Párterápia: mikor és miért forduljunk szakemberhez?
Címlap / Te+Én+Szex / Párterápia: mikor és miért forduljunk szakemberhez?

Párterápia: mikor és miért forduljunk szakemberhez?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

A párterápia a személyek közötti interakciókat és kommunikációt helyezi középpontba, annak érdekében, hogy (ha ez lehetséges) a kapcsolat minősége javulhasson és az érintett felek megoldhassák a közöttük lévő problémákat. A párkapcsolatok ugyanis az életünk egyik legfontosabb részét képezik, hiszen az ember társas lény, ám idővel számos kihívással, konfliktussal szembesülhetünk - amelyeket talán első ránézésre megoldhatatlannak ítélünk meg. Professzionális segítség nélkül legalábbis mindenképp.  

Milyen problémák indokolhatják a párterápiát?

A tapasztalatok bizony azt mutatják, számos katalizátor teheti indokolttá a párterápia elkezdését, sőt, igazából bármilyen nehézség kiváltóok lehet, ha az adott probléma rendre be van söpörve a szőnyeg alá. A leggyakrabban tehát a helyes kommunikáció hiánya a „ludas”: ha a partnerek között gyakran vannak félreértések, viták, ha az egyik vagy mindkét fél úgy érzi, hogy nem értik meg Őt, akkor érdemes párterapeutához fordulni. Emellett a bizalom hiánya, bizalmi problémák is indikálhatják a speciális kezelést. A féltékenység, az elhanyagoltság érzése vagy a hűtlenség mind mély sebeket ejthetnek a kapcsolaton, amelyek azonban, bármilyen hihetetlennek, sőt, kivitelezhetetlennek tűnhet is a felek szemében, szakember segítségével gyógyulhatnak.

Nem ritkák az intimitási és szexuális problémák sem

Egy párkapcsolat nagyon komplex jelenség, több lábon is, amelyek mindegyike egyforma relevanciával bír. Amennyiben például a pár intimitási vagy szexuális nehézségekkel küzd, az mélyen befolyásolhatja a kapcsolat minőségét – amellett, hogy egyébként, a párkapcsolat más aspektusainak vonatkozásában (például lelkitársként, barátként) kifogástalanul funkcionálnak a felek. Az intimitás megváltozása, a szexuális együttlétek egyre ritkábbá válása vagy teljes megszűnése is számos okra vezethető vissza, például az életbeli változásokra. És bizony ezeknek nem is kell feltétlenül negatív jellegűnek lenniük – például az oly nagyon várt gyermek születése is okozhat zavart a szexuális életben. A negatív tényezőket is említsük meg: a munkahelyi stressz, egy számunkra fontos hozzátartozó elvesztése mind hatással lehet a kapcsolat intim szintjére.Mikor van létjogosultsága a párterápiának?

A párterápia akkor a legaktuálisabb, amikor a partnerek azt érzik, hogy valami nem stimmel, de nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet. Nemcsak a súlyos konfliktusok idején érdemes szakemberhez fordulni, hanem akkor is, ha előre szeretnénk megelőzni a nagyobb problémákat. Fontos azonban, hogy mindkét fél egyaránt akarja meggyógyítani a kapcsolatot – ha csak az egyikük tesz erőfeszítést és időt a folyamatba, a másik fél viszont elzárkózik ettől, „tagadásban van”, esetleg félvállról veszi a helyzet súlyosságát, a kapcsolat jó eséllyel nem javítható meg – egészen addig biztosan nem, amíg a pár mindkét tagja 50-50%-ban, közösen akarja elérni a végső célt.

Minél hamarabb, annál jobb!

Az azonnali cselekvés rendkívül fontos. Minél előbb kezdi meg egy pár a terápiát, annál nagyobb az esélye a problémák megoldásának. A korai intervenció megelőzheti a negatív mintázatok kialakulását és mélyülését. Sokan kíváncsiak arra is, hogy vajon hány százalék esélye van annak, hogy a kapcsolatuk rendbehozható? Nos, erre a kérdésre igen nehéz korrekt választ adni, hiszen minden élethelyzet más és más, így a problémák súlyosság is eltérő – a résztvevők affinitásáról, tudatos akarásáról már nem is beszélve. Mégis, általánosságban kijelenthető, ha két ember arra a (hangsúlyozottan) közös döntésre jut, hogy szakember segítségét kérik, az már egy rendkívül erős, pozitív előjel, ami azt sugallja, a kapcsolat 50%-ban megmenekülhet – persze a végső sikerhez komoly munka kell!

Azoknak, akik bizonytalankodnak, esetleg félnek az első alkalomtól

Gombóc a torokban, mindent eltöltő idegesség: „mégis, mi vár ránk az első összejövetelen?” A páterapeuta szerint érthető az első időszakban a bizonytalanság, sőt, akár félelem is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a párterápia értünk van – így semmi olyan nem történhet a szóban forgó eseményen, ami indokolt félelemmel kell eltöltsön minket. A terápián a terapeuta semleges közvetítőként működik, segítve a pár tagjait a kommunikációs mintázataik felismerésében és javításában. Célja a konfliktusok konstruktív megoldása, a kölcsönös megértés és támogatás erősítése.

És végül: amikor nincs más kiút, mint a válás

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, és sokszor a kitartó küzdés lehet a megoldás kulcsa. De mi van akkor, ha egy kapcsolat annyira megromlik, hogy már nem lehet helyrehozni? Ebben az esetben a párterapeuta nemcsak a kapcsolat „javításában" segíthet, hanem abban is, hogy a felek minél kulturáltabban, egymás iránti tisztelettel tudjanak elválni, és megfelelően dolgozzák fel az őket ért veszteséget.

Mikor nem oldható meg egy kapcsolat?

Néhány helyzetben a párterápia során felismerhető, hogy a kapcsolat mélyebb problémái nem oldhatók meg, például, ahogy a fentiekben is éreztettük, ha az egyik fél már abszolút nem hajlandó dolgozni a kapcsolaton. Súlyos bizalmi problémák, amelyek nem gyógyulnak, mint például ismétlődő hűtlenség, szintén a végleges elválás felé billentheti a mérleg nyelvét. Továbbá nyomós ok lehet még erre a fizikai vagy érzelmi bántalmazás esete, amikor a kapcsolat további fennmaradása veszélyeztetheti az érintett felek jólétét.

A párterapeuta szerepe a kulturált elválásban

Mikor a párterápia már nem elegendő, és a kapcsolat megromlott, a válási tanácsadás lehet a következő lépés. Ebben a szakaszban a hangsúly már nem a kapcsolat „megjavításán" van, hanem a válási folyamat egészséges és kulturált lebonyolításán. A tanácsadás célja, hogy a felek együttműködve, kölcsönös tiszteletben tudjanak elválni, minimalizálva a negatív hatásokat, különösen, ha gyermekek is érintettek a folyamatban. A komoly tudással, tapasztalattal rendelkező szakértő ismeri és tökéletesen alkalmazza a gyakorlatban azokat a szakmai fogásokat, amelyek segítik a párt a megértésben - a megértésben, amelynek során az érintett felekben tudatosul, hogy miért nem működik a kapcsolatuk, és ez a tudás segíthet a számukra elfogadni magát a tényt is.

A gyermek érdekei az elsők!

Az, ha az egykor egymást szerető, tisztelő két ember útja elválik, nagy veszteség, ami még súlyosabb következményekkel jár, ha képben közös gyermek, közösen megszerzett vagyontárgyak, ingatlan is van. A terapeuta e mindkét félt egyaránt érintő döntések meghozatalában is értékes segítséget nyújthat a párnak. Ebben az igencsak kritikus helyzetben már nem csupán azt kell szem előtt tartani, ami a feleknek kényelmes: az első és legfontosabb minden esetben az, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet sérüljön – mert sajnos a teljes „sérülésmentesség” szinte kizárt.

A válás egy veszteség és gyászmunkát igényel. Mint minden gyászfolyamatnál, bizony hosszú időre van szükség, míg a sebek teljesen begyógyulnak, a felek pedig alkalmazkodnak a változáshoz.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

(X)
 
 
[ 989 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x