd nem mosolyogni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x