Önellenőrzés diszkréten - Női fertőzések azonosítása...
Címlap / Szépség-Egészség / Önellenőrzés diszkréten - Női fertőzések azonosítása otthon

Önellenőrzés diszkréten - Női fertőzések azonosítása otthon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

A női fertőzések tüneteinek jelentkezésekor sok nőnek gondot okoz orvoshoz fordulni, egyrészt van egy természetes félelem, másrészt laikusként időnként nehéz eldönteni, hogy mi okozza a tüneteket, melyik orvost kell felkeresni miatta. Ezért sokszor több nap is eltelik, mire elkészül a diagnózis és elkezdődhet a kezelés.  

 A COVID és terhességi teszteknek köszönhetően az otthoni gyorstesztek már a mindennapok részévé váltak, és sok nő ismerkedik már az új, női gyorstesztekkel is, amelyek diszkréten és megbízhatóan adnak azonnali eredményt.
 

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ha a vizelés egyszer csak kellemetlen, fájó tevékenységgé válik. A női fertőzések leggyakoribb oka ugyanis a húgyúti fertőzés, ezen ötből négy felnőtt legalább egyszer átesik élete során. A gyulladásos tünettel járó betegséget vírusok, baktériumok (leggyakrabban az E. coli) és gombák okozzák. Az anatómiai jellemzők miatt leginkább a nők érintettek: a rövid húgycső segíti a baktériumok megtelepedését, könnyebben és gyorsabban jutnak fel a kórokozók. A fertőzés helye szerint lehet alsó (húgycső, húgyhólyag) illetve felső (vesevezeték és vesék), a tünetek is ennek megfelelően változhatnak. A betegség kialakulását egyéb tényezők is támogathatják, például az immunrendszer gyengülése, krónikus betegségek, várandósság, változó kor, stb..

 


A Húgyúti Fertőzés és más női gyorstesztek gyártására szakosodott osztrák CARE Diagnostica GmbH hazai képviselője, az
A-Lab Pharma marketing vezetője, Kosik János szerint, ha a tünetek erre a problémára utalnak, akkor  a myCARE®Húgyúti fertőzés gyorsteszttel könnyen és diszkréten lehet azonosítani a fertőzést! Az egészséges nő vizeletében ugyanis nem található meg fehérje, fehérvérsejt és nitrit, a teszt ezek jelenlétét mutatja ki. Ha a vizeletbe mártott teszten bármelyik csík egy percen belül elszíneződik, akkor a teszt pozitív, érdemes azonnal orvoshoz fordulni az eredménnyel. A betegség szerencsére többségében könnyű lefolyású, antibiotikummal tökéletesen kezelhető, tette hozzá Kosik János.

 

De mi van, ha mégis sikerült valamit „összeszedni”?

 

A nemi úton terjedő betegségek közül a Chlamydiatrachomatis nevű baktérium a leggyakoribb, köszönhetően annak, hogy a fertőzöttek háromnegyede tünetmentes, így könnyen és észrevétlenül adják tovább. Ezért minden ember érintett lehet, aki aktív nemi életet él, különösen a fiatalok és a gyakran partnert váltók veszélyeztetettek. Ráadásul a nem kezelt fertőzés esetén a Chlamydia akár évekig is életképes maradhat a petevezetékben és a belső nemi szervekben, krónikus fertőzést okozva. Ennek meddőség és méhen kívüli terhesség is lehet a következménye, vagy szülés közben a szülőcsatornán áthaladó magzat is megfertőződhet, ami szemgyulladást, tüdőgyulladást és vakságot is okozhat a csecsemőnek. Bár a Chlamydiát nemi betegségként ismerjük, de vannak különböző típusai, amelyeket szexuális érintkezés nélkül, például egy uszodában is elkaphatunk. Ez például akut (uszodai) kötőhártya- illetve húgycső és nyálkahártya gyulladással járhat.

 

Ha az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor valószínűsíthető, hogy Chlamydia okozza: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, sárgás, nyákos váladék, vagy közösüléskor fellépő fájdalom. Mivel néhány tünete hasonló a húgyúti fertőzéshez, ezért az alábbi táblázat segíthet a Chlamydia fertőzés gyanújának azonosításában:

 

Ilyenkor érdemes önvizsgálatot tartani a viola® Chlamydia immunológiai gyorsteszt segítségével. A tesztet gyerekjáték elvégezni egy tampon segítségével, majd az ebből kinyert oldatból két cseppet kell a tesztkazettába cseppenteni, és 15 percet várni. Pozitív teszt esetén javasolt értesíteni a partnert is, hogy minél hamarabb felkereshessen egy orvost a fertőződés ellenőrzésére.

 

A hüvely természetes pH értéke – amivel sokan nem foglalkoznak

 

Pedig a hüvely megfelelő kémhatása kiemelkedően fontos: a savas kémhatás védelmet jelent a kórokozók elleni védelemben. A 3,8-4,4 közötti pH érték megakadályozza, hogy a baktériumok és gombák megtelepedjenek és betegségeket okozzanak. Ez a védelem a hüvelyben élő Laktobacilusoknak köszönhető, amelyek előállítják ezt a közeget.

 

A pH érték megváltozása azonban utat nyit a kórokozóknak. Ennek következménye lehet viszketés, égő érzés, szárazság, fokozott hüvelyfolyás, szagos hüvelyváladék. Várandós nőknél még veszélyes tüneteket is okozhat: koraszülést, korai burokrepedést, a magzatvíz elfertőződését és a magzat bakteriális fertőzését. Ezért kell vigyázni az egyensúlyra, mert könnyen felborulhat például egy antibiotikumos kezelés, vagy akár a túlzásba vitt intimhigiénia hatására is, ilyenkor a Laktobacilusok száma csökken, a hüvely savassága megváltozik.

 

Szerencsére a megfelelő egyensúlyt könnyű ellenőrizni. A viola®Hüvelyi pH teszt, az aktuális pH értéket sávosan megmutató gyorsteszt használatával otthon is választ kapunk arra, hogy a kémhatás a megfelelő zónában van-e, mindezt 1 perc alatt. Ha minden rendben, akkor megnyugodhatunk. Ha kóros tartományba tolódott az érték, akkor minél előbb konzultáljunk az orvosunkkal az egészséges flóra visszaállításáról. Minél hamarabb cselekszünk, annál gyorsabb és egyszerűbb visszaállítani az egészségünk.

 

Az Ausztriában készülő viola®hüvelyi pH és Chlamydia gyorsteszt, valamint a myCARE®Húgyúti fertőzés gyorsteszt már elérhető a patikákban is, vagy webshopunkban.

 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

A gyártó az osztrák CARE Diagnostica GmbH négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával. A vállalati magyarországi képviselete, az A-Lab Pharma, professzionális és lakossági felhasználású gyorstesztek és orvostechnikai eszközök egyik vezető hazai forgalmazója.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 455 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x