A szívcsakra; szeretet csakra, négyes csakra, avagy az Anáhata...
Címlap / Szépség-Egészség / A szívcsakra; szeretet csakra, négyes csakra, avagy az Anáhata csakra

A szívcsakra; szeretet csakra, négyes csakra, avagy az Anáhata csakra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A testen a negyedik, a szívcsakra, szankszkritul Anáhata csakra. A szívünknél helyezkedik el és mi sem nyilvánvalóbb, mint a szeretet enrgiáiért felel, illetve a békéért, harmóniáért, egyensúlyért, magáért az életért - mivel ez a csakra a középső a hétből, így a test középpontjának is ezt tekintjük.  

A szívcsakra nyitás, mint rituálé igen sok ezoterikus beavatási folyamat szerves része. A test energetikai középpontja, és a szívvel, mint szervvel áll szoros kapcsolatban. Színe a zöld, a színkör közepe, vagy akár a Harmonet színe.

A szívcsakrát számtalan ezoterikus iskola, különféle meditációs technikákkal - például a Szufi tradíció speciális emlékezése, a zekr - nyitogatja. Jól hat rá a légzés - hiszen analógiában a tüdő ide tartozik, a jóga, a vizualizációs gyakorlatok is. 

A szívcsakra a szeretet központja


Szanszkrit neve anatha, ami annyit jelent, hogy örökké megújuló. Pontosan a mellkas közepén érezhető. Levegő elemű, nőies polaritású és a szív mellett a csecsemőmirigy kapcsolódik hozzá. A bőr, a kezek, a vérkeringés és a tüdő területeinek zavarai árulkodnak arról, hogy a szívcsakránk energetikája nincs egyensúlyban.
Elhelyezkedés: Mellkas alsó része, középen a szív magasságában, tölcsére előre és hátrafelé néz.
Eleme: Levegő
Mirigyei: Csecsemőmirigy, endokrin mirigyek
Testrészei: Szív, tüdő, mellkas,
Érzékelése: Tapintás
Érzékszerve: Bőr
Munkaeszköze: Kéz
Fizikai szerepe: Szívünk és érrendszerünk energia ellátása.
Színe: Zöld, arany, rózsaszín
Polaritása: Nőies
Mantrája: Jang
Temperamentuma: melankólikus
Megerősítése: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.
Szimbóluma: 12 szirmú lótuszvirág és a Dávidcsillag
Istene/Istennője: Ishana, Shíva; (Jézus) 
Tarot megfelelője: sorskerék, erő, akasztott ember, Cigánykártyában a Szerelmes Nő, a Szerelmes Férfi és a Szerelem lapjai.
Életfeladata: a szeretet megélése, és kinyilvánítása
Kövei: Aventurin, rózsakvarc, smaragd, és minden ami zöld kő
Archetípusa: vörös rózsa, vörös szív
Asztrológiai megfelelője: oroszlán-vízöntő tengely
Illóolajai: Bazsalikom, rózsa, jázmin, ibolya, kömény
Tanulási feladata: szeretet, hűség, ömbizalom, odaadás, együttérzés, önfeláldozás, szolgálat.
Bolygó: Vénusz
Spirituális szerepe: A szeretetért felelős. Odaadás, elengedés.

 

A szufik és a szívcsakra


A szufi tradíció a szívcsakrához kapcsolja még az arany színt is. Ez a sárga szín fokozása, a köldök csakra energiájának és erejének egy szinttel feljebb emelése. Színszimbolikai megközelítésben ez annyit jelent, hogy a köldökcsakra segít az érzések kezelésében, az szívcsakra pedig növeli az „együttérzést”, együtt rezgést az Univerzummal. A szufi tradícióban a szív megnyitásáról, a szív bölcsességéről beszélnek.

Az imádkozás és a szívcsakra


Az imára kulcsolt kéz, a nyaklánc, vagy a védő-amulett, vagy a ruhákra festett, rajzolt jelképek, logók, ábrák éppen a szívcsakra előtt helyezkednek el. Az imádkozásra kulcsolt kéz a tenyerek energiaközpontját emeli a szívhez. Segíti a megnyílást az isteni önvalónk felé. Ha nyitott a szívcsakránk, a szabadság és a tágasság érzetével ajándékoz meg bennünket. A különféle légzéstechnikák, imák és a zekr, a szufi meditáció ehhez segíti hozzá a keresőt.

Fiziológiai sajátosságok a szívcsakrában


A szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet és a vérkeringést. Körülbelül tíz évvel ezelőtt jöttek rá az orvosok arra, hogy a szív is tekinthető endokrin mirigynek, mivel atriopepint választ ki. Erről az anyagról azt tudjuk, hogy csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket. A csecsemőmirigy a pubertás korig nő, majd zsugorodni kezd. Az immunrendszer része, oly módon, hogy a fehérvérsejtek képzésében vesz részt. A szívcsakra betegségeihez tartoznak az immunrendszerrel és a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, mivel itt „dől el”, hogy mit fogadunk el és mit nem, vagyis az antitest képzés, és az antitesteket szállító vér kapcsolódik hozzá. Szeretet és együttérzés, nyitottság érzésével párosul.

Hogy nyissam meg a szívcsakrámat?


Különféle gyakorlatokkal, melyek a megbocsátást, a megnyílást, a szeretet kiáramlását segítik elő. Légző gyakorlatok, meditáció, nyújtó gyakorlatok, tradicionális jóga, jógalégzések, vagy zekr alkalmasak arra, hogy a szívcsakra szintjén manifesztálódó betegségeket, gócokat megszüntethessük.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11372 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x