A szilárd samponok igaz története
Címlap / Szépség-Egészség / A szilárd samponok igaz története

A szilárd samponok igaz története

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A környezetvédelem világnapja alkalmából egy teljesen csomagolásmentes, teljesen természetes tisztálkodószert mutatunk nektek. A szilárd sampont, ami sokaknak lehet új, pedig évtizedek óta elérhető.  

 Egy csodálatos tévedésből megszületett találmány

Napjainkban a szilárd sampon egyre felkapottabb, és igazi újdonságként kezelik az emberek. 2018-ban a National Geographic egy cikkében, mely arról szólt, hogy hogyan csökkenthetjük a műanyag környezetre gyakorolt hatását, úgy jellemezte, mint “a hajápolási termékek legújabb divatját”, és ahogy Mark Constantine (a Lush társalapítója) mondta a kiadványt olvasva:

 

„Harminc évünkbe telt, hogy végre népszerű legyen.”

Mark Constantine, a Lush igazgatója és társalapítója

 

Az igazság az, hogy a szilárd sampon egyáltalán nem újdonság, legalábbis számunkra nem! A szilárd sampon, mely évtizedek óta velünk van, Mo Constantine (társalapító) és Stan Krysztal (kozmetikai vegyész) találmánya volt 1987-ben a Cosmetics To Go (a Lush egykori csomagküldő cége) számára. A legérdekesebb dolog az egészben az, hogy a találmány egy tévedésből született meg.

 
Hogyan találták fel a szilárd sampont?
1987, POOLE, ANGLIA

1987-et írtunk, amikor Mo Constantine (a Lush társalapítója) és Stan Krysztal (kozmetikai vegyész) éppen egy új szappanon dolgoztak a dél-angliai Poole-ban található laboratóriumukban. Stan “kukacszappannak” becézte, a szintetikus mosószergranulátum ugyanis kis kukacokra emlékeztetett. Az alapötlet az volt, hogy ezt kézzel nyomva olyan formára alakítsák, amilyet éppen szerettek volna. Mo azt javasolta, cseréljék ki a szintetikus mosószert kis felületaktív tüskékre. Azzal, hogy a “kukacokat” ezekkel a tüskékkel helyettesítették, tökéletesre nyomható, kerek korongokat hoztak létre. Csalódottságukra azonban a tesztelés során kiderült, hogy az állag nem volt megfelelő egy szappanhoz. Csalódottak és tanácstalanok voltak, mígnem megérkezett Mark Constantine. Ahogy Mark, a hajszakértő besétált a laborba és ránézett a termékre, rámutatott, hogy amit készítettek, az valójában egyáltalán nem is szappan volt. Tévedésüknek köszönhetően ugyanis nem szándékosan feltaláltak egy forradalmian új terméket: a szilárd hajsampont!

 
A találmány szabadalmaztatása

A Cosmetics to Go, a Lush alapítóinak előző cége elnyerte a szilárd sampon feltalálásának szabadalmi jogát. Ez volt az egyik oka, hogy sokáig egyetlen másik cég sem készíthetett ilyen terméket. A hivatalos elismerés és az egyre több általa feltalált termék (például az ikonikus fürdőbomba) arra inspirálta Mot, hogy az új útlevelébe már büszkén azt írja a foglalkozás mezőbe, hogy feltaláló.

 


„A szilárd sampon volt az egyik első szabadalom, amit elnyertünk” “Stan Krysztal kozmetikai vegyésszel kidolgoztuk azt az ötletet, hogy szilárd formává préseljünk a sampongranulátumot, majd aktív összetevők hozzáadásával különböző, a haj számára jótékony hatásokat érünk el.”

Mo Constantine, a Lush társalapítója és a szilárd sampon feltalálója

 
 
A kezdetek: az első név története

A szilárd sampon első neve INASIA volt, amit Mo és Mark Constantine fia, Jack adott neki. Az akkor még totyogós Jack jelen volt azon a megbeszélésen, aminek a célja az új találmány elnevezése volt. A felnőttek kifogytak az ötletekből, amikor Mark megkérdezte a fiát: “Jack, mi legyen a neve ennek a samponnak?” - mire a kisfiú ezt motyogta: “Nem szappan vagyok! Jack vagyok!”. A felnőttek jót derültek ezen, majd megszületett a “Nem szappan vagyok, sampon vagyok” kifejezés (angolul “I am not a soap, I am a shampoo bar”), ami rövidítve INASIA.

 
 
A Lush samponkorongok hatása a környezetre

Mára a Lush termékeinek 65%-a csomagolás nélkül kapható, ami nálunk nem trend vagy marketingstratégia, hanem hosszú évek valósága, és része a kozmetikai forradalmunknak, hogy megmentsük a bolygót.

 

A csomagolásmentesség hatása a környezetre számokban:

• Egy szilárd sampon 3 db 250ml-es flakonnak felel meg.

• Mindegyik szilárd sampon 80-100 hajmosásra elegendő (függően a haj vastagságától és hosszúságától), és sokkal könnyebbek, mint egy hagyományos samponosflakon.

• A karbonlábnyom drasztikusan kisebb - egyetlen teherautónyi szilárd sampon ugyanannyi hajmosásra elegendő, mint 15 teherautónyi folyékony termék.

 

Az elmúlt 14 évben a Lush 47 millió szilárd sampont adott el. Ez azt jelenti, hogy 141 millió műanyagflakon gyártását sikerült elkerülni. Így 3400 tonna műanyagtól mentettük meg a bolygót, ami a nagy csendes-óceáni szemétsziget felszínének 4%-ával egyenlő.

 
 
Kedvenc szilárd samponjaink

Mára az egész éves választékunk 10 féle, a legkülönböző igényeknek megfelelő szilárd samponból áll, tele csodás, természetes és friss összetevőkkel. Ezek mellett szezononként új, limitált kiadású darabokat is piacra szoktunk dobni. Íme 3 kedvenc szilárd samponunk a történeteikkel együtt. A teljes választékot a következő oldalakon vagy a weboldalunkon ismerheted meg.

 

Mo kedvence: Seanik

Ez a tengeri alga-, tengeri só- és citromtartalmú szilárd korong nagyszerűen csillogóvá és dússá teszi a hajad, és felemelő nyári illatával erősíti a lebegés érzését. Kiegészítettük ír moszatzselével (sűrű vörös tengeri algából készül), fehérjében gazdag japán nori moszattal és finom tengeri sóval, hogy egy kicsit dögösebb legyen a hajad. A citromolaj ragyogóvá varázsolja a hajad, de mi kiegészítettük féktelen trópusi illatokkal is; mimóza, jázmin és narancsvirág illóolajokkal.

 

Bestseller: Soak and Float

Praktikus samponkorong, ami segít megnyugtatni a fejbőrt. A borókafenyőből kipréselt borókaolajat régóta használják a pikkelysömör, a korpa és az ekcéma kezelésére a fejbőrön. A rózsa és a körömvirág szirmai nyugtatják a fejbőrt és enyhítik a bőrpírt - ettől lesz a fejed boldog és egészséges.

 

A legharciasabb: NEW

Szilárd sampon fahéjjal, szegfűszeggel és borsmentával az életteli fejbőrért. A fahéj és a szegfűszeg illóolajai a borsmentával együtt serkentik a vérkeringést és stimulálják a hajhagymákat. A csalános-borsmentás forrázat élénkít és segít megőrizni hajad egészségét. A rozmaring nyugtatja és hűsíti a fejbőrt, miközben pompás ragyogást biztosít. 


 
Hogyan használd

1. Nedvesítsd be a hajad.

2. Simítsd végig párszor a szilárd samponnal, hogy habos legyen, vagy képezz habot a tenyeredben.

3. Finom mozdulatokkal masszírozd a fejbőrödbe és a hajadra, ugyanúgy, ahogy a folyékony sampont szoktad.

4. Öblítsd le, és használj kondicionálót, ha egy kis extra szeretetre vágysz.

5. Fürdés után pedig száraz, hűvös helyen tárolva bármikor újra felhasználhatod.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1227 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x