Holtomiglan, holtodiglan, vagy amíg a bíró el nem választ......
Címlap / Psziché / Holtomiglan, holtodiglan, vagy amíg a bíró el nem választ...

Holtomiglan, holtodiglan, vagy amíg a bíró el nem választ...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Amikor a pár az oltár, vagy az anyakönyvvezető elé járul, és megfogadják, hogy jóban és rosszban kitartanak egymás mellett, senki nem gondol a válásra. A fiatal párt a család útjára ereszti: éljetek boldogan! Ez a mondat igazi ÉLETKÉRDÉST gerjeszt! Hogyan legyek boldog?  

Amikor a pár az oltár, vagy az anyakönyvvezető elé járul, és megfogadják, hogy jóban és rosszban kitartanak egymás mellett, senki nem gondol a válásra. A fiatal párt a család útjára ereszti: éljetek boldogan! Ez a mondat igazi ÉLETKÉRDÉST gerjeszt! Hogyan legyek boldog? A partnerkapcsolatban a boldogság-tanulás a legnehezebb feladat. Vannak, akiknek elsőre sikerül, mégis egyre többen és többen vannak azok, akik egyszer, kétszer, vagy akár többször is megbuknak a vizsgán.

Biegelbauer Pál így ír erről: "Párkapcsolataink tragédiái abból fakadnak, hogy a létezés alaptörvényeit nem ismerjük. Honnan is ismernénk, hisz nem szerepel semmiféle tantervben? Ami oktatható, az rendkívül fontos, de tökéletesen lényegtelen. A műveltség okossá tesz, de nem boldoggá. A létezés alaptörvényei nem taníthatóak, hisz messze túl vannak a szavakon. Nem lehet őket tanulással elsajátítani, sőt nem is kell, mert mindannyian ott őrizzük őket a szívünkben. E tudással születtünk, ez kitörölhetetlenül bennünk van. Mindent tudunk ahhoz, hogy maradéktalanul boldogok legyünk. Csak le kell merülnünk szívünk időtlen csendjébe, hogy a tudat felszínére hozzuk azt, ami életünk illúzióépítő szakaszában szívünk biztos őrzőhelyére menekült."

Az enyém vagy!
Mondja a férfi. A tied vagyok! Feleli a nő. A gyerek a mienk. Tartják a házasok. Igazuk van. Vagy mégsem? Valóban valaki tulajdonaivá válunk, mikor kimondjuk a boldogító igent? Nagy tévedés áldozata, aki valóban elhiszi ezeket a kedveskedő állításokat. Az ember senki másnak nem tulajdona, csak saját magának. Sem a feleség a férjnek, sem a férj a feleségnek nem személyes vagyontárgya. Ugyanígy a gyermek is csak "vendég a háznál", ahogy a népszerű rádióműsorban mondják. Az egyének pedig meg kell, hogy tartsák személyes szabadságukat, úgy hogy ezzel mások szabadságát ne sértsék meg. Ez a legnehezebb dolog egy együttélésben. A kompromisszumok pedig gyakran lehetetlenné válnak, ilyenkor jön a válás.

A "ház-tartási szakértő"
Gábor Zsa-zsáról úgy tartják, ő a legnagyobb háztartási szakértő, mert ahányszor férjhez ment, annyiszor elvált és minden alkalommal megtartotta a házat. Vannak akiknek a házasság és a válás csupán üzlet, de ők sokkal kevesebben vannak, mint azok, akiket lelkileg és anyagilag tönkre tesz a válás. Nekik a válás előtt érdemes felkeresni a szexológust, a pszichológust, vagy akár egy szakértő lelki tanácsadót, lelkészt, grafológust, vagy mentálhigiénés szakembert. A kommunikációs szakadékokat - ha mindkét fél akarja - szakember segítségével át lehet hidalni.

Amikor Lajos válni akart Andreától, Andi javasolta, hogy keressenek fel pszichológust. Lajos hallani sem akart a dologról, pedig házasságuk zsákutcájából ő is szívesen kilábalt volna. Ha a templomba és a házas oktatásra elkísértük egymást, ide is eljöhetnél velem. Nem kell tenned semmit, csak légy ott, kisérj el! Kérte Andi. Lajos ráállt, és nemsokára azon kapták magukat, hogy a közös heti program összehozta őket. Elkezdtek más programokat szervezni és a pszichológustól is elmaradtak. Persze nem végződik minden válási szándék béküléssel.

Ha a bíró elválaszt
Érdemes közös megegyezéssel válni. Jogászunk, Dr. Seres Péter úgy tartja, hogy a házasságkötéskor megfogalmazott házassági szerződés nem csak a válásokkor kialakuló konfliktusokat csökkenti töredékükre, hanem rávezeti az embereket arra, hogy előre gondolják át, mi történne, ha a válás bekövetkezne. A jó jogász éppen ezért először igyekszik segíteni ügyfeleinek, és nem a bíróság, hanem egy jó pszichológus, kapcsolatterapeuta számát adja meg a válni szándékozónak, vagy éppen felküldi a HarmoNetre, a tanácsadókhoz. A magyar válási statisztika ijesztő számokat mutat. Ennek szociológiai fejtegetésébe azonban nem érdemes belemenni, mert minden helyzet egyedi és más.

Akik többször veszik el ugyanazt a nőt...
Sanyi egyik nap öltönyben jelent meg szokásos farmer nadrágja helyett a szerkesztőségben. -Hová készülsz? Kérdeztük. A szüleim második esküvőjére - hangzott a válasz. Meglepődtünk, mivel jól tudtuk, hogy a szülei, bár elváltak, boldogan és egymást segítve élnek közös lakásukban. Ők kétszer mondták ki a boldogító igent, mindkétszer egymásnak. Ismeretségi körünkben azonban a toplistát Árpi vezeti, aki összesen háromszor vette el feleségül ugyanazt a nőt. Az utolsó alkalommal az anyakönyvvezetőtől kifele jövet maga felé fordította, a szemébe nézett, és azt mondta: Most már tényleg csak a halál választhat el...

Szerintem komolyan gondolta.

Bucher Kati
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3265 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x