Mitől függ a kávé íze?
Címlap / Szépség-Egészség / Mitől függ a kávé íze?

Mitől függ a kávé íze?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Amikor a kávét említjük, első körben legtöbben a forró fekete italra gondolunk - második körben pedig talán egy cappuccinóra, egy lattéra, egy erős presszóra, attól függően, hogy szoktuk inni. Mindenki másképp szereti a kávét, ezért nem tudjuk egy kalap alá venni az összeset. Nagyon eltérőek lehetnek az egyes kávétípusok, és az, hogy milyen az adott kávé, sok mindentől függ: a kávészemek minőségétől kezdve a pörkölésen át az ízesítésig.  

 Nem egyformák a kávébabok

Tudjuk, hogy a kávé alapja a kávébab, ez azonban nem csak egyféle lehet. Kávét konkrétan kettő fajtából készítünk, az arabicából és a robustából. Emellett azonban nem mindegy az sem, hogy hol termett az adott kávé, de az is gyakori, hogy keverik a különböző típusokat a jobb íz érdekében. Már maguk a kávészemek is nagyon eltérőek lehetnek tehát, ami eltérő eredményt is jelent. Egy sokszínű kávé webáruház kínálatában többfélét is megtalálhatunk.

A pörkölés fontosságaA következő lépés, ami nagyon meghatározza a kávé által nyújtott ízélményt, az a pörkölés. Pörkölni ugyanis többféleképpen lehet abból a szempontból, hogy lehet változtatni a pörkölés idejét, hőfokát, a nyomást. Ennek megfelelően a kávé lehet végül füstösebb, citrusosabb, eltérő is hatásokat lehet elérni a folyamat változtatásával.

Te hogy szereted?

Mindemellett azt is számításba kell venni, hogy milyen módon készítjük a kávét. Nem mindegy, hogy egy klasszik kotyogósban főzzük le, esetleg a french press technikát alkalmazzuk, vagy egy profibb kávégéppel rendelkezünk. Aztán ott van az ízesítés kérdése: miből mennyit teszünk bele.

Így fordulhat elő, hogy minden kávéval más és más eredményt érünk el. A kávé ezért inkább gyűjtőfogalomnak tekinthető, ami mindenkinek egy kicsit mást jelent. Az azonban biztos, hogy a különböző alapanyagok nagymértékben befolyásolják a végső ízt, ezért érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk, melyik a számunkra abszolút legjobb kávé. Nem kizárt, hogy meglepődünk a végeredményen, és olyan kávékat kóstolhatunk, amiről nem is tudtuk, hogy léteznek!

A fotó forrása:
I love coffee / Shutterstock.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x