Inkontinencia - betegség, ami a férfiakat és nőként egyformán...
Címlap / Szépség-Egészség / Inkontinencia - betegség, ami a férfiakat és nőként egyformán érinti

Inkontinencia - betegség, ami a férfiakat és nőként egyformán érinti

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az utóbbi másfél esztendőben hajlamosak voltunk csak a covid-19 egészségügyi vonatkozásaira koncentrálni, pedig sajnos a többi, civilizációs betegségnek nevezett probléma sem szorult háttérbe, sőt. A modern kor és a megváltozott életmód az emberi testre komoly fizikai és pszichés stresszt ró, aminek következtében egyre szélesebb körben jelennek meg az alapbetegségek.  

 Ezek az ártalmak pedig méginkább elősegítik a vírus szervezetre gyakorolt negatív hatásait, hiszen alapjában gyengítik le az immunrendszert és az ellenállóképességünket. Az ilyen civilizációs betegségek közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy inzulin rezisztencia, a pánikbetegség és egyéb pszichés szorongások, de az szív-érrendszeri panaszok is. A stressz minden szervrendszerünkre hat, így gondot okozhat az endokrin rendszerben és a hormonális szabályozásban éppúgy, mint a kiválasztó rendszerünkben vagy a nemi működésekben.
 
 
Az inkontinencia nem válogat

Az inkontinencia vagyis a vizelet visszatartás zavara, képtelensége a férfiakat és nőket egyaránt érintheti, ráadásul manapság már korosztálytól függetlenül. Tehát nem tekinthető egyértelműen időskori betegségnek, bár bizonyos fajtája a szervezet öregedésével áll kapcsolatban. A vizelettartási zavarok mértéke lehet enyhe, középsúlyos és súlyos is, így a kezelési módok és lehetőségek is változóak. Alapvető fontosságú, hogy, akinek van inkontinenciás epizódja, az utánajárjon, milyen ok is húzódhat meg a háttérben. Az inkontinencia ugyanis önmagában nem a betegség, hanem annak tünete vagy okozata.

 

Az ember kiválasztási szervrendszerének tagjai a húgy- és ivarszervek és a vesék. A vesék végzik el a vér szűrését, amiből kiválasztják a nem kellő, illetve méreganyagokat Ebből lesz a szűrlet és a vizelet, ami a vesemedencéből a vesevezetékeken át a húgyvezetékbekerül, majd az izmos falú húgyhólyagba, vgül a húgycsövön távozik. A hólyag és a húgycső között egy kis záróizom felel azért, hogy a vizelet ürítése akaratlagos és kontrollálható legyen. Ha a kiválasztó rendszerünk tagjai valamiért diszfunkcionálisan működnek, akkor inkontinencia léphet fel.

 
Ezek állhatnak a probléma hátterében


Az inkontinencia fajtái:

        Szervi inkontinenciáról a kiválasztó- és ivarszervek betegsége, elváltozása, gyulladt állapota, diszfunkciója esetén beszélünk, pl.prosztata gyulladás vagy daganat, felfázásos betegségek, bakteriális fertőzöttség, húgyhólyag gyulladás, ciszta.

        Funkcionális inkontinenciánál valamilyen külső tényező, funkcióbeli gátlás miatt nem jut el az érintett a wc-ig vagy ilyen okból képtelen tartani a vizeletét.

        Ilyen a mozgáskorlátozottság,

        az alkohol, drog és gyógyszer befolyásoltság,

        az idegrendszer problémái, a mentális egészség sérülése,

        Alzheimer-kór, Parkinson-kór korábbi agyvérzés, stb.

        Előfordulhat lelki eredetű inkontinencia, ami egy kicsit nehezebben felderíthető terület. Ha valaki nincs rendben lelkileg, pszichésen, akkor az akár inkontinenciában is testet ölthet. Egy szorongó gyermek például bepisil. Hasonlóan jelentkezhet a tünet felnőttek esetében is.

Férfiak és nők eltérő okokkal, de egyformán érintettek lehetnek

Ha egy férfinak vannak inkontinenciás panaszai, urológushoz kell fordulnia. Az urológiai szakvizsgálat kiterjed a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag betegségeinek, elváltozásainak vizsgálatára és diagnosztizálására.

Nők esetén a nőgyógyász komplexen foglalkozik az ivarszervekkel, kiválasztó szervekkel és termékenységi panaszokkal, így az inkontinenciával is első körben hozzá érdemes fordulni.

Megelőzés és kezelés

Az inkontinencia megszűntetésének első lépcsőfoka, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben, ehhez pedig fel kell keresni az említett szakorvost: urológust vagy nőgyógyászt. Az orvos részletesen kikérdezi a beteget, tapintásos vizsgálatot végez, majd felállítja az anamnézist. Elemzi az életmódot, az inkontinencia tüneteit és azok jellemzőit, feltérképezi a korábbi műtéteket, betegségeket. A pontos diagnózishoz szükség lehet akár modern képalkotó vizsgálatokra is, mint az ultrahang, MRI, ha ezt az anamnézis indokolja. A diagnózis felállítását követően az orvos javaslatot tesz az inkontinencia kezelésére.


A kezelés fajtái

Általában javasolják a kezelés részeként vagy teljes egészében (enyhe inkontinenciánál) az életmódbeli változtatásokat. Ezek egyébként a megelőzésben is fontosak, ha valaki úgy gondolja, hogy később érintett lehet.

 

Ezen kívül lehetőség van gyógyszeres kezelésre. Mind az életmódbeli, mind a gyógyszeres terápiát ki kell, hogy egészítse az intim torna (Kegel-gyakorlatok).

 

Végső esetben műtéti eljárással is megszüntethető az inkontinencia, amitől nem kell megijedni, mert a korrekciós műtét manapság már rutin eljárás, be sem kell feküdni vele.

 

A gyógyászati segédeszközök is sokat segíthetnek az inkontinencia tüneteit enyhíteni, enyhe inkontinencia esetén akár észrevétlenné tenni, vagy segíteni a műtét utáni felépülést, illetve az átmeneti időszakot átvészelni, míg tart a terápia.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1260 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x