Önjelölt természetgyógyász? Na ne! Válassz tudatosan terapeutát!...
Címlap / Szépség-Egészség / Önjelölt természetgyógyász? Na ne! Válassz tudatosan terapeutát!

Önjelölt természetgyógyász? Na ne! Válassz tudatosan terapeutát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, ki is a természetgyógyász, aki tényleg segíteni tud, ha betegek vagyunk, és ki az, aki MLM képzéseken szerzett felületes tudást! Nehogy összekeverjük a kettőt - a természetgyógyászat alapjainak megismerése és gyakorlása több évet vesz igénybe, alapos tudást feltételez!  

 A betegségek kezelésében fontos szerepet tölthetnek be az évszázados, évezredes tapasztalatokon alapuló, szelíd gyógymódok. Alkalmazásuk előtt azonban panaszainkkal mindenképp orvoshoz kell fordulnunk. Betegség diagnózisát ugyanis az érvényes jogszabályok alapján csakis orvos állíthatja föl, neki van meg erre a speciális tudása, a kivizsgálás profi laboratóriumi, eszközös háttere. Ez nem jelenti, hogy a természetgyógyász képalkotó módszerek nélkül ne tudna segíteni, de a kontroll igen fontos lehet. 
 
 

Azonnali beavatkozást igénylő betegségeknél azonnal orvost kell hívni!


Fontos tudni, hogy akut betegségeknél, minden hirtelen jelentkező, heves, heveny tünettel, – ami eddig nem volt és egyszer csak figyelmen kívül hagyhatatlanul megjelent, vagy fáj, a lázas állapottal járó betegségeknél, vagy a különféle sérüléseknél azonnal orvoshoz kell fordulni. Nincs idő kivárni, míg az alternatív terápiák kifejtik a hatásukat, mert a késlekedés következtében akár életveszélyes állapot is kialakulhat!
 
 

A prevenciós kezelések fontossága - természetes módszerekkel 

 
 
A természetes gyógymódok elsősorban a megelőzésben, a még nem betegnek, de csökkent teljesítő-képességűnek érzett állapot esetén, a munkaképesség fenntartásában és a krónikus betegségben szenvedők életének megkönnyítésében tudnak segíteni. Ez napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mert a táppénz a munkahely elvesztésével járhat és az apadó nyugdíjkassza mellett az aktív korhatárt is egyre följebb emelik. Az egészség fenntartása nem közhely többé, hanem lassan létkérdéssé válik. 
 
A hosszabb ideje fennálló, krónikus állapotok javításában az is szerepet játszik, hogy eljussunk a betegség okának megértéséhez, a kevesebb gyógyszerrel megélt mindennapok könnyebbé tételéhez. 
 

MLM guruk helyett valódi, hozzáértő tanácsadót keressünk


Mondják, hogy nálunk a focihoz és az orvosláshoz mindenki ért. Sok az önjelölt természetgyógyász. Több száz MLM hálózat foglalkozik az egészséget befolyásoló termékek forgalmazásával és gyakorlatilag ők végzik az egészségnevelést. Áttekinthetetlenül sok tanfolyam indul, ahol akár egy-két hétvégén is lehet jogosultságot szerezni emberek egészségének befolyásolásához. Sokféle masszázs, sokféle gyógyítási ág és spirituális irányzat létezik. Nincs is ezekkel probléma addig a pontig, amíg mindenki saját határain és jogosítványain belül végzi egészségjavító tevékenységét. 
 
Az emberek azonban nem tudják, kinek mire van képesítése és jogosultsága, milyen esetben kihez forduljanak, a gyógyítók pedig sok esetben lelkesen osztogatják a tanácsokat. Egy fáradt munkanap után pl. kifejezetten üdvözítő és szívből ajánlható egy frissítő masszázs. Viszont ha már fájdalmaink vannak és masszázsra vágyunk, inkább képesített gyógymasszőrhöz érdemes fordulni, mert ő tudja eldönteni mi a további teendő, egyáltalán szabad-e hozzányúlni. A példák sorát lehetne folytatni.
 
 

A kezelés célja - kinek a kompetenciája? 

 
Először is el kell tehát dönteni, mi a fő problémánk és mi a kezelési cél? Majd megkeresni, hogy a kívánatos célt milyen szakember segítségével tudjuk elérni? Miben hiszünk? Mit vagyunk hajlandóak megtenni a gyógyulás érdekében? Tegyük föl a kérdést a választott terapeutának, hogyan, milyen módon, milyen életmód változtatás mellett, milyen költségekkel tud minket a célunkhoz hozzásegíteni? Ezt a módot és az előreláthatóan szükséges időintervallumot el tudjuk-e fogadni? Szimpatizálunk-e a gyógyítóval? Tájékozódjunk az adott szakember jártasságáról! Gondoljuk át, van-e fedezetünk a felmerülő kezelési díjak kifizetésére? Ha a kezelést nem tudjuk végigvinni, jobb ha bele sem kezdünk, hanem más lehetőség után nézünk. 
 
Az eligazodásban sok esetben segítséget adhat egy képzett természetgyógyász.
 

Kit tekintünk természetgyógyásznak? 

 

A természetgyógyászati ágakban is vannak olyan tevékenységek, amiket csak orvos, azaz orvos-természetgyógyász végezhet. Pl. Akupunktúra, Neurálterápia, Csontkovácsolás…( Érdekességként megemlítem, hogy vannak nem orvos doktorok is, úgynevezett aposztrófos doktorok,akik nem végezhetnek a klasszikus értelemben vett, hivatalos orvosi tevékenységet.)

 

Természetgyógyász legegyszerűbben az a személy, aki hivatalos ETI (Egészségügyi Továbbképző Intézet) bizottság előtt vizsgát és esküt tett és erről bizonyítvánnyal rendelkezik. A bizonyítványban nem természetgyógyász elnevezés, hanem az elvégzett szakon kapott képesítés neve szerepel. Pl. Reflexológus, Akupresszőr, Fitoterapeuta, Alternatív masszázs-és mozgásterapeuta, Életmód tanácsadó és terapeuta,stb. A vizsgára akkor kerülhet sor, ha a jelölt elvégezte az Egészségügyi modult, a Természetgyógyász modult és ezek után szakosodott, tehát képes a szakmában eligazodni és a beteg állapotát átfogóan fölmérni. Saját szakterületén belül kezelési tervet tud fölállítani.
Dönthet úgy is, hogy a beteget a megfelelő szakemberhez továbbküldi. (Akár vissza az orvoshoz.) 
 
 

A hivatalosan működő természetgyógyászok szerepelnek az Egészségügyi Szakdolgozók Alap és Működési Nyilvántartásában és erről, a személyi igazolványhoz hasonló igazolványuk van. Tagjai továbbá az Egészségügyi Kamarának. Rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken, ahol – az orvosokhoz hasonlóan- gyűjtik a hivatalos igazolvány meghosszabbításához szükséges kreditpontokat. 
 

Mit csinál a természetgyógyász? 
A természetgyógyász a betegtalálkozó során kikérdezi a beteg tüneteit és panaszait, kideríti életmódját, táplálkozását, a káros környezeti hatásokat, a mozgást, az alvási szokásokat, káros szenvedélyeket, stressz tényezőket. Megtekinti az orvosi kivizsgálás eredményeit és saját módszerével is megvizsgálja a beteget. Tájékozódik a szedett gyógyszerekről és táplálék kiegészítőkről. A kialakult bizalom alapján föltérképezi a beteg élethelyzetét és meghallgatja problémáit. Ez nem jelenti azt, hogy joga lenne a döntéseibe beleavatkozni, közelebb jut azonban ezzel a betegség okának megértéséhez. Tanácsokat ad az életmód változás kivitelezésében. 
 
 
Ha valaki minden tájékozódás és kikérdezés nélkül azonnal tanácsot ad, vagy kezeléshez akar látni, legyünk óvatosak. (Pl. egy önjelölt csontkovács akár bénulást is okozhat.). Nézzük meg a helyet, a kihelyezett okleveleket és magát a gyógyítót. Az is óvatosságra int, ha a választott személy által hirdetett igétől igen messze áll az életmódja, azaz nem hiteles.
 
 
A terápia során sok múlik a beteg együttműködési készségén. Hangsúlyos szerepet kapnak az emberi, lelki tényezők, pl. önismeretünk, hozzáállásunk, önmagunkhoz és környezetünkhöz fűződő viszonyunk, gondolkodásmódunk, hitrendszerünk, mely nemcsak betegségeinket, de a világban elfoglalt helyünket, sikereinket, vagy kudarcainkat is befolyásolják.

Fontos: Az általunk alkalmazott természetes gyógymódokat tilos az orvos előtt elhallgatni!
Egy normális orvos és egy normális természetgyógyász képesek a beteg érdekében kommunikálni egymással! A természetgyógyász által adott szerekben és a gyógyszerekben is lehet olyan hatóanyag, ami kiüti egymást, vagy együtt alkalmazva túladagolást okoz, illetve ha a természetes módszer hatására következik be javulás, az orvos képbe tud kerülni annak mechanizmusával. A természetgyógyász ezért mindig megnézi a beteg által szedett orvosi szereket, ahogy az orvost is érdemes tájékoztatni a számunkra bevált természetes szerekről. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 981 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x