Gondolatolvasás a párkapcsolatban - lehetséges?
Címlap / Te+Én+Szex / Gondolatolvasás a párkapcsolatban - lehetséges?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Gondolatolvasás a párkapcsolatban - lehetséges?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

Mi lenne, ha csak ránéznél, és tudnád mire vágyik? Jó lenne? Mondd, ha magadra nézel, tudod, hogy te mire vágysz? Ha még ezzel sem vagy tisztában, miként akarnád az ő gondolatait kitalálni? S hogy várnád el, hogy ő tudja a tiédet? Nézzük, mit tehetünk, ha a legjobbat akarjuk!  

 Az önérvényesítés korántsem azonos az önzéssel. Ha felvállaljuk a felelősséget saját igényeink és céljaink megvalósításáért, ezzel nem veszélyeztetjük szeretetkapcsolatainkat. Sőt!
 
 
Egy elégedetlen, frusztrált feleség vagy férj, aki úgy érzi, hogy nem számít, nem becsülik, csak kihasználják, sokkal kevesebb szeretetet, elfogadást tud nyújtani házastársának, gyermekeinek.
 
Ha törekszünk céljaink, igényeink vágyaink megvalósítására, harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb személyiséggé válunk, s ezzel családunk, környezetünk is csak nyerhet. Valamennyien megtanulhatjuk azokat a készségeket, melyekkel megvalósíthatjuk önmagunkat, és ezáltal jobb irányt adhatunk kapcsolatainknak is.
 

Ne kritizálj! 


A legnagyobb nehézséget annak megértése okozza, hogy az önérvényesítés nem önzés, és jogunk van igényeink, szükségleteink kielégítésére – persze nem a párunk kárára. A párkapcsolati tanácsadás során sok esetben arra kell helyeznünk a hangsúlyt, hogy megtanítsuk a párokat érdekeik, szükségleteik kritikamentes kifejezésére. Sokan úgy érzik, hogy nehéz felvállalni saját igényeik képviseletét. Igen, egyfajta bátorság kell a változtatáshoz. Azonban azok, akik merték vállalni a változást, szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a kezdeti bukdácsolás után meghökkentően nagy javulás állt be a kapcsolatban.
 
 
 

A párod nem gondolatolvasó! 


Az önérvényesítés egyik legfőbb akadálya a családban, párkapcsolatban az, hogy feltételezzük: a másik úgyis tudja, mit érzünk, mire van szükségünk. Pedig ez nagyon gyakran téves elképzelés. Az önérvényesítés tehát az önfeltárással kezdődik. Ez egyszerűen azt jelenti, ha megmondjuk, hogy mit érzünk, mit gondolunk, mit szeretnénk, mire van szükségünk.
 
Az önfeltárásnak kétség kívül vannak kockázatai. Felszínre hozhat nézetkülönbségeket, konfliktusokat, s ha kimondjuk igényeinket, szükségleteinket, vissza is utasíthatnak bennünket. Sokkal fontosabbak és jellemzőbbek azonban az előnyei: megelőzi a félreértéseket, a kapcsolatok sérülését. Ha magunkban rágódunk egy problémán, anélkül, hogy kimondanánk érzéseinket, a probléma egyre nő, egyre megoldhatatlanabbá válik.
 

Egy meccs és egy veszekedés tanulságai


Nóra és Feri a hálószobában, ágyban szoktak TV-t nézni. Általában Feri marad fenn tovább, Nóra gyakran elalszik film közben. Ma este Feri meccset néz, és a háttérzajtól Nóra nem tud elaludni. De nem szól, nem akarja (nem meri) korlátozni a férjét. Csak hánykolódik az ágyban, és egyre dühösebb. Egyre jobban haragszik Ferire, amiért nem veszi észre, hogy mennyire szenved. A férfit viszont teljesen leköti a meccs, legszívesebben maga is együtt kiabálna a nézőkkel, csak nagy nehézségek árán fogja vissza magát, mert tekintettel van az asszonyra. Éppen ezért rendkívül megdöbben, amikor Nóra - mintegy félórányi hánykolódás után nekitámad: "Mikor lesz már vége ennek a rohadt meccsnek? Holnap hajnalban kelek, holt fáradtan. Biztos migrénem is lesz. És mindezt a te átkozott önzésednek köszönhetem!" (Láthattuk, a fél óra elég volt ahhoz, hogy Nóra az önalávetéstől az agresszivitásig jusson el.) A támadás Feri számára nemcsak váratlan, hanem roppant igazságtalan is – hiszen ő pont az asszony nyugalma érdekében fogta vissza magát. Az este veszekedéssel, ért véget, mindketten megbántva, sértetten aludtak el.
 
Pedig Nórának csak annyit kellett volna mondani: "Légy szíves halkítsd le a tévét,vagy nézd fülhallgatóval, mert nem tudok elaludni." Ehelyett elvárta volna, hogy a férfi magától tudja – vegye észre – hogy mit szeretne. Ha nem veszi észre, az azt jelenti, hogy önző, és talán már nem is szereti őt.
 
De Feri nem vette észre. Miért is venné? Hiszen máskor Nóra gond nélkül elalszik. Másrész a meccs az nem egy film. Egy fontos meccs teljes egészében beszippant egy szurkoló férfit (ezt Nóra igazán tudhatná – gondolja Feri).
 
A jó párkapcsolatról legtöbben csak álmodunk, de ez korántsem lehetetlen. Ide kattintva közelebb juthatunk hozzá. Ám addig is egy dolgot mindannyian megtehetünk:  - Mi lenne, ha nem várnánk el, hogy a párunk gondolatolvasó legyen, hanem megmondanánk, hogy mire van szükségünk?
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 4224 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x