HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22
Címlap / Szépség-Egészség / Mogyorón innen, almán túl* - Néhány szó a gyógynövényről

Mogyorón innen, almán túl* - Néhány szó a gyógynövényről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22

A Morinda citrifolia nevű növénynek angolul Indian mulberry, németül Indischer Maulbeerstrauch, magyarul pedig citromlevelű buzérszeder a botanikai neve. Ez a növény, amelyet Linné írt le először) mára a polinéziai nevén - Noni - vált világszerte ismertté. A noni, ez a 6-8 méterre megnövő, hol cserje, hol inkább fa alakú növény az egész trópusi világban elterjedt. Átellenesen álló nagy levelei vannak, apró fehér, ötszirmú virágai szőlőfürtszerű csoportokban nőnek.  

 

A Morinda citrifolia nevű növénynek angolul Indian mulberry, németül Indischer Maulbeerstrauch, magyarul pedig citromlevelű buzérszeder a botanikai neve. Ez a növény, amelyet Linné írt le először) mára a polinéziai nevén - Noni - vált világszerte ismertté. A noni, ez a 6-8 méterre megnövő, hol cserje, hol inkább fa alakú növény az egész trópusi világban elterjedt. Átellenesen álló nagy levelei vannak, apró fehér, ötszirmú virágai szőlőfürtszerű csoportokban nőnek. A gyümölcs (különösen kettévágva) nagyon hasonlít az eperfa termésére, csak jóval nagyobb. Éretten áttetszően fehéres-sárga, felülete dudoros, apró fekete magvai vannak. A krumpli nagyságú gyümölcsnek rendkívül kellemetlen, (romlott sajtra emlékeztető) szaga van, egyes helyeken ezért sajtfa, sajtgyümölcs a neve. A növény egész évben állandóan terem, mindig van rajta virág, de félérett és érett termés is. Egy kifejlett példány található a bécsi egyetemi füvészkertben, ahol ingyenesen megtekinthető.

A Morinda citrifolia a Rubiaceae (magyarul buzérfélék) növénycsalád tagja. Ennek a növénycsaládnak mintegy 6.000 képviselője van számos jól ismert vagy egzotikus gyógynövény tartozik ide, többségük az alkaloidtartalmának köszönheti (gyógy)hatását. A legismertebbek közülük a maláriaellenes kínafa (Cinchona fajok, pl. C. succirubra, kinin), a köhögéscsillapító (és hánytató) ipekakuána (Cephalis ipecacuanha, főként emetin) az afrodiziákumként használt johimbéfa (Pausinystalia yohimbe, yohimbin) és az egyik legnépszerűbb élvezeti szer, a kávé (Coffea arabica, koffein). Magyarországon is ismert fajok a galaj nemzetség tagjai (pl. Galium aperinae, ragadós galaj) és a kumarintartalmú szagos müge (Asperula odorata).

A Morinda-félék szűkebb köréhez is mintegy 200 növényfaj tartozik, a mi citromlevelű Morindánk mellett gyakori és ismert a ’hegyeslevelű’, a ’jázminszerű’, a ’salamon-’ a ’sárgafájú’ és az ’ernyős’ Morinda (Morinda acutifolia, M. jasminoides, M. salomonensis, M. xantholignea, M. umbellata). Sok közülük közkedvelt népies gyógyszer Délkelet-Ázsiában, a polinéz szigeteken, Indiában vagy Kínában. A kínai orvoslás nagyra tartja a Morinda officinalis-t, (kínai neve Bai Ji Tian) amelynek a gyökerét használják kiterjedten. A Morinda citrifoliának csaknem minden részét felhasználják a különböző panaszok enyhítésére: a gyümölcsön, illetve annak levén kívül alkalmazzák a növény leveleit, gyökerét, kérgét, virágait is. A népi gyógyászattal foglalkozó szakemberek például Polinéziában - 15 különböző helyszínen - több, mint harmincféle panasz esetén történő alkalmazást írtak össze.

Jóllehet a népi gyógyászatban a trópusi országokban, de főleg a Csendes-óceániai szigetvilágban mindig is ismerték a noni gyógyhatását, maga a növény csak nemrégen került a természetes gyógymódot alkalmazók látókörébe. Ennek a nagy földrajzi távolságból eredő elszigeteltség mellett nyilván a gyümölcs visszataszító szaga és íze volt az oka. Érdekes és roppant meggyőző, hogy a Morinda citrifolia gyümölcsét, a nonit nem az alternatív gyógymódokra fogékony szakemberek "találták" meg először, hanem a hatóanyagra figyelt fel, jóval korábban - évtizedekig tartó kutatómunkája során - egy biokémikus, Dr. Ralph Heinicke. (Dr. Heinicke 1958 decemberében nyújtotta be első szabadalmát, a negyediket pedig 1987 májusában jegyezték be - mindegyik a xeroninnal kapcsolatos - ám az első noni juice csak 1996-ban, majdnem 10 évvel később került forgalomba - és nem dr. Heinicke, vagy az ő cége által). Ő fedezte fel, hogy a noniban található legnagyobb mennyiségben a sok más növényben is előforduló xeronin (illetve proxeronin).
 
 
[2628]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x