Futásról kezdőknek - Nehéz elkezdeni?
Címlap / Szépség-Egészség / Futásról kezdőknek - Nehéz elkezdeni?

Futásról kezdőknek - Nehéz elkezdeni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A futást elkezdeni a legnehezebb, hiszen szinte senki sem szeret az elején futni. Hogy tudnánk elfelejteni a testnevelés órákon kötelező 12 perces futást, valamint később a 100-200-500 méteres futásokat. Bármiféle gyakorlás, szinte bemelegítés és technika nélkül kellett időre futni, így sokaknak nem is sikerült jól. Nem csoda, ha ezek után nem is szerettünk futni!  

Pedig a futás jó dolog: nemcsak a lábainkra és a derekunkra van jó hatással, de a teljes testet átmozgatja. Pszichológiailag pedig növeli a koncentrációt, fókuszálást, javítja a közérzetet és még a szorongás és depresszió elleni küzdelemben is hasznos társunk lehet. Ha úgy érzed, ideje elkezdeni futni járni, mert tennél a fizikai és mentális egészségedért, akkor elindítunk az úton: kezdjünk el futni!
 
 


Kezdetek a futáshoz - előkészületek

 

A futás azért nevezhető olcsó sportnak, mert a futáshoz szükséges futócipő és ruházat után nem szükséges edzőtermi bérletet váltani. Éppen ezért először döntsd el, hogy a futópadot, a terepfutást vagy a futópályát választod. Az aszfalton való futást nem ajánljuk, ugyanis bármilyen magas minőségű futócipőt választasz, biztosan nem lesz elég. Egyszerűen az aszfalt nem rugalmas, így túl kemény lábunknak egy ilyen terheléshez, vagyis nem tesz jót se a térdnek, se az ízületeknek.
 
Ha eldöntötted, hol szeretnél futni, akkor ajánlott ennek megfelelő futócipő beszerzése is. A testsúlyodnak, pályának megfelelő futócipő kötelező, mert így nagy terhelést veszel le az ízületekről, bokáról, és kényelmesebb is lesz. A ruházat beszerzése nem kötelező, nyugodtan elkezdheted mackónadrágban vagy jóganadrágban is. Idővel azonban érdemes legalább egy szett futónadrágot és pólót beszerezni annak érdekében, hogy komfortosabb legyen a futás. Ezek ugyanis különösen nedvszívó és légáteresztő anyagból készülnek.
 
 


Mikor kezdj el futni?

 

A futást nem érdemes sem télen, sem nyáron, a legnagyobb forróságban elkezdeni. Olyan évszakban kezdd el, amikor még nincs túl meleg, se nem túl hideg, és ajánlott reggel vagy este menni. Tavasztól őszig nyugodtan futhatsz! Figyelj azonban arra, hogy pulcsit is vegyél fel, ha hidegebbre fut az idő, különben leizzadsz és megfázhatsz.
 

Az edzés

 

A biztonság minden szempontból az első. Minden egyes futást legalább 10-15 perces bemelegítés előzzön meg, majd a végén ugyanennyi nyújtás. Különösen jó, hogy ha a futás mellett hetente 1-2 alkalommal nyújtó gyakorlatokat is végzel például jógázol vagy gerinctornázol. A futás előtt 2-3 órával már ne egyél, maximum egy banánt, máskülönben biztosan rosszul leszel - szédülés, hányinger várható. Vizet mérsékelten igyál kortyonként futás közben, majd inkább a végén igyál többet, pótolva az izzadás során leadott vízmennyiséget.
 
Az edzés elején, a bemelegítés után legyen 5-10 perc séta, egyre gyorsabb tempóban azért, hogy elkerüld a baleseteket. Arra is ügyelj, hogy ha fáj a térded futás közben, akkor javaslott
 
külön erősíteni a térdízületeket. A fájdalom ugyanis nem szabad, hogy együtt járjon a futással!
 

A futás menete

 
A futást úgy kell elkezdeni, hogy elindulsz futni, mondhatnánk. Ez azonban így sajnos nem igaz, hiszen senki sem úgy születik, hogy azonnal lefutja az 5 kilométert. Itt is a fokozatosság, lépcsőzetes felépítés a lényeg. Ehhez először találd ki, mi lenne a céltáv, amit szeretnél megtanulni lefutni. Ez általában először az 5 km, és hidd el, ha csak 300 métert tudsz elsőre lefutni, az is rendben van! Kezdd el a futást úgy, hogy a kocogást és a sétát váltogatod. Először legyen 10 perc séta, 5 perc lassú kocogás, akár két hétig, hetente három alkalommal. Ezután fokozatosan növelheted, hogy 10 perc séta, 10 perc kocogás, majd 10 perc séta, 15 perc kocogás, és így tovább, és ezeket legalább 3-4 alkalommal ismételd. Ezzel a technikával 1-2 hónap alatt képes leszel elsajátítani a kocogást, és később az 5 kilométer lefutását is. Amit tarts szem előtt, az az, hogy a végén legyen levezető séta.
 
 

Tippek a futáshoz

 
A futásnál a legjobb, ha a táplálkozást is megváltoztatod, és egészségesebb étrendet követsz. Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott, sok fehérjével.
Ha bárhol, bármilyen fájdalmat érzel, azonnal állj meg. Nem, magától nem fog elmúlni, valószínű, hogy valamilyen sérülés állhat a háttérben, úgyhogy ne erőltesd tovább a futást aznap, és keress fel egy orvost.
Amennyiben több, mint 90 percet futsz egyhuzamban, akkor érdemes a vízpótláson kívül szénhidrát és elektrolit pótlásban is gondolkodni. Így tudod feltölteni tested, így ne ezen spórolj.
 
Na, húzod már a futócipődet? 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 387 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x