Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat

Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ágyunk a béke és a nyugalom szigete, ahová lefekszünk egy nehéz nap után kipihenni a fáradalmakat. Olykor olvasunk vagy filmet nézünk benne, de mindenképp azt a célt szolgálja, hogy lazítsunk. Kellemetlenül érhet hát, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk aludni, ha reggel arra ébredünk, hogy ismeretlen eredetű csípések borítják a testünket, vagy éppen arra, hogy fáj a vállunk. A kialvatlanságnak tehát több oka lehet, lássuk, melyek a leggyakoribbak!  

Miért fontos a jó alvás?


A szervezetünknek mindenképp szüksége van regenerálódásra úgy fizikailag, mint szellemileg. Az alvás ugyanolyan létszükséglet, mint az evés vagy az ivás, így nélküle nem tudnánk sokáig életben maradni. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés által tudunk teljesíteni a mindennapokban. Ha kialvatlanok vagyunk, nem lesz igényünk arra, hogy a kötelező teendőkön túl bármit tegyünk, így kimarad a sport, a barátokkal való találkozás és a szórakozás is. Ezen felül mentálisan is legyengít bennünket a kialvatlanság, de immunrendszerünk is gyengébb lesz általa.

4 dolog, ami megzavarja álmunkat


Az alváshoz szükségünk van nyugalomra és kényelemre, de ha ezek megvannak, akkor sem feltétlenül alszunk jól. Ha álomba is szenderülünk, sok esetben felébredünk és nem tudunk visszaaludni, vagy éppen el sem alszunk. Ennek számos oka lehet, melyeken akár változtathatunk is!



Ágyi poloska


Igencsak gyakori éjszakai látogató az ágyi poloska. Jelenlétét leginkább a végtagjainkon éktelenkedő csípések jelzik. Ezek a foltok nagyobbak és sötétebbek a szúnyogcsípésnél, de ugyanúgy viszketnek. Az ágyi poloskák is vérrel táplálkoznak, és az éjszaka leple alatt jár szívni a vérünket. Ha kis fekete pöttyöket találunk az ágyneműnkön, ez is árulkodó lehet, valamint átlátszó-barnás darabkákat látva is gyanakodhatunk. Nappal láthatatlanok, mert repedésekben bújnak meg.

A vérszíváson kívül több kárt nem tesznek, ám hosszabb távon ez is zavaró, így mindenképpen érdemes megszabadulni tőlük. Egy alapos porszívózással és törölgetéssel jó eséllyel megölhetünk pár példányt, ám ha újabb csípéseket találunk magunkon, ne habozzunk szakember hívni, mert ezek a rovarok az egész lakásban elterjedhetnek, ha nem cselekszünk.

Rossz életmód


Amennyiben nem figyelünk oda táplálkozásunkra, könnyedén az alvásunk láthatja kárát. Ha este jól bevacsorázunk, nagyon megnehezítjük gyomrunk dolgát, különösen fekvő helyzetben. Ezen felül a mozgás hiánya is okozhat gondokat, hiszen ha nem fáradunk ki eléggé akár fizikailag akár mentálisan, nehezen fogunk álomba merülni.

Stressz


A stressz nemcsak nappalunk megkeserítője, hanem az éjszakáé is. Ritka esetben tudjuk a munkahelyen hagyni a nyomást, így sokszor este jön ki a nyugtalanság. Ezáltal nehezen tudunk elaludni, mely előbb-utóbb rendkívüli kimerültséghez is vezethet. Az alváshiány idővel fejfájásban és nyomott hangulatban mutatkozik meg, ám elsősorban nem a kialvatlanság az oka, hanem annak okozója, a stressz.

Rossz szokások


Sokszor nincs külső vagy belső hatása az álmatlanságnak, csupán rosszul készülünk neki az elalvásnak. Próbáljuk meg nyugodt körülmények között álomra hajtani a fejünket: ne legyen melegünk, de ne is fázzunk! Sötétítsük be a szobát, és próbáljuk meg mellőzni az okostelefon használatát lefekvés előtt, hiszen az erős fény is akadályozhat bennünket az alvásban. Ha csendben nem tudunk aludni, hallgassunk valami kellemes zenét vagy nézzünk filmet, de próbáljunk meg olyat választani, amire nem kell mindenáron figyelni, így simán elaludhatunk közben.

Mi zavarhat még?


Sok esetben az is okozhat alvászavart, ha egyszerűen elfeledkezünk magunkról, és túl későn iszunk kávét vagy egy erős teát. Előfordulhat, hogy az ágyunk miatt nem tudunk megfelelően aludni, annak ellenére, hogy kényelmesnek tűnik a matracunk. Erről leginkább sajgó derekunk vagy vállunk árulkodhat. Ilyen esetben próbáljunk ki egy másik matracot, és könnyen megeshet, hogy kipihenten fogunk ébredni.

Az alvás rendkívül fontos tényező az ember életében, mert ezáltal regenerálódunk. A rossz alvás a mindennapjainkra is rányomhatja a bélyegét, így érdemes felderíteni az okát, hiszen így sokkal energikusabbak lehetünk, és kedvünkre is jobb hatással lesz, ha rendesen kialusszuk magunkat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



(X)
 
 
[ 510 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x