A neurológus magánrendelés segít feltárni a panaszok eredetét...
Címlap / Szépség-Egészség / A neurológus magánrendelés segít feltárni a panaszok eredetét

A neurológus magánrendelés segít feltárni a panaszok eredetét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-08

Idegrendszeri panaszokkal, legyen szó a központi, vagy a perifériás területet érintő problémáról, minden esetben specialistához kell fordulni a pontos diagnózis érdekében. Egy jól képzett neurológus magánrendelés keretében a végére járhatunk a tünetek okának, noha ez a folyamat meglehetősen bonyolult és összetett, hiszen a vizsgált terület is rendkívül komplex.  

 A testünkben futó idegrostok ugyanis gyakorlatilag mindenütt megtalálhatók és az összes szervünket érintik, ráadásul már a legkisebb működési zavar is komoly szimptómákkal járhat. Eleinte ezeket sokszor könnyű összetéveszteni más típusú betegségek jeleivel, így aztán gyakorta hosszú út vezet a megoldásig. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor joggal gyanakodhatunk arra, hogy valamilyen idegrendszeri rendellenesség felelős az állapotunkért.

Tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni


Jellemzően különböző típusú fejfájások esetén kerül szóba leghamarabb a neurológiai magánrendelés felkeresése, az állami ellátás keretein beül ugyanis rengeteg idő eltelhet, mire ilyen irányú szakorvosi vizsgálatot írnak elő. Emellett azonban számtalan olyan panasz jellemző az idegrendszert érintő sérülésekre, amivel érdemes minél gyorsabban felkeresnünk egy specialistát, hiszen a késlekedés szélsőséges esetben akár maradandó állapotromláshoz is vezethet. Szédülés, megmagyarázhatatlan eredetű zsibbadás, rendszeresen fellépő remegés, gerinc környéki, vagy egyéb testtájon tapaszható éles fájdalom esetén ha az általános kivizsgálás nem vezet eredményre, akkor mindenképpen keressünk fel egy neurológust. Az aggyal, különösképp a memóriával összefüggő panaszok megjelenésekor is mihamarabb szervezzünk le egy konzultációt, a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése döntő fontosságú kérdés a hosszú távú eredmények szempontjából.
 

Miként zajlik egy vizsgálat, érdemes aggódnunk?


Noha sokan már jóval az időpont előtt rettenetesen izgulnak, semmi esetre sem szabad ezt túlzásba vinni, a kivizsgálás ugyanis nem jár fájdalommal, vagy különösebb kellemetlenségekkel. Az első alkalom mindig egy nagyon alapos beszélgetéssel kezdődik, tudniillik ennek kiemelkedő a jelentősége. Egyfelől azért, mert a pontos kórelőzmény felmérése kardinális kérdés, emellett pedig az is rettentően fontos, hogy a panaszainkról a lehető legkörültekintőbb módon beszámoljunk. Ezután egy fizikális alapvizsgálat következik, amely során egyből rádöbbenünk, hogy miért is volt teljesen felesleges az esetleges szorongásunk. A szokványos orvosi analízisekhez képest ez a folyamat már-már mulatságosnak érződhet, lévén reflexkalapáccsal, hangvillával és hasonszőrű, oda nem illőnek tűnő eszközök bevetésével zajlik.

Ám a látszat egy pillanatra se tévesszen meg minket, minden mozdulat és reakció nagy horderővel bír és a szakorvos ezekből rengeteg információt képes leszűrni. Elengedhetetlen tehát, hogy alaposan felkészüljünk az időpontunkra, méghozzá úgy, hogy magunkkal visszük az összes releváns orvosi papírunkat és amennyire csak lehetséges, összeszedjük gondolatban a panaszainkat, hogy azt a lehető legprecízebben kommunikálhassuk a neurológus felé. 

 


Mikor van szükség képalkotó eljárások alkalmazására?


A vizsgálat során tapasztalt visszajelzéseknek és a kórelőzményből nyert információknak köszönhetően a legtöbb esetben már az első alkalommal körvonalazódik a probléma háttere. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor ez önmagában nem elégséges és további információk szükségesek a pontos kórmeghatározáshoz. Ilyenkor különböző képalkotó eljárások segítségével pontosítható a diagnózis, azonban ezek miatt sem szabad aggodalmaskodnunk, hiszen a röntgenhez hasonlóan a CT és az MR is teljesen fájdalommentes. Mindazonáltal van olyan tünetegyüttes, ami megjelenése komoly betegségre adhat gyanút, ha pedig feltételezhetően szélütés áll a panaszok hátterében, akkor elsősorban az idővel kell ádáz csatát vívni, az első pár óra ugyanis hatalmas jelentőséggel bír. Ilyenkor soron kívüli CT-vizsgálat keretében bizonyosodnak meg arról, hogy a szimptómákat érelzáródás és annak következtében fellépő oxigénhiány okozza, vagy épp ellenkezőleg és a koponyaűri vérzés kiváltotta nyomás a ludas. Ezt követheti a lehető legrövidebb időn belül egy műtét, amit idegsebész specialista végez. 
 

A technikának köszönhetően szinte semmi sem marad rejtve


Egyes neurológiai betegségek természetüknél fogva mélyen gyökereznek és emiatt nehezen diagnosztizálhatók. Ennek következtében régebben hatalmas problémát is okozhatott egy-egy ilyen pontos feltárása, ám a technika fejlődésének hála ma már ritkán szembesülhetünk ilyen esetekkel. A funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat segítségével például működés közben is megfigyelhetőek az idegrendszer egyes részei, ami óriási könnyebbséget jelent a szakorvosok számára. Emellett az ENG és az EEG elektrofiziológiai vizsgálatok során a különböző idegek, illetve az agy jelátviteli működéséről nyerhető információ, amivel az egyes zavarok precízen behatárolhatók. Amennyiben tehát a neurológus a magánrendelés során kiegészítő vizsgálatokat rendel el, akkor tegyük félre az aggodalmainkat és tartsuk észben, hogy ezekre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk az állapotunkról. 
 

Milyen kezelésekre számíthatunk?


Talán nincs még egy olyan összetett része az orvostudománynak, mint amilyen az ideggyógyászat. A panaszok és azok okai olyannyira sokrétűek lehetnek, hogy a terápiás módszerek igen széles skálán mozognak. Bizonyos esetekben a műtéti megoldás vezet a legbiztosabb eredményre, ám a legtöbbször erre nem kerül sor. A megfelelő diagnózis felállítását követően a szakorvos minden alkalommal az egyéni preferenciáknak leginkább megfelelő kezelést írja elő. Ezek gyakran izomlazító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését jelenti, amit sokszor különböző fizikoterápiás kúra egészíthet ki. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy egy jelentős életmódváltozásra van szükség a páciens részéről, amivel megelőzheti az állapotromlást, vagy épp a betegség kiújulását. A legfontosabb, hogy mindig pontosan betartsuk a kapott utasításokat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 383 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x