Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen...
Címlap / Szépség-Egészség / Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen hiánybetegséget jelezhet

Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen hiánybetegséget jelezhet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Az emberi szervezet harmonikus működéséhez számos vitamin és ásványi anyag is hozzájárul. Előfordulhat, hogy betegség hiányában is kellemetlen tünetek, megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség lesznek úrrá rajtunk. A problémák hátterében hiánybetegség is meghúzódhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire!  

 Az egészséges test alapjai


Ideális esetben a táplálékokból hozzájutunk a szervezetünk számára szükséges összes vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz. A vitaminok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzéséhez: hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását és hozzájárul a kollagén szintéziséhez. Emellett pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére is.

 

A B-vitaminok közül kiemelkedik a B12, ami a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység alakul ki. Elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is. A vas az egyik legfontosabb alkotóeleme a vörösvértesteknek, hiányában szintén vérszegénység léphet fel.

 

Az egészséges csontozat fenntartásához megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, míg a K-vitamin a hasznosulásához szükséges. Ez utóbbi fontos szerepet játszik a véralvadásban is. A D-vitamin megfelelő működéséhez pedig magnézium jelenlétére van szükség. Tehát egy-egy vitamin több élettani folyamatban is részt vesz, illetve egyes szervek működéséhez többféle vitaminra és ásványi anyag is szükséges.

 

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a normál látás fenntartásában, de több anyagcsere folyamatban is részt vesz. Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns hatású vitamin. Ellenállóvá teszi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ennek köszönhető szívvédő hatással is bír. A kalcium, a vas és a magnézium mellett fontos kiemelni a cinket, ami az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat is támogatja.

5 tünet, ami hiánybetegségre utal

Nem minden esetben kell komoly betegségre gyanakodnunk, ha valamilyen kellemetlen tünetet vagy elváltozást tapasztalunk magunkon. Gyakran valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiány következményeivel állunk szemben.

Gyakori megfázás és influenza

Az immunrendszer gyengesége miatt előfordul, hogy gyakrabban esünk ágynak influenzaszerű tünetekkel, vagy megfázás miatt. A C-vitamin az egyik leghatásosabb immunerősítő vitamin. Azonban a téli időszakban a D-vitamint és a K-vitamint is érdemes nagyobb dózisban szedni, amelyek szintén javítják a szervezet védekezőképességét.

Fáradtság, ingerlékenység

A levertség illetve a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése tipikus hiánytünet. Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes a magnéziumpótlásra gondolni. Szedjünk magnézium-citrát- vagy magnézium-biszglicinát-tartalmú -tartalmú készítményeket, de a B-komplex-vitaminkészítmények is javíthatnak közérzetünkön.

Töredezett haj és körmök

A haj és a körmök kifogástalan állapotához is számos vitamin és ásványi anyag járul hozzá. Hajhulláshoz vezethet a B-vitamin vagy a szelén hiánya. A haj és a körmök megfelelő növekedéséhez a cink is esszenciális fontosságú, de a vashiány is okozhatja a kellemetlenségeket. A körmökön megjelenő fehér foltok pedig kalciumhiányra engednek következtetni.

Sápadtság

A sápadt bőr utalhat vérszegénységre, hiszen ilyenkor kevesebb vörösvértest tud termelődni a szervezetünkben. Ha gyakori fejfájással és szédüléssel is párosulnak a tünetek, akkor gyanakodjunk vashiányra! A sápadtság és fáradékonyság mellett jelentkező ajakzug-kirepedés vagy a szájban lévő gyulladások megjelenése a B12-vitamin hiányára utal.

Fogászati problémák

A szájban jelentkező tünetek egy része is tulajdonítható valamilyen hiánybetegségnek. A fogínyvérzés jelenthet C-vitamin-hiányt, hiszen a skorbut egyik jellemző tünete. A gyorsan romló és szuvasodó fogak ásványianyag-hiányra utalnak. Az erős fogazat érdekében szedjünk kalciumot, magnéziumot, D- és K-vitamint tartalmazó készítményeket!

 

A legtöbb betegség kialakulását megelőzi valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hosszú távú nélkülözése. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk ezek pótlására és az esetlegesen jelentkező tünetekre.

Pótoljuk ezeket!

A kiegyensúlyozott étkezéshez hozzátartozik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása és a fehérjék, zsírok, illetve szénhidrátok megfelelő arányban történő bevitele. Hetente többször kerüljenek az asztalunkra kalciumban gazdag tejtermékek, sajtok, joghurtok. A vitaminokat szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk. A ásványianyag-igényünkhöz a tengeri halak és különféle magvak fogyasztása is hozzájárul.

Sajnos a modern élelmiszeripari eljárások miatt az ételeink tápértéke nem mindig megfelelő. Igyekezzünk táplálékkiegészítőkkel támogatni a szervezetünket. C-vitaminból legalább napi 1000 milligrammot szedjünk, a D- és a K-vitaminból 100-120 mikrogrammot adagoljunk, kiegészítve jól hasznosuló szerves kötésű magnézium-készítménnyel, például magnézium-biszglicináttal. A többi ásványi anyag tekintetében is elmondható, hogy szerves formában tudja a szervezetünk leginkább hasznosítani azokat; a vas, a cink, a szelén esetében is ezeket a készítményeket keressük!

 

Különösen figyeljünk a vízben oldódó C- és B-vitaminok pótlására, hiszen ezek hamarabb kiürülnek a szervezetünkből. A zsírban oldódó D-, K-, A-, E-vitaminokat szedhetjük kúraszerűen is, hiszen ezek el tudnak raktározódni a testünkben.

 

Figyeljünk testünk jelzéseire, azokra a tünetekre, amelyek valamilyen hiánybetegségre utalnak! Nézzünk utána, milyen vitaminra vagy ásványi anyagra van szükségünk, hiszen láthatjuk: számtalan olyan táplálékkiegészítő létezik, amelyekkel hatékonyan megelőzhetjük a hiánybetegségeket. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 875 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x