5 kevésbé ismert dolog, ami enyhítheti a rosacea tüneteit...
Címlap / Szépség-Egészség / 5 kevésbé ismert dolog, ami enyhítheti a rosacea tüneteit

5 kevésbé ismert dolog, ami enyhítheti a rosacea tüneteit

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A rosacea sokak mindennapjait keserítheti meg, ugyanis nem gyógyítható, és rendszeres, gondos ápolást igényel. Kialakulásának okai elsősorban a genetikában keresendők, de egyes esetekben hormonális változások és környezeti hatások is előidézhetik. Bár férfiaknál is előfordul, elsősorban a nőket érinti ez a bőrbetegség, amelynek első tünetei 25 és 30 éves kor között jelennek meg. Ezek eleinte enyhék, később fokozatosan, de egyre gyakrabban lesznek láthatóak, majd 50 éves kor körül csúcsosodnak ki.  

 Milyen kellemetlen tünetei vannak?
A rosacea először bőrpír formájában jelenik meg, ami először csak bizonyos időközönként látható, de később akár állandósulhat is. De a rosaceával küzdők fokozott faggyútermelést és pattanásokat is gyakrabban tapasztalhatnak. Gyulladásos és előrehaladott fázisában kisebb területeken – elsősorban az orr és az orca környékén – piros, pattanásszerű kiütéseket lehet látni, valamint az arc is megduzzadhat. A végső szakaszában már csomók is kialakulhatnak az arcon, legfőképpen az orr körül, ami a faggyúmirigyek túlburjánzásának „köszönhető”. 
5 dolog, ami segíthet enyhíteni a rosacea bőrbetegség tüneteit
A rosacea kezelését nem szabad félvállról venni és nagyon szigorú szabályok mentén kell elkezdeni, ha a tünetek enyhítése a cél. Ebben az esetben az érfalak erősítésére kell helyezni a hangsúlyt, illetve az értágulatot előidéző hatások elkerülésére. A következő tanácsokat betartva valóban van esély az állapot hosszú távú normalizálására.
Tudatos étkezés
Mint a legtöbb betegség esetében, nagyon fontos az annak megfelelő táplálkozás – vagyis bizonyos ételek be- és kiiktatása. A rosacea diagnosztizálását követően tiltólistára kell tenni az alkoholt, a túl forró ételeket és italokat, ezek mellett a csípős vagy túl fűszeres fogásokat, valamint a koffeint, tehát a kávét és a kólát is. De búcsút kell intenünk az olyan fűszereknek, mint a bors, a paprika, a fahéj és a curry, a mesterséges aromát tartalmazó élelmiszereknek, a gyümölcsök közül pedig a citrusféléknek.
Kíméletes nyugtatás
A megfelelő diéta betartása mellett a bőr megfelelő ápolása is elengedhetetlen. Csak és kizárólag a rosacea tüneteinek kezelésére kapható termékeket szabad használni, amelyek százszázalékosan óvják az érzékennyé vált bőrt. A tisztításnál kerülni kell a szárító hatású arclemosókat, krémeket, tonikokat, ezért inkább nyugató összetevőket – mint az aloe vera – tartalmazó készítményeket célszerű vásárolni. A smink minden esetben legyen alaposan eltávolítva más szennyeződésekkel együtt, hogy semmi se erősítse fel a gyulladást! 
A termékek használata során pedig minden esetben fokozottan kell ügyelnünk a gyengédségre: kíméljük a bőrfelszínt, amennyire csak tudjuk! Azaz: ne dörzsöljük, ne radírozzuk durván, ne töröljük erőteljesen!
A stressz kerülése
A stressz minden betegség, így a rosacea esetében is rontja a már egyébként is látványos és kellemetlen tüneteket. Érdemes olyan módszereket alkalmazni, amelyek nyugtatnak és segítenek a lelkiállapot helyre billentésében – iyen a jóga, a ginsengből készült tea fogyasztása, a meditálás vagy a természetben való kikapcsolódás.
Védelem az időjárás viszontagságaival szemben
A bőrbetegségnél nagyon nagyon fontos a fényvédelem – magas faktorszámú fényvédő használatával –, hiszen a napfény, pontosabban az UV-sugárzás hatására felerősödhetnek a tünetek. De nemcsak a napfénytől kell óvni a rosaceás bőrt, mivel a szél, a hideg ugyanúgy ki tudja kezdeni a gyulladt bőrt. Ilyenkor a maszk, illetve sál alkalmazása segíthet.
A csodaszer
Kiemelt szerepet kap a hidratálás, amely során a gazdagabb, tápláló krémek kerüljenek előtérbe – ezeket reggel és este is szükséges használni. Az ilyen termékek, ha jó minőségűek, erősítik, védik a bőr szerkezetét. Ilyennek lehet mondani a csiganyálkrémet, amely allantointartalma miatt igazi csodaszer a kipirosodott, rosaceás bőr számára. De a csiganyálkrém azok számára is jó választás, akik az ápolás mellett a ráncok csökkentésében és a pigmentfoltok halványításában is érdekeltek. 
Termékek tesztelése
Soha nem lehet elég óvatos az ember! Ezért bármilyen terméket is ajánlanak – legyen az kifejezetten rosaceás bőrnek megfelelő krém vagy lemosó –, kötelező egy kisebb tesztet csinálni az első használat előtt. A bőr egy kevésbé látható felületén nézzük meg, hogyan reagálunk rá, így elkerülhetjük azt, hogy még nagyobb kellemetlenséget okozzunk magunknak. Így ráadásul képet kaphatunk arról, hogy érzékeny-e rá a bőr, hatásos-e vagy éppen biztosan olyan összetevőket tartalmaz-e, amelyek nem okoznak allergiás vagy gyulladásos reakciót.
Ha bármilyen ezekhez hasonló tüneteket tapasztal magán valaki, először mindenképp kérje ki egy bőrgyógyász vagy kozmetológus véleményét. A helyes diagnózist felállítása után összeállíthatják a megfelelő kezelési tervet, mi pedig az enyhülés útjára léphetünk.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



(X)
 
 
[ 2090 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x