Tesztoszteron = hűtlenség?
Címlap / Te+Én+Szex / Tesztoszteron = hűtlenség?

Tesztoszteron = hűtlenség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Ha ismeretségi körünkben egy csalfa menyecskéről vagy éppen egy csapodár férfiról hallunk, nem biztos, hogy olyan negatív megítélésben részesül, mint nagyszüleink vagy szüleink idején. A világ sokkal nyitottabbá és elfogadóbbá vált, sokkal kevésbé kerül kereszttűzbe az, aki hűtlen volt párjához. A hűtlenség alatt ma már sok mindenre gondolhatunk, kezdve egy ártatlan flörttől, egészen egy szenvedélyes éjszakán át szinte bármire. Annak eldöntése, hogy egy-egy félrelépést meg lehet-e bocsátani, csakis az érintettekre tartozik. Felmerül a kérdés viszont, hogy egy ilyen törés után sikerül-e úgy helyreállítani a kapcsolatot, hogy az újból régi fényében tündököljön?  

Egy napfényes tavaszi délutánon a barátnőm, Eliza találkozóra invitált. Hangja kicsit fátyolosnak tűnt, néha- néha még el is csuklott, de akkor, abban a pillanatban én ezt csupán a szombati bulit követő, másnapos állapotnak tudtam be. Az igazi meglepetés akkor ért, amikor megláttam a hömpölygő tömegben, amint hatalmas napszemüvegével arcát takarja és szemmel láthatóan keze-lába remeg az izgalomtól. Furcsa volt őt így látni, ám amikor megtudtam, mi történt, minden világossá vált: Elizát ugyanis megcsalta a barátja.


Bizonyára mindegyik nőtársam fejében megfordult már az a kérdés és hosszasan gondolkodott is rajta, hogy miért ennyire megbízhatatlanok a férfiak? Kizártnak tartom, hogy ne lenne köztünk olyan, aki ne égette volna már meg minimum egyszer magát, mindössze azért, mert nem a megfelelő személyre esett a választása az erősebbik nem képviselői közül. De van-e egyáltalán tökéletes választás és ha igen, akkor éppen merre bujkál?

Szende kisfiú vs domináns macho?
Kisfiús arc vagy férfiasságot tükröző markáns vonások? Te melyiket választanád? Elárulok egy titkot, mindkettővel jól jársz, feltéve ha tudod, hogy mit akarsz és éppen mire van szükséged. Egy amerikai kutatásban ugyanis, nőknek az alapján kellett férfiakat osztályozni, hogy milyen típusú kapcsolatot létesítenének szívesen a fotón szereplő személlyel, szexuális partnert lát-e csupán a másikban, vagy éppen el tudna képzelni egy hosszú távú párkapcsolatot az illetővel. Az eredmény nem hozott nagy meglepetést, hiszen a harcias amazonok rövid távra a férfias, domináns arcúakat részesítették előnyben, hosszabb távra viszont olyan férfiakban gondolkodtak, akiknek az arca érzelmekkel volt teli és inkább volt jellemzőbb rá a kisfiús, gyermeki báj, mint a tesztoszterontól duzzadó markáns vonások.

Rövid kitérőként annyit érdemes megemlíteni, hogy a magasabb tesztoszteron szint bizonyítottan együtt jár a kicsapongásra való hajlammal. Igen ám, de ha így állunk, akkor igen csak nehéz helyzetben vagyunk mi nők, hiszen az eredmények alapján semmiképpen sem tehetünk úgy szert egy adoniszi pasira, hogy az hajlandó is legyen felnevelni közös gyermekünket? A döntés nem egyszerű, az eredmények azt sulykolják, hogy válassz egy kedvesebb, odaadóbb srácot és jól jársz vele hosszú távon. Ennek fényében mondjunk le viszont a Brad Pitt testű álompasiról? Vagy ha mégis nem így tennénk, akkor életünk végéig tűrhetjük kicsapongásait és azt, hogy lányok százainak játssza nap, mint nap a szépet?

Génjeikben hordozzák a hűtlenséget?
Tesztoszteron. Ez az egyetlen szó mindent megmagyaráz arra vonatkozóan, hogy miért nem képesek a pasik a józan ész határain belül döntéseket hozni abban az esetben, ha egy vonzó nő társaságában találják magukat. Sok férfi nincs is tisztában azzal, hogy ez a hormon tudat alatt milyen úttalan utakra terelheti őket. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a tesztoszteron egyértelműen felelőssé tehető a férfiak félrelépéséért. Amint meglátnak egy vonzó nőt, egyből beindul a hormontermelés, ez pedig sajnos magában hordozza a megcsalás lehetőségét. Széles csípő, formás fenék, dús keblek, mondhatnánk azt is, hogy ez kell a férfiaknak, ezek ugyanis azok a külsődleges jegyek, melyek különösképpen felkeltik az ellenkező nem érdeklődését. A kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy az ilyen jellemzőkkel megáldott nőkben, a férfiak gyermekeik potenciális anyját látják.

Az anyatermészet azzal viszont megtréfálta a férfiakat, hogy talán túl sok hölgy személyében látják ezt a fajta lehetőséget, evolúciósan ugyanis az a céljuk, hogy a lehető legtöbb esetben adják tovább DNS-üket, ezáltal biztosítva azt, hogy génjeik tovább öröklődjenek.  A tények némiképp elszomorítóak, a jó hír viszont az, hogy nem csak a hűtlenségért, hanem a hűségért felelős hormonokat is megtalálták. Ezek nem mások, mint az oxitocin és a vazopresszin. Sokkal megbízhatóbbnak bizonyultak azok a férfiak, akiknek a szervezetében több vazopresszin termelődött, mint tesztoszteron. Elkeseredésre semmi ok tehát, egy kapcsolat fenntartásában és harmonikus működésében sokat számít az, hogy a felek mennyire gyengédek és mennyire figyelnek oda egymásra. Érdemes még jobban hangsúlyt helyezni az érintésekre és a simogatásra, ez ugyanis beindítja az oxitocin termelődését a szervezetben és mivel ez a hormon erősen képes befolyásolni a ragaszkodást, ezért sokat tehetünk ezzel a csekélységnek tűnő dologgal kapcsolatunk megóvásáért.

Társadalmi megítélés

Már egészen fiatal korban az apákat különösen nagy büszkeséggel tölti el az, ha fiaik sorra halmozzák hódításaikat. Olykor az sem kelt nagy megbotránkozást bennük, ha egy szem fiuk kapcsolataiban még néha-néha félre is lép. Sőt, sokszor egy hátbaveregetéssel fejezik ki dicséretüket. Ilyen viselkedés mellett nem érdemes csodálkozni azon, hogy a fiúk olyan erkölcsi normák között szocializálódnak, melyek nem teljesen vetik el monogámiát. Pedig összességében társadalmunkra az egynejűség jellemző, holott élnek a Földön olyan népek és népcsoportok, ahol kifejezetten elvárt, hogy valaki több feleséggel rendelkezzen. Náluk teljesen természetes még a nőknek is, hogy osztozni kell férjurukon.
Ez a fajta szokás leginkább a muszlimok és bizonyos afrikai törzsek körében elfogadott. A fordított helyzet egyetlen országban sem merül fel, sőt kifejezetten negatív megítélésben részesülnek azok a nők, akik könnyűvérűen viselkednek, Szaúd- Arábiában például súlyos büntetéssel sújtják a házasságtörő nőket, tettükért nem ritkán megkövezik őket. Ilyen tradíciók és erkölcsi normák mellett nem meglepő a különbségtétel és a bírálat nők és férfiak viselkedése között. Az, hogy 100 év múlva mi lesz és merre billen el a mérleg nyelve, egyelőre még nem lehet tudni, az biztos, hogy a mai felfogás igencsak hátrányos helyzetbe sodorja a gyengébbik nem képviselőit.

Létezik-e megbocsátás?
Nemek szerint különbség mutatható fel abban a tekintetben, hogy vajon mi számít megbocsáthatatlan bűnnek a másik fél szemében egy-egy félrelépés kapcsán. Másképpen éli meg egy nő, ha megcsalták és szintén más gondolatok játszódnak le egy férfiban abban az esetben ha felszarvazták. A férfiakat leginkább az érdekli, hogy párjuk létesített-e szexuális kapcsolatot egy másik személlyel, míg a nőknek az a legfontosabb, hogy hűtlen társuk érzelmileg kötődik-e új választottjához. Evolúciós szempontból ezt a két fajta nézőpontot eltérően magyarázhatjuk. Az erősebbik nem számára mindig is az utódnemzés volt a fő cél, viszont egy férfi arról sosem lehet teljes mértékben meggyőződve, hogy a gyermek, akit nevel, tényleg az övé-e. A nőknek ezzel szemben az a legfontosabb, hogy maguk mellett tartsák társukat, egy esetleges érzelmi kapcsolat viszont ezt felboríthatja.

A kialakult szerelmi háromszöget csakis úgy lehet feloldani, ha a fókuszt nem a megcsalás tényére, hanem a kapcsolat hiányosságaira helyezzük. Természetesen az első és legfontosabb feladat a viszony felbontása a harmadik féllel. Addig amíg ez nem történik meg, esély sincs a párkapcsolat helyreállítására. A bizalom újbóli megteremtéséhez így is hosszú hónapokra, sőt akár évekre is szükség lehet. Mindennél többet érhetnek a mély, feltáró beszélgetések, melyek során mindkét fél felszínre hozhatja kapcsolatbeli sérelmeit. Ha egyedül nem megy, nem szégyen egy párkapcsolati tanácsadó vagy egy családterapeuta felkeresése sem. Ha mindezek ellenére sem változik a helyzet akár minimálisan is, de pozitív irányba, akkor érdemes elgondolkozni a szakításon. Úgy nem érdemes ugyanis benne lenni egy párkapcsolatban, ha azt csakis a harag, a düh és a bizalmatlanság uralja.

Ha nem is mindig, de előfordulhatnak olyan esetek, melyekben egy félrelépés, akár építőleg is befolyásolhat egy kapcsolatot. Ebben a helyzetben szerencsére a felek még időben érzékelik, hogy mennyire fontosak egymásnak, fellobban újból közöttük a tűz és látják értelmét annak, hogy felmelegítsék újból szövetségüket. A statisztikákat megfigyelve sajnos ez a ritkábbik eset, hiszen a válások száma is mutatja (ma Magyarországon minden második házasság válással végződik) , hogy a párok inkább feladják a küzdelmet, mintsem megpróbáljanak tenni valamit kapcsolatuk megújulásáért és ezért nem lehet okolni pusztán az egyik felet, hiszen tudjuk nagyon jól, mindig kettőn áll a vásár. A legfontosabb az, hogy ne úgy tekintsünk egy párkapcsolatra, mint egy egyszerű kirakós játékra, hiszen azért, hogy a kötelék fennmaradjon, igenis minden nap küzdeni és tenni kell.


Somoskői Nóra

Kép: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 5675 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x